Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Szerintetek pofátlanság lenne...

Szerintetek pofátlanság lenne ezért pénzt kérni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Pár évvel ezelőtt kezdődött minden. Röviden a sztori:

Rengeteg sikertelen próbálkozás és fogyókúra után valami fejben átkattant és sikerült életmódot váltanom, -40kg. Nincs súlyfelesleg, heti szinten 4-5 edzés már 3 éve kivétel nélkül.

Volt osztálytársam keresett meg, hogy nem-e tudnék neki segíteni lefogyni. (Rajta is van kb 20-25kg felesleg)

Az elején nem gondoltam arra, hogy ezért pénzt kellene kérnem, mert hát őszintén megmondva én csak örülök, ha tudok segíteni fogyásban bárkinek.

De jobban belegondolva olyan infókat adok neki, amiért egy táplálkozási tanácsadó vagy egy személyi edző (edzésben is segítek neki) már rég elkért volna 40-50 ezret minimum.

Megtanítottam kalóriát számolni, elmagyaráztam neki szó szerint minden elméleti dolgot (rostbevitel, makrók, mikrók, edzésprogramozás (RPE, RIR), mindent..), nincs olyan dolog, amit ne mondtam volna el neki. Nyilván én sem tudhatok mindent, de úgy gondolom, hogy 3 év alatt elég szép tudásra tettem szert, amolyan autodidakta módon képzem magam a mai napig.

Ez volt 1 hete. 1 hét alatt van is eredmény, megindult elég szépen a fogyás, aminek én is nagyon örülök mert ez azt igazolja, hogy valamennyire értek hozzá. (Később nem kizárt, hogy ezzel szeretnék foglalkozni)

Ebben az 1 hétben is amolyan 0-24 segítség vagyok neki, mert ír, kérdése van és válaszolok. Ha tényleg kitart és elszánt, illetve ez nem csak egy amolyan 2 hétig tartó lelkesedés lesz, akkor mondtam neki, hogy garantálom, hogy le fog fogyni. Ha pedig így lesz, akkor később amolyan "portfóliónak" tudnám használni ezt, ha ezzel szeretnék foglalkozni. (Márpedig elég nagy rá az esély, mert ez a szakirány, aminek konkrétan minden része érdekel)

Félre értés ne essék, tényleg szívesen segítek neki, de ez nekem külön energia, szabadidő és tekintve, hogy a csoda influenszerek online elkérnek több tízezer forintokat 6 hétre és csak egy sablon étrendet adnak mindenkinek.. Hát hogy is mondjam, kicsit hülyének érzem magam, hogy én meg mindezt teljesen ingyen csak jóindulatból csinálom.

2023. aug. 7. 08:51
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
Az elején kellett volna leszögezned, hogy te ezért pénzt akarsz, így utólag már pofátlanság szerintem. Viszont ne is állj egész nap rendelkezésre neki. Szóval ne írj neki vissza rögtön, meg na, neked is van életed, nem kell folyton a rendelkezésére állnod. Heti párszor beszéljetek, és ennyi. Ha tényleg elmagyaráztad neki jól az alapokat, akkor elvilegben nincs is rád szüksége 0-24-ben. Ha viszont mindig téged bombáz mindennel, akkor sosem fog arra a tudásra támaszkodni, amit te átadtál neki, ami probléma, mert mi lesz, ha ő ehhez hozzászokik, aztán pedig nélküled "összeesik"? Meg kell tanulnia egyedül boldogulni.
2023. aug. 7. 12:13
 12/22 anonim ***** válasza:
35%
Cserébe hívjon meg egy adag pacalpörköltre sós főtt burgonyával. Kenyér nélkül, mert a diéta az első.
2023. aug. 7. 12:17
 13/22 A kérdező kommentje:

10#

Viccesen hangzik, de igen, pontosan ez történik, bár 11 órakor még nem hívott. :D

Félre értette eddig mindenki a kérdést. Nem fogok pénzt kérni érte, és továbbra is segíteni fogok neki.

2023. aug. 7. 12:55
 14/22 A kérdező kommentje:

9#

Igen, az interneten minden megtalálható, ez igaz. Mégis rengeteg ember megél abból, hogy sablon edzésterveket és 1200 kalóriás étrendeket ad a klienseinek több tízezer forintért. Az emberek sajnos lusták maguknak kikeresni/megtanulni a dolgokat.

Egy kisebb autó szerelést is megtudsz csinálni netről, mégis elviszed inkább az autószerelőhöz az autót, mert biztosra mész.

2023. aug. 7. 12:57
 15/22 anonim ***** válasza:
70%
Minden végzettség nélkül még ingyen sem kéne tanácsot osztogatni.
2023. aug. 7. 15:18
 16/22 anonim ***** válasza:
90%

De milyen alapon tudnál pénzt kérni? Tudsz róla számlát adni?

Én is jártam dietetikusnál, magánban, kaptam róla számlát egy olyan embertől, akinek ez a végzettsége, és jogosult pénzért ilyen szolgáltatást nyújtani.

Edzeni is járok, szintén minden alkalommal kapok számlát, és az illető szintén erre jogosult, végzettséggel, szakképesítéssel rendelkező ember.

Csak úgy bele a vakvilágba nem lehet szerintem pénzt kérni. Ha ebből akarsz pénzt kivenni, ami valóban egy teljesen jogos igény, mert te erre időt, energiát szánsz, akkor szerezz szakképesítést, és legyél számlaképes. Utána hajrá.

2023. aug. 7. 16:15
 17/22 anonim ***** válasza:
Tök jó, hogy segítesz neki, és továbbra is ez a terved. Nyilván ne készítsd ki magad benne. Az ő sikere a tiéd is lesz, ez a jutalmad jelenleg (és ez nagyon jó érzés). Amit az 5-ös leírt, abszolút így van, én is ugyanezt csináltam, elvégeztem egy komoly képzést, mert rájöttem, hogy ezzel akarok foglalkozni. Te is ezek szerint a fogyásoddal találtad meg azt a hivatást, amiért lelkesedsz. Én is ajánlom, hogy csinálj egy képzést, és amit előttem mondtak, hogy referenciának használhatod őt, ha belegyezik, az is szuper.
2023. aug. 7. 17:41
 18/22 A kérdező kommentje:

Ebben a szakirányban meglepően sok embernek van végzettsége, közben pedig le vannak ragadva az este 6 után nem eszünk tévhitnél. Sajnos, vagy nem sajnos, de ez tényleg így van.

2023. aug. 7. 20:24
 19/22 anonim ***** válasza:
27%

Rendkívül visszataszító és arrogáns, hogy normális végzettség híján akkora az arcod, hogy más embernek egyrészt "tanácsokat" mersz osztogatni teljesen felelőtlenül, másrészt hogy még ezért pénzt is várnál.

Majd ha legább 1 azaz egy akkreditált képzést elvégzel a témában, akkor gondolodhatsz el azon, hogy a kompetenciádon (szakmai hatáskörödön) belül mozogva tanácsokkal láss el másokat.

2023. aug. 7. 21:40
 20/22 anonim ***** válasza:
22%
A 18-as válaszodra: az, hogy más nem jó szakember az nem jogosít fel téged arra, hogy táplálkozásbeli tanácsokat adj másnak, ez a két dolog sehogy nem függ össze!!! Arról nem beszélve, hogy a tudás híján vagy, meg sem tudod állapítani, hogy ki a jó szakember és hogy az adott tanácsot milyen kontextusban kell értelmezni.
2023. aug. 7. 21:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!