Átlagos ételekkel nem lehet fogyni? Milyen finom, egyszerű, olcsó és gyors egészséges ételek vannak?
Sziasztok!
Nekem is nagyon hasznosak voltak a vàlaszaitok, köszönöm szépen!
A rántással ill. a hagyma lepirításával nekem is “problemám” van kalóriaszempontból. Otthon mi egy üveg zöldborsót főzeléknek elkészítve négy púpos fakanál lisztet tettünk, amihez rengeteg olaj kell. De így volt megfelelő sűrűségű.
A hagymához is mindig iszonyat sok olajat tettünk, mondván különben leég.
Szeretném megkérdezni, hogy a két teáskanàl liszt vajon elég egy üveg zöldborsóból készült főzelékhez is pl?
A hagyományos ételek terén nem a zsír az elsődleges probléma önmagában, hanem a fehérliszt, meg a hozzáadott cukor. Vagyis rengeteg és rossz minőségű szénhidrát. Illetve sok szénhidrát sok zsír együttes fogyasztása.
Ha jó minőségű mérsékelt szénhidráttartalmú dolgot ( zöldség) sütsz össze zsírral meg mondjuk fűszerekkel, és eszel vele jó adag fehérjét ( hús), azzal fogyni is lazán lehet.
Nem a kalóriák meg a mennyiség a legfontosabbak , hanem a tápanyagok és a minőség.
Pl a gabonafélék állítólag egészségesek, mégis vannak emberek akiknek akadályozza pl a fogyását mert rengeteg szénhidrátot tartalmaznak és nem mindenkinek az anyagcseréje működik úgy, hogy azt fel tudja dolgozni.
Van aki tud fogyni úgy is, hogy kisebb adagot eszik minden hagyományos kajából és kerüli az édességet, csipszet, cukros italokat, van akinek ez messze nem elég. Egyéni szervezet és állapot függvénye.
Én low carb étrenddel fogytam le, azaz csak a szénhidrátot csökkentettem, a zsírt nem. A fehérjére is oda kellett figyelnem, mert hajlamos vagyok túl keveset enni belőle, nekem nagyon laktató a hús, tojás.
Főzelékek közül eleinte nem főztem olyanokat, amikbe sok lisztes rántás kell. Inkább párolt zöldségeket, leveseket ettem. Aztán kipróbáltam ezt-azt, és rájöttem, hogy a borsófőzelék magával sűrítve nagyon finom. A paradicsomos káposzta nagy kedvencem, ebbe most sem teszek mást, csak a káposztát, sót és paradicsompürét. A székelykáposztába se teszek lisztet. A töltöttkáposztát, töltött paprikát kevesebb rizzsel készítem. Utóbbinál a paradicsomszószt vagy nem sűrítem semmivel (úgy se rossz), vagy zabpehelylisztet használok (ha a családom is eszik belőle).
A tököt is nagyon szeretem - eleinte csak lecsóba tettem, aztán tökfőzeléket is csináltam különféle alternatív lisztekkel, de ezekből is a zabpehelyliszt vált be legjobban.
Salátából is rengetegféle van, ami nem cukros vagy majonézes, pl. görögsaláta, uborkasaláta. Öntetnek én olivaolajat, citromlevet és sót keverek össze, de lehet tenni bele joghurtot is.
Általában véve azt javaslom, hogy a szénhidrátos köretekből (rizs, tészta stb.) egyél kevesebbet, mondjuk fele- vagy harmadannyit, és párolt zöldségekkel vagy salátával egészítsd ki.
Húsokból, ha feltétlenül zsírszegényet akarsz enni, ehetsz pulykamellet, karajt, sertéscombot vagy marhahúst is. Darált húsból is van olyan, amiben kevesebb a zsír, a Lidl-ben van 7%-os is, de hentesnél is lehet kérni, hogy zsírszegény húst daráljon le. Ebből készíthetsz húsgombóclevest, zöldséges rakott ételeket is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!