Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » 80 kilósan már elkezdhetek futni?

80 kilósan már elkezdhetek futni?

Figyelt kérdés
175 cm magas lány vagyok, jelenleg 80 kg. Májusban kezdtem bele az életmódváltásba, akkor 96 kg voltam. Most, hogy a feleslegem egy részét már leadtam, szerintetek nekiállhatok futni? Kezdésnek úgy szeretnék, hogy 1 perc séta, 1 perc lassú futás, ezt váltogatnám 10 percig.

2020. aug. 1. 20:44
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Bocsi, de én 95kgmmal futottam 25 perces Margit sziget köröket.

Nekem senki sem szolt, hogy nem szabadna futnom.

2020. aug. 2. 23:08
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
11 Bocsi, de lehetsz 95 kilósan 190 centi magas is, csupa izom, és gyakorlott futó is. A zsírszázalék a fontos.
2020. aug. 3. 00:18
 13/19 anonim ***** válasza:
60%

A lányom gyógytornász, és határozottan eltanácsolt a futástól, mközben nyomatékosan felhívta a figyelmemet, hogy fogynom kell.

Túl sok térdprotézises kövér embert tornáztat. Bár szerintem a többségüknek nem a futás tette a tönkre térdét, inkább a mozgás hiánya.

2020. aug. 14. 20:12
 14/19 anonim ***** válasza:

#13: saját "érvedet" ütötted agyon a következő mondatban.

Ez a nagy futásellenesség igazából borzasztóan túl van lihegve.

Való igaz, mondjuk egy 200 kilós, megmozdulni nem bíró, krónikus állapotú, szívelégtelenségben és egyéb keringési problémákban szenvedő ember ne fusson, mert akár még bele is halhat.

De ez fényévekre van egy relatíve egészséges, mozgásképes 80-90 kilós embertől. A kettő egész egyszerűen nem ugyanaz a kategória.

A szervezetet pedig nem a futás, hanem a túlsúly fogja megterhelni. Ami károsítja az izületeket, az szerintetek csak futás közben károsít? A fenéket! Az ugyanúgy roncsolja az izületeket séta, vagy akár csak állás közben is. Csak nem mindegy, hogy egységnyi megterheléssel mennyi kalóriát veszítesz. Futásnál ez az arány sokkal jobb. Önmagában némileg jobban igénybe veszi az izületeket, mint a gyaloglás, de jóval több energiát figyaszt, így összességében ugyanakkora megterheléssel több kalóriát égetsz, így ugyanannyi súlycsökkenéshez kevésbé lesz megterhelve az izületed. És minél előbb sikerül normális testtömeget elérni, annál hamarabb szűnik meg a felesleges terhelés.

Nem mellékesen: 80 kiló oké, nem ideális, de nem is katasztrofális. Ennyitől a szervezet nem fog megpusztulni. Én 83 kilósan futok napi 5 km-t, hétvégén meg 10-et legalább. 93 kilóról indultam. Egyáltalán nem lett ettől rosszabb, sőt!... Azóta stabilizálódott a vérnyomásom, rendbejött az emelkedett vércukrom, és nem fájnak a térdeim.

Természetesen a fokozatosság elve itt is érvényes. Addig kell futni, ameddig bírod. Lehet a határt fokozatosan feszegetni, de csak ésszerű keretek között. Lehet, hogy elsőre csak fél km fog sikerülni, de akkor annyit kell csak futni. Aztán idővel egyre jobban fog menni. Én amikor elkezdtem, 300 méterig bírtam. Most már túlvagyok egy félamraton versenyen.

2020. aug. 14. 23:12
 15/19 anonim ***** válasza:
Ja, és nem, nem "csupa izom" vagyok. 31-es tzs%-kal kezdtem...
2020. aug. 14. 23:13
 16/19 anonim ***** válasza:

12#

Inkább 178 cm 30% testzsír férfiként, ami egyàtalán nem jó alkat.

Ja meg akkor futottam kb 3-4xre tavaly. Előtte meg kb 6 éven át semmit és akkor sem voltam jó futó sőt nem is szerettem.

2020. aug. 14. 23:42
 17/19 anonim ***** válasza:
Neked kell ezt kitapasztalni, határ eset. Ha jól esik, tudod csinálni akkor nem értem a kérdést. De amint szúró vagy túlterheléses fájdalmat érzel pihenj és ne terheld túl magadat
2020. aug. 15. 09:12
 18/19 anonim ***** válasza:
41%

sokba kerül, de megéri...egy otthoni futópad minden problémádat megoldja. Nyitott ablaknál, vagy teraszon, vagy bárhol...ha akarsz sétálsz, ha jólesik futsz...

Eleinte óvatosan, mert már több embert az ucáról vitt el a mentő...azt hitte bírja...hát nem bírta, egyből futni kezdett, semmi előjáték..

2020. aug. 15. 13:16
 19/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ! :) Futógépet sajnos nem tudok venni, se hely, se keret nincs rá jelenleg. Az egyik barátnőmmel szeretnénk megpróbálni edzőterembe menni, ott talán majd ki tudom próbálni. Ja és egy kis frissítés : kéthetente mérem magam, a legutóbbi mérésem most volt pénteken, már csak 77,5 kg vagyok :)
2020. aug. 15. 16:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!