Nők vagy férfiak tagadják nagyobb arányban..?
...felelősségüket elhízásuk tekintetében
Rengetegszer hallok olyat, hogy:
"Genetikailag vagyok ilyen"
-persze, genetikailag nem képest megálljt parancsolni magának
"Alig eszek" (így K val!)
-igen persze, csak valahogy mindig őket látom falni a villamoson is, azt meg had ne mondjam milyen adagokat hordanak el az ételbárból...
"Biztosan cukorbeteg"
-na igen, egyik jellemző betegség a kettes diabétesz, amit az elhízás is tud okozni
3-as, én nem szeretem ha sovány egy nő. Illetve nem tudom kettős-e a mérce, remélem nem.
Engem saját magamon zavar, hogy nem vagyok annyira férfiasan fitt, mint korábban (5kg zsírt kéne leadnom, h minden tekintetben oké legyek)
Te viszont cuki vagy, és szívesen adnék egy nagy csokor puszit miatta
Nekem rengeteg férfi ügyelem van, akik szintén "semmit nem esznek, mégis dagadtak, mert biztos lassú az anyagcseréjük", a valóságban meg úgy bekajálnak egyetlen nap alatt 4000 kalóriát, hogy észre sem veszik. Olyan ügyfelem is van, aki a pajzsmirigy és az inzulinrezisztencia miatt volt kövér, aztán amikor elküldöm egy vizsgálatra, akkor kiderült, hogy se pajzsmirigy alulműködés, se inzulinprobléma nem áll a háttérben, szimplán csak a kalóriatöbblet. Olyan férfi ügyfelem is volt egyébként, akiről laboreredmények után tényleg bebizonyosodott, hogy prediabétesz állapotban van, magyarul a cukorbetegség küszöbén táncol, azonban miután be lett állítva a kalóriabevitele egy változatos étrend mentén, hirtelen mégis fogyni kezdett, ráadásul a vérképe is szignifikánsan javulni kezdett.
Volt olyan ügyfelem, aki előadta, hogy ő egy olyan "diétát" követ, amit az unokatestvére ajánlott neki, miszerint semmit nem szabad enni, csak csirkemellet és tojást, de abból rengeteget, napi 6-7 étkezés, mert ez a rengeteg fehérje kihajtja belőle a sok méreganyagot, ezáltal beindul a zsírégetés. A szokásos ostoba duma, hogy ezzel a diétával az unokatestvére 15 kilót fogyott, ismeritek ti is ezt az embertípust. Aztán elmondtam neki, hogy ennél kártékonyabb, feleslegesebb, kontraproduktívabb ökörséget még az életben nem hallotam, és hogy ismerkedjen meg a kalóriaszámolás, a deficit és a flexibilis étrend fogalmával, különben minden leadott kiló csak a véletlen műve lesz, amit a csodadiéta abbahagyása után néhány hét alatt vissza is fog szedni, plusz az egészségét is megtépázza.
Az a baj, hogy a férfiak is ugyanazokból a netes női blogokból, a szakmailag nulla magazinokból, a baromságokat terjesztő facebook csoportokból tájékozódnak, mint a hölgyek, ergo miért lennének bármivel is jobban képben az alapvető dietetikai kérdések kapcsán? Ettől függetlenül az tény, hogy a nőktől tényleg elvárják a top testet az év minden napját, a fiúkra pedig szeretjük ráhagyni, hogy 25-35-45 évesen olyan sörhasuk van, mint Obelixnek, meg hogy nagyobb a tokájuk, mint a bicepszük, mert hisz ez a férfias, aztán a valóságban ezek a nagy férfiak a kanapét nem tudják arrébb tolni, annyira nulla az izomerejük.
3#
"Viszont a nőktől elvárják, hogy 35 kilósak legyenek, a férfiaktól nem, nekik lehet hordónyi sörhasuk"
Nem tudom mi ez a sztereotípia, de ez egyáltalán nem igaz. Ahogyan a kövér nők undorítóak, úgy a kövér férfiak is, ez az igazság. Viszont, mindenki a saját életéért felel.
Kérdező:
Az én ismeretségi körömben is általában a férfiak azok, akik még be is vallják, hogy sokat esznek és büszkék is rá (ami szomorú). Oké, egy férfi ne legyen 50kg vasággyal együtt (ha csak nem 140cm..), de a másik véglet sincs rendben, amikor valakin 20-30kg felesleg van, merthogy ez a "férfias"..
Sokan a nőknél az "alig eszek valamit" általában pont elég ahhoz, hogy hízzanak/súlyt tartsanak. Amíg dietetika szempontból az emberek 99%-a le van ragadva azon a szinten, hogy a szénhidrát rossz és citromos vizet kell inni reggelente, mert attól beindul a fogyás, én nem is csodálkozom, hogy ennyi túlsúlyos ember van. Hány embert ismersz, aki tisztában van a kalória fogalmával? Na ugye..
A betegségekről pedig annyit, hogy betegségek mögé bújni egy gyáva dolog és kifogás. Azok az emberek, akik azt állítják, hogy betegség miatt híznak el, a legtöbbjük valójában el sem mentek orvoshoz és ki sem vizsgáltatják magukat.
Nem beszélve arról, hogy pl egy pajzsmirigy alulműködés esetén is lehet fogyni, annyi a különbség, hogy Ő nem 2000 kalórián fog lefogyni, hanem mondjuk 1400 kalórián.. (merthogy legrosszabb esetben is maximum 30%-kal térhet el az alapanyagcseréje egy egészséges és pajzsimirigy alulműködött ember esetében.)
Le lehet pontozni, de sajnos az az igazság, hogy a legtöbb ember kifogásokat keres és mindenféle csoda diétát hajkurászik mindeféle zsírégető tabletákkal, aztán amikor kiderül, hogy a fogyáshoz bizony kemény meló kell és bele kell tenni a munkát, na olyankor jön a "fogadd el magad, így vagy jó, ahogy vagy" mentalitás.
Tudom, mert én is ilyen voltam, aztán fejben valami átkattant, és leadtam közel 40kgot..
Előző voltam.
Azt lehet mondani, hogy mindkét nem hajlamos arra, hogy tagadják a felelősségüket az elhízásuk tekintetében. Az elhízás okai azonban sokféle lehet, beleértve az egészségtelen étrendet, a fizikai inaktivitást, az anyagcsere-rendellenességeket és az életmódbeli szokásokat is.
Sokaknak nehéz elfogadni azt, hogy az életmódjuk és a szokásaik egy adott szinten hozzájárulnak az elhízáshoz, és könnyebb a külső körülményekre hárítani a felelősséget, mint saját magukra.
Azonban, ahogy már említettük, az elhízás megelőzése vagy kontrollálása az életmód változtatásával és a tudatos táplálkozással kezdődik. Ezen kívül orvosi segítség, testmozgás és egyéb életmód modifikációk is alkalmazhatóak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!