Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hogy vessek véget ennek a...

Hogy vessek véget ennek a fogyás-hízás ciklusnak? (elég hosszú, szóval köszi, ha egyáltalán végig olvasod.)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Visszatérő probléma nálam, hogy egyszerűen nem tudom mit szeretnék..

3 évvel ezelőtt +40kg volt rajtam.

8 hónap otthoni edzéssel és kalóriadeficittel 35kgtól megszabadultam, majd egy skinny fat alkatra elkezdtem izmot építeni, több-kevesebb sikerrel.

Nem ment a legjobban, mert beütött a mentális része a dolognak: A mérlegen lévő szám túlzottan megijesztett ezért abbahagytam.. 8 hónap alatt 11kg jött fel, ami nem eredmény, mert súlyt felszedni bárki tud.

Ekkor voltam 170cm mellé 81kg, itt "észbe" kaptam, és áttértem szintentartásnyi kalóriára, ahol meglepően sokat fejlődtem így visszanézve a régi képeket. Több, mint fél évig ezen voltam, majd gondoltam egyet, és újra neki álltam az izomépítésnek. Ez már egy fokkal jobb volt, mert nem feltétlen a súly növelésére koncentráltam, hanem arra, hogy erősödjek. 78kgosan kezdtem el, 3 hónap alatt +1,5kg, ami tökéletes ütem mondhatni, de: Ismét beütött a mentális része a dolognak, és ugyanaz volt, mint az első alkalommal..

Elhatároztam, hogy ennek elég, és lemegyek egy alacsonyabb testzsírszázalékra. Sikerült is félig meddig, -10kg. Na ezzel a probléma az, hogy már 170cm mellé a 68kg is olyan megvonásokat jelentett, amit nem lehetett tartani. Naponta 2-3 óra séta, napi 20.000 lépés, heti 4-5 edzés mellé férfiként 1600 kalórián is lassú volt a fogyás. Úgy gondoltam, hogy ennyi kalórián heti közel 1kg le fog menni, hát tévedtem. Ez inkább havi 1kg volt a végére már..

Érthető okokból meguntam, belefáradtam (ez volt az idei február-június időszak) és emeltem a kalóriákon 2300-ra.

Itt pedig azt tapasztaltam, hogy 2300 kalória ilyen aktivitással körülbelül 200 kalóriás többletet jelent nálam. Mondanom sem kell, hogy mennyire csalódott voltam/vagyok. Ezt belátva szintén megtörtént a mentális dolog, ami eddig már 2x: Az a kib*szott mérleg.. Így úgy döntöttem, hogy neki kezdek ismét, de 1 hónapnál nem tartott tovább, mert tarthatatlan ez az 1600 kalória. Tehát július közepétől augusztus közepéig tartott ez (nyilván nem fogytam semmit, esetleg csak kiürültek a glikogénraktáraim).

Augusztus végétől egészen máig 2300 kalória körül mozogtam, nyilván híztam megint, és ismét megtörténik az (vagyis elég erősen gondolkozom, hogy neki kezdek egy fogyásnak..), ami már ezelőtt 3x..

Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ilyen keveset ehetek. Itt ez a probléma lényege, hogy valamiért rohadt kevés kalóriát használ fel a szervezetem. A legtöbb lány is többet eszik ennél mindenféle gond nélkül, 0 aktivitással. Nekem meg vért kell izzadnom, hogy 2000 kalóriával tartsam a súlyom, mert csak ezért sétálok ennyit naponta és már nagyon unom, hogy csak ezért -3 óra a napomból, hogy annyit ehessek, amennyit egy 10 éves kisgyerek, aki nem csinál semmit egész nap..

Jelenleg 170cm és 70kg vagyok, de úgy gondolom, hogy ez közel sem az a kategória, ahol ne lehetne még faragni normálisan a testsúlyomból.

Oké, genetikailag talán nem a szálkásabb fizikumra lettem kitalálva, de ennyire? Ennyire keveset égetek el? Hihetetlen számomra ez.. Nem is a fogyás a célom, hanem az, hogy normális kalórián legyek végre, mert ez minden, csak nem normális..

20/f. Igen, férfiként ennyit tudok csak enni..

U.i.: Voltam pajzsmirigy vizsgálaton, ahol ft3, ft4, tsh, anti tpot nézettem. Egyikkel sincs semmi probléma, egyedül az ft3 és ft4 érték érte el épphogy a referenciaérték alsó határát, azonban ez 1, lehet amiatt volt, mert kalóriadeficit után voltam mérni a dolgokat, 2, Az orvos szerint ennek nem kellene ilyen mértékben befolyásolni a dolgokat, szóval biztos nem emiatt van ez az egész.

