Vegák, hogyan fogyókúráztok?
Egészségügyi okokból vegetáriánus lettem pár hónapja. Zöldségkrémeket eszem teljes kiőrlésű kenyérrel, leveseket, salátákat, nagyon ritkán tésztát, gnocchit.
Viszont fogynom is kellene tíz kilót, és a vega kaják szerintem nagyon kalóriadúsak. Pl. a fejtettbab-leves, a sütőtök leves, a humusz, a falafel, ezekben rengeteg a kalória. A padlizsánsaláta az jó pl. vagy a cukkinispagetti, de azokat már nagyon unom.
Vagy hanem tudok előre főzni,akkor étteremben csak a rántott zöldségek léteznek.
Hogyan csináljam? Amúgy rendszeresen sportolok, és amíg ettem húst, a fogyás is könnyebben ment (még nyár elején).
A legtöbb vega/vegán étel nem kalóriadús! Meg a mennyiség is számít!
Mellékesen a legtöbb föétel - akár vega, akár sem - kb 600-800 kcal között van, ami azért nem igazán sok.
Kicsit spórolj a zsiradékkal, rengeteget megtakaríthatsz vele.
A zsiradekon tényleg tudsz spórolni, de én pl vegakent kb folyton fogyok, küzdenem kell,hogy tartsam a súlyom (ki van vizsgálva, és egészséges vagyok). Pedig edesseget is eszem. Persze alkati kérdés is, de inkább én abban látom a 'sikert', hogy
- a főétkezések nagy részben feldolgozatlan, egészséges ételek, nagyrészt (minél több teljes értékű) növényi ételt eszem (és néha tejtermék, tojás, húspótló)
-lassan, nyugodtan enni már félsiker, jól megragva a falatokat
-a legtöbb napon tudattalanul is időszakos böjtölök, marmint nekem így állt be (nézz utána az IF -nek /időszakos böjtölés, tok jó, veszélytelen cucc. Persze nem kell egyből -meg egyaltalan- a 16 órás bojtolest csinálni, bőven elég ha 10 órát pihen a gyomrod a vacsora és a reggeli között.
- nem szeretek sokat állni a konyhában, így sokszor egyszerűsítek a recepteken,pl kivagyok a habarast, az is kevesebb kalória egyből
-figyelek hogy ne legyen hiány semmiből, mert ha borul az egészség, borul a testsuly is.
- ha nincs jó alternatíva az étteremben, néha én is rántott sajtra szorulok, de inkább megkerdezem a lehetőségeket, legalább egy vékony tésztás pizzát sok zöldséggel sajt nélkül össze tudnak tenni bárhol, de ennél sokkal kreatívabbak szoktak lenni :)
- alapból normális hogy egy idő után lassul a fogyás, ahogy kozelitesz a cél felé, de nem feltétlen marad lassú, ne aggódj
- nézz sok receptet, inspirálódj :)
Ja és itt van egy kis receptajanlo:
Van pár étel, amiket nagyon szeretek, ezek általában 1-2 havonta 1x-1x szerepelnek a menüben, nem épp diétásak (pl majonézes saláta, vagy csicseripörkölt), de mivel megengedem magamnak, nem érzem, hogy fogyozok. Te is válaszd ki a kedvenceid, és engedd meg magadnak néha.
Viszont a többi napon full egészséges, dietasnak számító ételeket eszem, mert azok esnek jól. Én amikor kezdő voltam, csomó zoldsegragut főztem, azokat ajánlom (kiválasztod az alapot (hagymás/tejszínes/paradicsomos/indiaifűszeres/stb) és a köretet (rizs/teszta/krumpli/bulgur/koles/akármi gabona), és ami épp van olcsó zöldség vagy amit kívánsz azt teszel bele + hüvelyes (pl vorosbab) + magvak a tetejére
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!