Miért van az, hogy hiába eszek tudatosabban, ugyanannyi kalóriát, vagy mégtöbbet viszek be?
Mostanában próbálok egészségesebb ételeket enni. Pl reggelire kefírt inni. Pl ma is ittam egy kefírt és hozzá 4db cukormentes korpás kekszet. 11 körül egy zacsi kesudiót. (jah, a kesudió önmagában 500 kcal... áh), aztán fél 1kor kínaiban kajcsiztam, rizzsel a húsos-zöldséges szószt. Ez is elméletileg egészséges, mégis sok benne a kalória gondolom. 3kor pedig ittam egy bögre tejet. Na és akkor még hol van a vacsora. Ha ezt összeszámolom simán van 1600-1700 kalória.
Pedig azt mondják az okosok, hogy napi 5x kell enni. De én salátalevélen nem birok ki egy napot, akkor mégis mit egyen az ember? Hiába nem viszek be feldolgozott szénhidrátot és cukrot... így is rengeteg a kalória.
Ez komoly kérdés? :)
1. Korpás keksz egy nagy szar. Ettől volna egy szelet tk. kenyeret sonkával, sajttal, zöldségekkel, többre mentél volna, több hasznos tápanyag, és nem vagy éhes.
2. Senki nem mondja, hogy egyszerre egyél meg egy zacskó kesudiót. Néhány szem, meg a reggelire evett kefír.
3. Kínaiiiii??? Rizs = fehér rizs ráadásul, szénhidrát. A szósz tele van cukorral, szerinted mitől édes? (A nem édes savanyú is tele van!) + Olajos az egész. Nem elég, hogy szar minőségű, még állatira hízlal is - neked pedig fogalmad sincs róla, mit ettél... Azt hiszed, egészséges, mert van benne 3 szem borsó meg 2 karika répa.
(Lehet kínait enni, de ne higgyük, hogy egészséges, se azt, hogy diétás, ráadásul általában sokat is adnak belőle.)
4. De igen, viszel be finomított szénhidrátot és cukrot. Ott a keksz, a kínai kaja, a fehér rizs.
Nem ettél friss zöldséget és gyümölcsöt. És elpazaroltad a bevihető kalóriát egészségtelen és hízlaló szarságokra, amiben alig van hasznos tápanyag - ráadásul minderről fogalmad sem volt.
A lényeg, hogy nem a kalória számít. Az számít, amit már leírtak mások is, hogy milyen tápanyagokat eszel, ezeknek milyen a minősége és milyen arányban eszed ezeket.
Nem mindegy, hogy gumicukorból eszel x kalóriát, vagy inkább főtt krumpliból. Kalória ugyanannyi, de az egyikből a szervezet hajlamosabb zsírt csinálni, mert nem jó minőség, mesterséges, míg a krumpli természetes és inkább hasznosulni fog. Ez egy összetett dolog utána kell olvasni, de nem a nők lapjában!
Köszönöm a válaszokat és a keményebb szavakat is. :)
Az első válaszadónak is abszolút igaza van... csak az a baj, hogy olyan a munkám, hogy nincs időm otthon főzni, meg összeállítani olyan étrendet, ami abszolút egészséges minden szempontból...
És persze nem kell egy zacsi kesudiót megenni, csak mivel 3 szemmel nem lakok jól... :D így nyilván megeszem amennyi van.
De nem szokásom kesudiót enni, egyedi eset volt.
Amit egy másik hozzászóló írt, hogy este no kaja. Ez jópofa lenne, csak nekem igazából csak este van időm enni. Meg hát este van az, hogy na akkor végre egy kis nyugi, leülhet az ember elrágcsálni valami finomat. Persze nyilván ez egy rossz szokás.. de hogy tud az ember abbahagyni valamit, amit már x éve csinál?
Ezen ti hogy jutottatok túl? Rögtön az első naptól ment?
*Utolsó: A diétázás jelenti a tudatos táplálkozást, itt a fogyókúráról van szó elméletileg.
Ez nem igaz. A diéta átmeneti, a tudatos táplálkozás élethosszig tart. Diétában meghatározott dolgokat lehet enni vagy bizonyosakat kerülni kell, tudatos táplálkozásban nincsenek ilyen megkötések, ésszel, mértékkel minden lehet enni, és mindennek meg lehet találni az egészséges alternatíváját. A tudatos táplálkozás NEM fogyókúra, de van olyan hatása, hogy az embernek beáll az ideális súlya.
A diétát azzal lehet legjobban elcseszni, hogy koplal az ember, amíg kínkeservesen lefogy, majd visszatér az eredeti kajáláshoz, és ismét hízik. A tudatos táplálkozással ezt el lehet kerülni.
Aki kicsit is ért a dolgokhoz, vagy akár nagyon, a dietetikusok, edzők itt SOHA nem ajánlanak diétákat a fogyni vágyóknak. Vajon miért?
Kérdezőnek: igazad van, a rossz táplálkozási szokásokat nagyon nehéz megváltoztatni. Fokozatosan kell egyre több egészséges dolgot bevezetni, és egyre ritkábban enni azt, ami szar. Lehet néha nasizni, belefér... de napi szinten nincs rá szükséged, ezt ésszel kell felfogni.
Első voltam.
Még egy: munka... mi a fontosabb, a hosszú távú egészséged, vagy a munkád? Egy dolgot elárulok: ha megbetegszel, a munkaadód teljes lelki nyugalommal kirúg, és felvesz egy egészségeset. Nem fogja meghatni, hogy azért betegedtél meg, mert nem volt időd munka mellett főzni és rendesen ebédelni. Munkád lehet másik, egészséged egy van. Ezt mérlegeld!
Részmegoldás: rendelj kaját (Foodplusz, Cityfood, Egészségkonyha, Vegafutár, Vegafood... stb.), vannak zöldséges-húsos ételek. Ha nincs időd főzni, megmelegíteni csak van időd. Nem olyan finomak, mint a házi kaja, de tudsz normálisan ebédelni és este nem zabálod ki a hűtőt.
00:23
Köszi, hogy még visszatértél ide és válaszoltál a kommentemre. :)
A munkával kapcsolatban, sajnos manapság nem úgy megy, hogy "majd lesz másik meló". Ezt is nagyon nehezen szereztem... :)
Igazából az egészségesebb kajarendelés az nekem anyagilag nem fér bele, ezeknél a menük 700-800 ft-osak. Szóval marad az itteni valamelyik étterem kosztja. Majd igyekszem olyat választani ami egészségesebbnek tűnik. :D
Nem azt mondtam, hogy mondj fel! :) Csak hogy mérlegeld, megéri-e, hogy a munka miatt szarul kajálsz. Muszáj, hogy legyen időd magadra, legyen ebédszüneted rendesen.
Én Cityfood-tól szoktam rendelni, főzelék 400 Ft alatt van, feltéttel 600 Ft alatt. Rántottak kis adag (bőven elég egy nőnek!) 500 Ft, max. 600. Saláták 550 Ft körül. A diétás kaja tényleg 700 Ft körül van, de a lúgosító pl. 550. (A lúgosításban nem hiszek, de a kaja jó és könnyű.)
Nem tudom, mennyit tudsz rászánni. Meg kéne nézni több szállítót, melyik olcsóbb esetleg. De szerintem ennél a kínai sem olcsóbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!