IR-esek! Ti hogyan étkeztek egy átlag napon?
Kb. minden oldalon mást írnak az IR étrenddel kapcsolatban és nem tudom eldönteni, hogy most mégis milyen iránymutatásokat kövessek, mit ehetek és mit nem. Valamelyik lap pl. teljesen kizárja a tejtermékeket, valamelyik csak a délutáni órákban engedi meg őket, a harmadik pedig tejes zabkásával kezdi a napot. Ez csak egy példa volt, de sok hasonló ellentmondást is találtam. Kíváncsi vagyok, hogy ti milyen szabályokat követtek és mennyire veszitek őket szigorúan.
A másik pedig az, hogy rengeteg egészségesebb alternatíva (pl. teljes kiőrlésű péktermékek és tészták, barna vagy basmati rizs, növényi tejtermékek) - de említhetném akár a húsokat és zöldségeket is - nagyon drága. Nekem erre nincsen ennyi pénzem egyetemistaként, mert örülök, hogy egyáltalán van hol laknom.... Van-e valami költséghatékonyabb módja az IR étrendnek?
Az IR miatt ugye több inzulin kell a szervezetednek ahhoz, hogy normál szinten tartsa a vércukrot. Ebből az következik, hogy a diéta célja az, hogy ebben segíts neki.
A vércukrot a szénhidrátok fogyasztása emeli, ezért ezt a makrót korlátoznod kell. Általában 160 grammot szoktak javasolni az orvosok, de van, akinek ez is sok, pl. nekem is.
Szóval nem mindegy a szénhidrát mennyisége, de a minősége sem! Vegyünk egy példát. Megeszel egy szelet tortát, a benne található szénhidrátok gyorsan felszívódnak, így gyorsan megemelik a vércukrodat, ezért a szervezetednek gyorsan sok inzulint kell termelnie. Ez nem jó. Ha megeszel egy teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset vajjal, sonkával, sajttal és sok zöldséggel, akkor is eszel szénhidrátot, de ez lassan szívódik fel, lassan emelkedik a vércukrod, nem kell hirtelen rengeteg inzulint termelnie a szervezetednek. Ez jó.
Ezt a felszívódási sebességet nevezzük glikémiás indexnek. A glikémiás indexet egy százas skálán jelöljük, aminek 100 az értéke, az azonnal felszívódik. Minél alacsonyabb a glikémiás index, annál lassabban szívódik fel az adott étel, ami nekünk IR-esként jó.
Tehát olyan ételeket kéne fogyasztanod/fogyasztanunk, amik kevés szénhidrátot tartalmaznak, és a glikémiás indexük is viszonylag alacsony, tehát lassan szívódnak fel. A neten sok táblázat, weboldal van, ahol meg tudod nézni az egyes ételek, alapanyagok szénhidráttartalmát és glikémiás indexét. Ezeket tanulmányozd, és ez alapján meg fogod tudni ítélni, hogy mely ételek tesznek jót, és melyeket kellene inkább elkerülnöd. (Egy az egyben nem érdemes lemásolnod egy étrendet a netről. Előtte mindig nézd meg a benne lévő ételek szénhidráttartalmát és glikémiás indexét! A puffasztott rizst pl. felejtsd el, tömény szénhidrát nagyon magas glikémiás indexszel!)
Most elég korán van, és a fejem is nagyon fáj, úgyhogy lehetnek az írásomban tévedések. A lényeg, hogy olvass utána a glikémiás indexnek, keress táblázatokat és ne másolj étrendet, mindennek nézz utána, mert néhol hatalmas baromságokat írnak!
Szerintem közelítsd meg inkább pragmatikus szempontból a kérdést. A "lapoknak" mindegy, hogy mit írnak, csak tudományosnak tűnjön és olvasgassák az emberek. E helyett inkább keress olyan fórumokat/embereket/csoportokat, akiknek már vannak konkrét tapasztalataik hasonló helyzetben. Ők sokat tudnak segíteni hasznos tanácsokkal, praktikákkal ami valóban működik. Még a költséghatékonyságban is adhatnak tanácsokat. Pl ketogén, vagy Regenoros csoportok.
Ha nincs pénzed minőségi ételekre, akkor változtass az életeden. Fogd fel úgy a dolgot, hogy a minőségi ételek is ugyanolyan alapvető szükséglet, mint a lakhatás. (csak annyi a különbség, hogy ha szemét kajákat eszel annak csak később érzed a negatív hatásait, de érezni fogod mindenképpen. Míg ha nincs hol laknod, annak azonnal)
Ahogy a lakhatást is meg tudtad oldani (mert létszükséglet), ugyanúgy a minőségi ételeket is meg fogod tudni oldani, ha tudatosul benned, hogy az is létszükséglet.
