Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Keveset vagy sokat iszok?

Keveset vagy sokat iszok?

Figyelt kérdés

Ma pl meg ittam kereken 3liter vizet , ez az én 60kg omhoz és 160 cm-remhez kevés vagy sok.

Vagy mi számit már károsan sok víz fogyasztásnak kb hány liter? És mennyi lenne a napi minimum?

2022. máj. 23. 16:54
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
34%

Kb ez is az az okoskodó tudomány, ami szerint ha nem iszol meg 3 liter vizet 8 órás ülőmunka közben, akkor sétáló hulla vagy és a kórházban kötsz ki. Közben meg többen leírják, hogy vígan elélnek ennek a harmadával, mert MINDEN TEST MÁS. Vagy a 140 kilósnak is ugyanannyi folyadék kell, mint az 50 kilósnak? Ha 30 a váltószám, ahogy a neten írják, akkor egy 60 kilósnak 2 liter víz kell, egy 120 kilósnak 4... aztán negyedóránként hugyozni járnak, mert a testük próbál megszabadulni a felesleges folyadéktól.

Akkor kell inni, amikor szomjas vagy.

Itt leírják, miért kamu:

[link]

2022. máj. 24. 07:40
 12/23 anonim ***** válasza:
90%

Én sem ajánlom senkinek, hogy hosszútávon 2 liter alatt fogyasszon folyadékot naponta, 1 liter alatti vízbevitelt pedig egyáltalán nem javaslok. Nyilván vannak egyének, akik képesek hosszú ideig elketyegni érezhető/látható tünetek nélkül ilyen alacsony folyadékbevitel mellett is, csak aztán ha egy szép napon felborul a só-háztartás, az elektrolit-háztartás, a kálium szint, az emésztés, a székletürítés, a veseműködés, megjelennek a bőrtünetek, és a többi, akkor nem kell csodálkozni.

Viszont az is egy butaság, hogy a napi "4,5-5 liter sima víz már káros lehet, kimossa a vitaminokat és ásványi anyagokat". Ez mit jelent? Ez teljesen tudománytalan kijelentés. Az 1. kommentben linkelt Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott közlemény, és a 7. kommentben linkelt klinikai szakcikk szerint is a túlzott vízfogyasztás akkor lehet káros akkut módon, ha átlépjük a napi 1 liter/óra mennyiséget, ugyanis ez a túl gyors folyadékbevitel hirtelen meghaladhatja szervezetünk vízkiválasztó képességét, és hyponatraemiához vezethet. Hosszútávon pedig akkor okozhat problémát, ha a napi folyadékbevitelünk TARTÓSAN 7-8 liter fölött van. Ez utóbbi okozhat különböző neurológiai, belgyógyászati, kardiológiai diszfunkciókat.

De komolyan, hány olyan embert ismertek, aki kórházba került túlzott folyadékfogyasztásért? Hány olyan embert ismertek, aki azért került kórházba, mert napi 8 liter vízet megivott? Kiszáradástól, krónikus dehidratáltságtól, túl alacsony folyadékbeviteltől szenvedő emberekkel egy kicsit gyakrabban találkozni, valljuk be.

2022. máj. 24. 07:42
 13/23 anonim ***** válasza:
91%
Nem, nagyon nem akkor kell inni, ha szomjas vagy...az már rég rossz. Az a szervezet utolsó segelykiáltása a kiszáradás ellen, nagyjából.
2022. máj. 24. 07:42
 14/23 anonim ***** válasza:
12%
Bazeg, reggel óta csak egy kávét ittam és nem vagyok szomjas! Akkor már veszélyesen ki vagyok száradva, pedig már egy liter vizet le kellett volna erőltetnem a torkomon. Hívom a mentőt, a testem segélykiált.
2022. máj. 24. 07:46
 15/23 anonim ***** válasza:
92%

a 12-es jól leírta. minden test más. pont ezért semmit nem érnek az egyéni tapasztalatok. ezért célszerű a bemásolt tudományos közleményekre és szakcikkekre hallgatni ebben a témában és azokat követni.

a 11-es által bemásolt bbc szöveg pedig több helyen hibás. nincsenek szakirodalmi alátámasztások. a szöveg végén pedig nincsen forrásmegnevezés. ráadásul a bbc egy hírcsatorna nem egy szakfolyóirat mint amit 7-es mástolt be. szóval egészségyi témában a bbc annyira hiteles mint itthon az index.hu. attól még mert valami angolul van, attól még nem tudományos.

az 1-es a 7-es és a 12-es válaszoló jól leírt mindent. ne menjünk napi hét liter fölé de ez szerintem nem sok embert veszélyeztet. viszont orvosilag nem ajánlott hosszú időn keresztül napi két liter alatt lenni mert kockázatos.

2022. máj. 24. 07:49
 16/23 anonim ***** válasza:
13%

"minden test más. pont ezért semmit nem érnek az egyéni tapasztalatok."

Így van. Tehát nekem pont elég télen a napi 1 liter, a többiek pedig igyák a napi 4 litert, ha arra van szükségük. De általánosítani ezt minden korú, nemű és súlyú emberre ostobaság.

2022. máj. 24. 07:53
 17/23 anonim ***** válasza:
93%

Pedig a táplálkozástudomány és úgy amblokk az élettan tekintetében vannak általánosságok, amiket célszerű figyelembe venni, ha el akarunk kerülni bizonyos diszfunkciókat. Az emésztés, a kiválasztás, a méregtelenítés, az anyagcsere általánosságban minden egyes embernél azonos folyamatok. Hiába 140 kiló valaki, más pedig 50, a szívünk, a vesénk, a májunk általánosságban minden egyes embernek ugyanakkora.

De valakit nem győznek meg a tanulmányok és a metaanalízisek, csak a nagyitól/barátnőtől hallott félinformációk, a házipatikán és a nők lapjában olvasott butaságok, meg a személyes tapasztalatok, de ezzel nem lehet mit kezdeni. Ha valaki a fejébe vette, hogy a napi 1 liter vízzel egészséges életet lehet élni, hogy a ketogén diéta a hosszú élet kulcsa, hogy a gyümölcsök mérgek, annak linkelhetsz ezer kutatást és vizsgálati anyagot, ami megcáfolja ezeket a baromságokat, nem fogod meggyőzni, mert a hite ezekben mélyen vallásos, és sokkal inkább hisz BBC-s bekezdéseknek, ha az az ő dogmáit erősíti, hiába hiteltelen szakmailag.

2022. máj. 24. 08:06
 18/23 anonim ***** válasza:
5%
Hiába erőlködsz, a testemre hallagatok. Ha szomjas vagyok, iszom, az jobban fogja tudni. Az okoskodást meghagyom neked.
2022. máj. 24. 08:11
 19/23 anonim ***** válasza:
90%
Ha a te tested tényleg tud mindent is (ellentétben a gazdájával), a tanulmányok pedig nem, akkor tényleg kár erőlködni. Pont erről beszéltem a 17. kommentben.
2022. máj. 24. 08:14
 20/23 anonim ***** válasza:
0%
Na látod, ne is erőlködj tovább. Igyál inkább valamit.
2022. máj. 24. 08:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!