Átlagos ételekkel nem lehet fogyni? Milyen finom, egyszerű, olcsó és gyors egészséges ételek vannak?
Hogy ne lehetne fogyni?
A liszt meg olaj nem valami csoda szer amiknek a legminimálisabb használata is több kilót varázsol rád.
Az a mennyiség amivel berántod a főzeléket, vagy lepirítod a hagymát elhanyagolható.
Amennyire tudsz próbálj egészségesebb alternatívákat keresni, de semmit se kell kizárni. Én még rántott húst is eszek, csak sütőben sütöm. A gyümölcs levestől se lett semmi bajom, pedig cukrot tettem bele. Szépen fogyok. A kalóriadeficit a lényeg. Meg a makrókra is odafigyelhetsz valamennyire. Több app is van ami segít ebben.
El eleht készíteni a klasszikus ételeket is kevesebb zsiradékon. Pl amit ítál, a hagyma alá teszel egy teáskanál olajat és felhigítod mindig kis vízzel, hogy ne égjen le. De rengeteg féle módszer van pl a zsírtartalom csökkentésére. Egyél nyugodtan kenyeret, tésztát burgonyát. Ha teheted, válaszd a teljes kiőrlésűt, mert több bennük a rost és ezért nem leszel utána olyan hamar éhes. Ha nem teheted, akkor mértékkel fogyaszthatsz fehér (vagy pl magvas) kenyeret, tésztát, mértékkel (viszon igen, akár tk akár nem, a mennyiségeknek határokat kell húzni, ami elsőként ijesztően ekvésnek fog kinézni, de hozzá lehet szokni). A krumpli meg teljesen jó, kiváló rostforrás, komplex szénhidrát, csak bő olaj helyett főzd meg, rakd sütőbe stb. Ezt is mértékkel. Először tényleg érdemes mindent kimérni.
Én is elborzadtam elsőre, de mikor láttam, hogy mennyi étel milyen kalóriadús, láttam azt is, hogy mi adja hozzá a feleslegesen sok kalóriát. Megtanultam a tejfölt natúr joghurttal kiváltani, a sütőzsiradékot is grammra kimérni, nagyobb térfogatú gabonákat enni és tlejes kiőrlésű kenyeret stni.
A fogyás szempontjából annyi a lényeg, hogy a teljes napi szükségletednél kevesebb kalóriát egyél, ami így is menni fog, ahogy írtad, nagyon kis mennyiségekkel. De sajnos közben kevésbé fogod jól érezni magad. Ha tényleg semmi választásod nincs, hogy ezeket edd vagy ne, akkor egyél és mellette sok zöldséget és gyümölcsöt (a rostok, vitaminok és ásványi anyagok miatt)
Néhány ebédötlet egy válogatóstól:
-Joghurttal kikent jénaiba lerétegzek kevés light reszelt sajtot, utána tojásba forgatott csirke vagy pulykamell szeleteket, megint a sajt stb. 3-4 réteg után a tetejére öntök egy fél bögre tojásos joghurtos keveréket, minimális sajt a tetéjer és megsütöm kb egy óra alatt. UGyanez működik pirospaprikával kevesrt füstölt sajttal is.
Öszsekeverek gabonát (rizs, bulgur - a bulgurt azért szeretem, mert sok vizet felvesz és ugyanannyi mennyiség kifőve sokkla többnek látszik, mint ugyanannyi rizs kifőve) egy marok főtt fagyasztott kukoricával vagy zöldborsóval és azt ezsem köretnek ahelyett, hogy szárazon. Vagy ha pl szereted a dresszingeket, zsíszegény natúr joghurtba szoktam tenni pl rizsre fokhagymás-metélőhagymás-sós-borsos keveréket és nagyon finom.
-Ott vannka az egytálételek, mint a rakottkrumpli, csökkentett mennyiségű kolbásszal, rengeteg tojással és a burgonya meg mint írtam, igazán jó kis étel.
- Lecsó (kevés olajon), valami fehérjeforrással
- dubarry csirkemell (csirkemell, rá brokkolirüzsák, rá egy szelet light sajt és be a sütőbe
- illetve szárnyas mell helyett hazsnálhatsz combot, szárnyat, amit rengeteg féle képpen tudsz fűszerezni.
- ha kevésbé vagy húsos és olyan édesszájú vagy mint én, ki tudod kísérletezni a saját túrós "süti receptedet. Nálam pl azb, túró, citromhéj, tej és tojás, meg minimális édesítő. Ilyeneket is lehet nyugodtan enni ebédre is akár
Köszönöm! Nekem szerintem az a bajom, hogy nincsenek erre konkrét szabályok. Egy oldalon elolvasod ezt, majd egy másikon leírják annak az ellenkezőjét. Valahol leírják, hogy ne egyél ezt és ezt, majd egy másikon leírják, hogy egyél ezt és ezt. Ezt nem értem az egészben. Valamint tényleg az, hogy nem vagyok elég kreatív és fantáziadús, így mindig egy nagy feladat kitalálni, hogy mit készítsek vagy mit egyek. Emiatt pedig sokszor ugyanazt eszem, amit pedig így elég hamar meg is unok. Például a reggeli és a vacsora is így megy... tojás valamilyen formában, saláta vagy szendvics és kész, megáll a tudomány (az édes ételeket nem szeretem, így csak sósban gondolkozom).
