A zéró kalóriás vagy nagyon alacsony kalóriájú termékeknek mitől lesz mégis élvezhető íze?
Nem tudtam jobban megfogalmazni fent a kérdést, de inkább arra gondolok, hogy vannak pl. a BioTech-nél vagy GymBeam-nél ilyen zéró kalóriás édes szirupok, pl.csokis, epres stb. De ezt nem értem, nincs olyan élelmiszer, aminek nincs kalóriatartalma. Akkor ezek a szirupok nem élelmiszerekből készülnek (pl.kakaó, eper), hanem csak mesterséges, kalóriamentes "anyagokból"? De hogyan, azt írják hogy krémes, kiváló ízélmény stb. De nem értem hogy lehet egyáltalán valaminek íze vagy élvezeti értéke, amiben nincs kalória?
Másik példa ami eszembe jutott, a cukrozatlan mandulatej, Alpro, ezt ismerem is mert nemrég először kipróbáltam. 13 kalória van 100 ml-ben, vagyis 130 kalória van az egész literes dobozban. De a mandula 100 grammjában meg vagy 6-700 kalória van...és aránylag intenzív mandula íze van a tejnek. Érti ezeket valaki, hogy ezek hogy készülnek?
A mandulatejhez nem tudok hozzászólni.
Dea gymbeam-es nullkalóriás szószoknak nincs is (jó) íze az biztos. Többet is kirpóbáltam már.
De egyébként pl az eritrit édesítőszerben nulla kalória van, mégis édes az íze.
A szirupok mesterséges és/vagy természetes aromákkal és édesítőkkel készülnek, a nullkaloriat olyan típusú édesítőkkel tudják elérni, amelynek nincs semmi szénhidrát tartalma, vagy elhanyagolható, ezért kalóriában is szegény.
A növényi tejek pedig többnyire 2-10% között tartalmazzák az adott növényi alapanyagot, a többi víz, allomanyjavito és cukor/édesítő.
A fentiekből látható, hogy az alacsony kaloriatartalom null ch-s mesterséges/természetes édesítőkkel érhető el elsősorban. Hozzáteszem, aki át akar állni ilyen termékekre, annak hosszú idő, mire kitapasztalja, hogy számára melyik termék az, ami élvezhető, mert eléggé nagy tévhit, hogy az ilyen zéró kalóriás cuccok finomak... Sajnos nem, az igazi cukor, gyümölcs ízét sztem egyik édesítő sem tudja visszaadni teljesen. Vannak édesítők, amik tűrhetőek, de ott is neked kell megtalálnod, hogy neked melyik a jó (van, aki az eritrittől kiszalad a világból, más a sztiviat nem bírja). Amire figyelni kell, hogy az édesítők ugyanúgy kiváltanak inzulin választ, tehát két pofára még ezeket sem lehet tömni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!