2023. szept. 18. 16:42
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

A sok rastresszeles miatt felborultak a hormonjaid es azert nem fogysz.

Pszichologus es dietetikus kellene, ebben a sorrendben

2023. szept. 19. 16:12
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem azt is el kellene döntened, hogy mi az elsődleges célod: fogyás, zsírégetés, szálkásodás, izomépítés? Mindhez picit más a recept.
2023. szept. 19. 16:45
 13/19 A kérdező kommentje:

Tavaly nyáron 78kg voltam 170cm-hez, és abszolút meg voltam elégedve, de már ott is ahogy nézegetem vissza a dolgokat átlag 2.000 kalóriát ettem..

Mit szeretnék?

Nekem a 78kg is tökéletes lenne (sőt, még jobban is néztem ki, mint most), ha mellette ehetnék 2500 kalóriát gond nélkül..

"Szerintem azt is el kellene döntened, hogy mi az elsődleges célod"

Ez pedig azért nem releváns, mert így is, úgy is szenvedés az egész. Ha fogyni szeretnék, akkor 1500 kalória alatt meg sem indul a súlyom, tartani pedig 2000 kalóriával tartom, ez mindenhogy sz*r helyzet..

2023. szept. 19. 16:56
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Üdv az életben.

Ehetsz 2500 kcalt gond nelkul. Heti 2 eroedzest iktass be. Ahogy no az izom, egyre tobbet ehetsz

Ez lesz a megoldás

2023. szept. 19. 17:04
 15/19 anonim ***** válasza:

Létezik egy jelenség, mellyel sok életmódot váltó ember szembesülhet egy idő után. Ez pedig nem más, mint az alapanyagcsere adaptálódása, nevezik adaptív termogenezisnek is. Ekkor az alapanyagcsere nagyobb mértékben csökken, mint azt a sikeres tömegcsökkentésből fakadóan várnánk. Jelentős változás lehet, sok esetben az izomtömeg csökkenése elleni edzőtermi tevékenység sem tudja ezt kompenzálni (a magasabb izomtömeg az alapanyagcsere emelésének irányába hat).

Szerintem a szervezetednek csak időre van szüksége, hogy megszokja metabolikus és neuro-hormonális szempontból is az új egyensúlyi állapotot, és csak türelemmel léphetsz tovább.

Lényeg a megfontolt előrehaladás. Sokéves, netán évtizedes túlsúlyokat csak a fokozatosság szem előtt tartásával lehet -az eredmény tartós megőrzésének reményével- leépíteni...

2023. szept. 19. 17:05
 16/19 anonim ***** válasza:
Üdv, Tomi
2023. szept. 19. 17:07
 17/19 A kérdező kommentje:
Magyarul, ne érdekeljen a mérleg, mert egy idő után be fog állni a szervezetem erre a kalóriára és egy idő után nem fogok már hízni? Oké, de mennyi ez az idő? fel kell mennem 80kgig, hogy szinten tartsak 2300 kalórián a 170cm-mel? :D
2023. szept. 19. 18:53
 18/19 anonim ***** válasza:

Igen, magyarul sz@rd le a mérleget, de azért hetente legalább egyszer mérd meg a testsúlyod.

Ostobaság lenne a részemről konkrétumokat írni neked, hiszen ahhoz jóval több információra lenne szükségem, mint amit itt össze tudtam szedni eddig.

Általánosságban elmondható, hogy 3-6 hónap között van ez az időszak tipikusan, de vannak akiknél ez ettől kevesebb vagy több.

Légy türelmesebb, és próbálj meg "jobban jóllakni kevesebb kalóriával". Ugyanis ennek is van jónéhány trükkje ami segíthet leküzdeni az éhséget kevesebb (vagy ugyanannyi) kalóriabevitel mellett.

És ne parázz, láttam már tőled alacsonyabb srácot is ilyen súllyal, és nem is tűnt igazán túlsúlyosnak, inkább csak amolyan mokány birkózó alkata volt első látásra. (Később azért láttam a pocakját is :D).

2023. szept. 19. 19:47
 19/19 anonim ***** válasza:
68%

magasság súlyod alapján komoly testképzavarod is van.

mondom, dobd ki a mérleget a fenébe, egyél többet és edzél rendesen, 20ezer lépést vedd vissza mondjuk 5-7000re, bőven elég, a súlyzós edzést pedig vedd komolyabban, máris megérkezel a testkompozíció váltás világába... de te rettegsz a kilóktól, szóval nem győzöm hangoztatni, dobdd ki a mérleget!

2023. szept. 19. 20:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!