Egyébként ilyenekkel én is próbálkozom, hogy picit "egészségesebb" legyen pl. én is inkább natúr joghurtot használok és a tejtermékeket sokszor helyettesítem növényi eredetűvel (nálunk nem mindenki fogyaszthat tejet, így ez úgymond adott) és a zsiradékot elhagyom vagy kókuszzsírt/olívaolajat használok, sokszor light és szénhidrátcsökkentett termékeket választok (egyedül a tésztától vagyok rosszul, én a durum tésztán kívül kb. egyiket sem bírom megenni, nekem valahogyan nagyon fúj). Csak én mindig azt szoktam érezni, hogy ez valahogyan nem elég.
Egyébként heti 3x járok csoportos edzésre, és alapvetően gyalog járok mindenhová, szóval mondhatni a mozgás megvan max. lehet növelni.
Ajánlom az egyetemi menza honlapját, ahova én járok:
Lapozgass a hetek között, ha kajaötletekre vágysz. Ha a kis i-betűre húzod az egeret, látod, hogy hány gramm egy adag (a perjel előtti kisebb számot kell figyelembe venni) és az hány kcal és milyen makrotápanyagok vannak benne. Ami megtetszik, arra rákeresel, mert a receptek nincsenek fönn.
Amelyik oldal azt írja, hogy ezt meg azt ki kell zárni és a krumplitól meg liszttől tarts 3 lépés távolságot, azért írja, mert az is egy útja a fogyásnak, hogy olyan összetételű étrended követsz, aminél a mennyiség lényegében magától beáll. Sokaknak már az is elég, ha nem esznek édességeket - tehát bármilyen diéta, ami a cukor, zsír együttes fogyasztását megtiltja, be fog nekik válni.
De az is igaz, hogy az étrend összetétele befolyásolja a különböző hormonok szintjét a szervezetben. Például ha nagyon kevés szénhidrátot eszel, akkor le fog csökkenni az inzulinszint, ami tényleg segít fogyni. Ugyanez a hatása a sok mozgásnak is megvan.
De nem ezek a bizonyos dolgokat szigorúan kizáró módszerek megfelelők egyedül a fogyáshoz. Nekem a kalóriaszámlálás sokkal jobban bevált, persze a makrotápanyagokra is figyelve.
"A magyaros ételek nagy része kb. tiszta zsír, krumpli krumpli hátán, liszt vödörszámra, a rántott dolgokról ne is beszéljünk. Szinte minden úgy kezdődik, hogy a hagymát pirítsd le zsiradékon... "
EZ ÍGY nem igaz!
Azok az ételek tiszta zsír, meg liszt, ahol nem tudnak rendesen fözni!
MINDEN nagyar ételt el lehet készíteni sok zsír, liszt nélkül.
Az, hogy zsiradékon pirítsd a hagymát, nem azt jelenti, hoyg fél kilót kell alátenni, böven elég egy daghoz 1 teáskanál, egy családi adaghoz meg egy evökanálnyi.
A lisztre is ugyanez vonatkozik, több ételben van rántás, ami (pirított) ízt ad, és valamennyire megköti a levét. De ehhez is elég 1-2 teáskanál liszt, az aromája megvan, viszont nem lesz az egész kaja lisztízü.
A krumpli meg nem igazán problémás, nemcsak ch-t tartalmaz, hanem fehérjéket és vitaminokat is.
Fogyni bármilyen étrend mellett lehet, csak a mennyiségeket kell figyelni.
Ha a sok kaloriás ételböl kisebb adagot eszel, akkor sem fogsz hizni, ha eszel mellé elég sok zöldségfélét - zöldségkörítés, saláta - akkor még éhes sem maradsz.
Érdemes utánanézni, hogy egy-egy étel pontosan hány kalória. Vannak meglepetések. Sok péksüti, vagy nehezebbnek gondolt étel, egyáltalán nem sok kalória. Persze normál mennyiségben. Nem zabálva.
Szóval nemcsak zöldséget lehet enni. És persze a nyers zöldséghez képest minden sok kalória, mert abban alig van. Szóval nem ahhoz kell mindent hasonlítani.
Én nem fogyózom, de volt olyan többször is, amikor úgy éreztem, hogy nagyon rosszul ettem egy nap. Ilyenkor kíváncsiságból kiszámolom, hogy mennyi, és általában 1500 kalória alatt van! És a szénhidrát se haladja meg az ajánlott grammot. Pedig van benne kenyér, péksüti, főétel, amiben nem volt zöldség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!