Az előzőek jókat írtak. A szénhidrát mennyisége és az ételek minősége a lényeg.
A saját étrendemmel kapcsolatban annyi, hogy én nem zártam ki a tejtermékeket, bár egy részükre érzékeny vagyok, ezért nem pl. nem iszom tejet, natúr kókusztejre cseréltem (ez nem olcsó, de nem iszom magában, csak a kávémba teszek egy kicsit és pár ételbe). De szerintem nyugodtan lehet sajtot, túrót fogyasztani bármikor.
A finomított szénhidrátokat (liszt, cukor) teljesen kizártam. Rizst, krumplit ritkán eszem, és akkor se sokat.
Az árakkal kapcsolatban: nem minden zöldség drága. A répa, cékla, káposzta szerintem ilyenkor is olcsó, nyáron az idényzöldségek se olyan drágák, mint most azok, amiket messzi földön termesztenek és idehoznak. Mirelit zöldségeket és keverékeket 500-600 Ft/kg között is lehet kapni, igaz, vannak drágábbak is. De még ha 1000 Ft is, fél kiló vegyes zöldség elég egy napra, és sokkal hasznosabb, mint ugyanennyiért 1 tábla csoki.
A hús se feltétlenül drága. Egy nap megeszel 20-30 dkg-ot, az 2000 Ft/kg-os húsból 400-600 Ft, és kb. megvan a napi fehérjeadagod. De ennél olcsóbb húsok is vannak, és ehetsz néha májat is.
A tojás csak 50 Ft, ebből ha megeszel 2-3 darabot naponta, az 100-150 Ft.
A basmati rizs a Lidl-ben most 400 Ft (500 g). Drágább, mint a sima, de egy zacskó elég sokáig kitart nálam, pedig én egy négytagú családra főzök.
Összességében én nem költök többet kajákra, mint korábban. Már nem veszek üdítőket, kekszeket, chipset, készételeket, péksütit stb., mindent magamnak főzök, így amit régen ilyenekre költöttem, azokból most simán kijön pár egészségesebb élelmiszer ára.
Köszönöm szépen a segítséget!
Szerettem volna olvasni valamiféle összegzést, de nem nagyon találtam olyat, ami koherensnek és megbízhatónak tűnt volna. Igazából mindenhol összevissza írnak mindent és a csoportok, fórumok (amiket eddig találtam) sem voltak sokkal különbek. Sokat elég sajátosan értelmezik ezt a diétát pl. az orvosom is csak annyit mondott, hogy ne egyek fehér kenyeret és ne igyak alkoholt.... valamint a családban is van inzulinrezisztens, de pl. ő meg süteményeket eszik süteményekkel, miközben teljes kiőrlésű kenyeret eszik. Szóval nem igazán értem, hogy “hol van a tudomány”, mert nem kaptam semmiféle tájékoztatást mikor kiderült a probléma, illetve nem igazán találtam normális forrásokat sem az interneten.
Amúgy az árakhoz csak annyit szólnék hozzá, hogy én elhiszem, hogy az egészség érdekében megéri, ha lemondasz x dologról annak visszajön az ára stb., de azért az én esetemben egy nappali tagozat mellett diákmunkázó egyetemistáról van szó. Eddig sem mekire, édességre, chipsre stb. költöttem a pénzemet, hanem “normális” élelmiszerekre. Lehet, hogy nem túl drága pl. a basmati rizs, a teljes kiőrlésű kenyér vagy a hús, de a krumpli, a tészta és a fehér kenyér sokkal olcsóbb..... Nekem egy kisebb sokk volt mikor szembesültem vele, hogy mennyibe kerülnek ezek.
Sajnos ez ilyen... Ha krumplin, tésztán és kenyéren élsz, annak előbb-utóbb meglesz a következménye. Vagy odafigyelsz a táplálkozásodra, és rászánod a pénzt (esetleg más kiadásokat csökkentve), vagy költheted majd orvosokra és gyógyszerekre, ha már teljesen gallyra ment az egészséged. Rosszabb esetben még dolgozni sem tudsz a végén, és teljesen elszegényedsz. Egyszerűen nem éri meg.
Tudom, ez nem vigasztal nehéz helyzetedben, de valahogy próbáld legalább megközelíteni az egészséges táplálkozást. Ha nem megy minden tökéletesen, még akkor is javulhat az egészséged. Figyeld az akciókat, talán ezzel is tudsz valamennyit spórolni. A családod nem tud támogatni, ha mással nem is, legalább étellel?
Én nem eszek teljes kiőrlésű lisztből készült dolgokat sem, így több marad a többi, hasznosabb ételre. Régen menüt ettem egy kifőzdében hétköznapokon, ennél sokkal olcsóbb és egészségesebb is magamra főzni, és így legalább tudom, mi van (és mi nincs) abban, amit megeszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!