Hogyan kezdjek bele a fogyókúrába?
156 cm vagyok és olyan 60 kg körül vagyok mindig. Nem vagyok kövér de sovány se, van egy kis hasam meg combom. Az igazság az, hogy nem érzem jól magam a bőrömben. Mindig takargatom a hasam, most meg hogy jön a nyár még kellemetlenebb. Annyiszor rá szántam már magam, hogy fogyózok de valahogy mindig kudarcba fulladt és feladtam. Nem vagyok elég kitartó amin változtatni szeretnék természetesen mert tudom, anélkül nem fog menni.
Szeretném, ha lenne itt valaki aki segítene nekem elindulni még is mit hogyan csináljak.
A napom általában úgy telik hogy hajnal 4 kor kelek, hogy beérjek dolgozni a munkahelyemre. Szállodában dolgozom szobaasszonyként igaz most szinte alig van munka a vírus miatt. Aztán kb olyan 3-4 körül hazaérek elvégzem az itthoni teendőmet és ott van hogy este lett.
A kenyér elég fontos szerepet töltött be eddig az étkezésembe mert nem igazán szeretem a zöldségeket. Szinte mindent kenyérrel ettem. Na meg az édesség, rettentő édes szájú vagyok.
Barna kenyérből melyiket ajánlanátok? Illetve reggelire mit kellene ennem amit bátran fogyaszthatok? Ebédre gondolom a csirkemell lenne a nyerő választás. Műzliket fogyaszthatok? Esetleg vacsorára?
Köszönöm ha írtok nekem, nyilván elfogadom a negatív hozzászólásokat is.
Kezdd azzal, hogy összeírod egy héten keresztül, hogy mit eszel a nap folyamán. Ne egyél másképp, mint eddig, de tényleg írj le mindent. Így lesz egy képed arról, hogy milyen a mostani étkezésed. Már magadtól is fogod látni, hogy hol lehet a gond, pl. a túlzott édesség-fogyasztással (ahogy már említetted is).
És elképzelhető, hogy csak ez a gond, mert nincs rajtad nagy túlsúly, szóval kisebb változtatásokkal jobb lehet minden.
Semmi drasztikusat ne csinálj, pl. ne iktasd ki a kenyeret az életedből, hogy majd így fogysz, mert ha ennyire szereted, csak önsanyargatás lesz az egész, amit rövid úton feladsz.
Bármit ehetsz reggelire, ami tetszik. Érdemes minden étkezésbe fehérjét is lopni valamilyen formában, az segít a jóllakottságban (tehát ha szereted a csirkemellet, persze hogy jó ebédre).
Jó lenne olyan zöldséget találni, amit mégis szeretsz, de ne erőltess semmit magadra.
Az édesség iránti vágy elmulasztására az egyik legjobb módszer, ha vársz negyed órát. Ok, 1 órának fog tűnni, mert áááá kell a csoki - ismerem - de ha kitartasz, nagy eséllyel egyszerűen elmúlik a sóvárgás. Ha mégsem, akkor elég durva, azt nehéz megállni, esetleg vegyél kockánként csomagolt fekete csokit és egy hétig csak abból egyél 1-1 kockát.
A másik a C-vitamin és egyéb vitaminok szedése, az édességvágy sokszor vitaminhiány.
Mozgásforma: szerintem szobaasszonyként eleget emelgetsz, cipekedsz, mobilitási gyakorlatok, nyújtás, jóga tökéletes lenne. Ha van erőd és szereted, elmehetsz futni is. Ha még súlyzós gyakorlatokat is végeznél, az lenne a leglegleg, de nem kell mindent egyszerre felpakolni, kezdd a mobilitással.
Jókat írt a 3-as. Én csak pár plusz tippet tennék hozzá, hátha hasznát veszed némelyiknek. Nekem a zabkása (aprószemű zabból, plusz tönkölykorpával) sokat segített az édesség vágyamon, bár tény, én alapból sem vagyok nagy fogyasztójuk. Növényi tejjel csinálom intolerancia miatt, semmi cukrot nem adok hozzá, ellenben ízesített fehérjeport igen, plusz pár szem gyümölcsöt. Kb olyan, mintha sütit reggeliznék, néha kell is szünet nekem benne, mert túl édes. Sok fajta fehérjepor van, csokis, gyümölcsös, amit csak akarsz kb. Önmagában, shake-nek is finomak, ha vízzel, növényi tejjel, vagy zsír csökkentett tejjel iszod.
A kenyérrel semmi baj nincs, ha nem fogyasztod túl, és megfelelően eszed. Magyarán legyen hozzá fehérje, némi zsíradék, ez lassítja a szénhidrát felszívódását, kevésbé dobja meg a vércukrodat. Én nagyon szeretem a sokmagvas kenyereket, de igazából mindegy, ha mértékkel eszed. Ha mindenáron szeretnéd kipróbálni a teljeskiőrlésű kenyereket, akkor figyelj rá, hogy valóban az legyen, ne pedig csak tartalmazzon tk lisztet.
Én is javaslom, hogy barátkozz meg legalább néhány zöldséggel, nagyon hasznosak. Nyersen, sütve, főzve, párolva, köretnek, levesnek, főzeléknek... végtelen módon lehet fogyasztani, ezért érdemes kísérletezni. Én most például "lasagne-t" csinálok tészta helyett cukkinivel, vagyis nevezhetjünk inkább rakott cukkininek is a dolgot :) Ha nem adod fel, rájössz majd, mi ízlik, és sokkal könnyebb lesz.
Mozgásnak kb bármi jó, amit szívesen csinálsz. Mozoghatsz videóra, meditálhatsz némi nyújtással egybekötve, súlyokat is emelhetsz, táncolhatsz is otthon, tényleg mindegy, amit örömmel csinálsz, és nem muszájból.
Javaslom, hogy tölts le valamilyen kalória számláló alkalmazást, segít a monitorozásban. És persze igyál sok vizet, szedj vitaminokat, ásványi anyag pótlást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!