Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Nem tudok aludni, mióta...

Nem tudok aludni, mióta elkezdtem diétázni?

Figyelt kérdés

Nagyjából 2 hónapja elkezdtem diétázni, nem tudok aludni, sem pihenni.

130 kilóról kezdtem edzéssel és szakember által készített étrend segítségével fogyni, izmosodni. Mindemellett félig fizikai munkát végzek, ráadásul kettőt, mivel földmérő vagyok, emellett geológus, így folyamatosan megyek napközben, nagyrészt gyalog a terepen, amiben legalább 5-6 óra aktív mozgás benne van naponta az edzésen túl, a cipekedéssel és sétával. Sok zöldséget, csirkét és halat eszem, emellett gombát. Reggelente iszom egy csésze kávét mindig, cukor nélkül. Üdítővel, alkohollal, cigarettával nem élek, sosem fogyasztottam egyiket sem. Energiaitalt sem iszom, naponta ötször étkezem.

Eddig nagyjából 11-12 fele mindig sikerült elaludnom, de legkésőbb egykor aludtam már, viszont most 3-4 fele éppen elalszom, úgy kelek, mint akibe áramot vezettek, pörgök és egyszerre ideges vagyok, nagyjából ennek az egésznek a kezdete óta. Sokszor van hányingerem délelőtt, de ez nagyjából az ok nélküli idegességből erednek szerintem. Nem tudom, hogy mi történt konkrétan a szervezetemben, eddig jól aludtam és sokkal passzívabb voltam, most viszont úgy érzem magam, mint egy mérgezett egér, viszont a testem fáradt, viszont gyakorlatilag folyamatosan pörgök. Mit tudok csinálni? Bármi egyéb felmerül, kommentben válaszolok.

26/F

2020. nov. 21. 03:55
 1/5 anonim ***** válasza:
75%

Est egyáltalán nem vagy fáradt? Vagy fáradt vagy és nem tudsz elaludni? Esetleg nem vagy éhes, nem ez okozza a problémát?

Próbáld meg azt, hogy kora este lekapcsolod a tv-t, számítógépet, legfeljebb egy halk nyugis zenét vagy rádiót kapcsolsz és olvasol. Nem képernyőről (az a típusú fény állítólag a nyugodt alvás ellen bab), hanem könyvből, ledőlve, betakarózva.

2020. nov. 21. 08:42
 2/5 A kérdező kommentje:
Nem vagyok éhes, fáradt sem. Nem megy tv akkor, se telefon.
2020. nov. 21. 09:16
 3/5 anonim válasza:
100%

Amikor tartósan (2-3 hét) kevesebbet eszem mint szoktam, akkor én is nehezen alszom el és jóval korábban ébredek mint ahogy szükséges lenne.

Nem tudom a pontos okát, de nyilvánvaló, hogy összefügg a kevesebbet evéssel.

2020. nov. 21. 14:24
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Mellékvese kifáradás. De hívhatod ördögi körnek is, mert a stressztől (a belső stressz is stressz!) nő a kortizolszinted, a megnövekedett kortizolszint meg stresszt okoz. Vagy ha káromkodni támad kedved, beszélhetsz hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely diszregulációról is. :-))

Röviden és velősen a kortizol antagonistája a melatoninnak, amely az alvásért lenne felelős.

2020. nov. 22. 17:42
 5/5 A kérdező kommentje:
Értem 😃 köszönöm, időközben egyébként helyreállt minden, edzek, jól eszem és alszok is eleget.
2020. nov. 23. 11:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!