Kinek mi a tapasztalata a fogyási folyamatban beálló stagnálásról?
Attól függ, milyen mértékben fogysz, hogy mennyi rajtad a felesleg. Például, van aki 160 centi de 90-100 kiló, ő például eleinte nagyon könnyen adja le a kilókat akár heti 5-6 kilót de,mivel sok rajta a plusz kiló ez az 5-6 minusz nem igazán látszik meg rajta. Nekik a látványos eredményhez legalább 10-15 kiló leadása szükséges.
Ezzel szemben vannak azok akik mondjuk szintén 160-165 cm magasak és 70 kiló a súlya. Ők jóval nehezebben adják le a plusz kilókat, így náluk 4-5 kiló leadása 2 hét is lehet, de rajtuk már ez a pár kiló minusz is látványos tud lenni.
A másik az hogy vannak alkatok ahol nem nagyon érvényes az hogy mi is az ideális súly. A kalóriaszámlálók altalános elven működnek tehát pl egy 165 cm magas nőnek 55-65 kilónak kell lenni tehát a legideálisabb a számláló szerint nekik a 60 kiló. De vannak olyan alkatok akiknél ez nem igaz pl nagyon izmosak (az izom nehezebb a zsírnál) vagy pl erősebb a csontozatuk ez is plusz súlyt jelent. Szóval nem biztos hogy még továbbiakban is érdemes fogyni.
Ami még fontos lehet hogy ha megméred magad mindig lesz olyan hogy most plusz fél kiló pedig tegnap még nem voltál ennyi. Ez pedig azért van mert pl a folyadékoknak is súlya van. Érdemes kialakítani, hogy mikor méred meg magad. Persze nem óra percre értem, itt olyan szempontokat kell találni, mint pl: reggel, felkelés után azonnal vagy mondjuk reggeli és ebéd között
"a fitnesz guruk itt is és máshol mindig azt hajtogatják, hogy ez szimpla matek ha kalória deficitben vagy, fogysz" - itt derül ki, hogy ez ennél némileg bonyolultabb. Nem mindegy, miből jönnek a kalóriák, és a makrók is lényegesek, ráadásul nem vagyunk egyformák.
Én pl. nem mozgok annyit, hogy az általánosan ajánlott szénhidrátmennyiséget fel tudja használni a szervezetem, ráadásul IR-em is van. Ezért nálam az alacsonyabb ch bevitel vált be, az is főleg zöldségekből jön. Fehérjéből kb. 1.5-ször annyi gramm, mint a testsúlyom kg-ban.
Azért ezt szajkózzàk mert azt fújjàk amit ezer éve a suliban tanítanak. Elavult. Nem mondom azt, hogy ha valaki aki hajlamos a hízàsra , napi 5-10.000 kalória mellett ne hízhatna, de az ilyen 2000-2500 kcal alatti bevitel amiket itt sokszor írnak , nagyon kevés. Ezért is rizikós a kalóriaszámolós módszer. Hajlamosak vagyunk félni a kalóriàktól, emiatt pedig kevesebbet eszünk mint kéne, és a test ehhez szokik hozzá. A vàrt fogyás pedig elmaradozik. Számtalanszor jártam így magam is. Csak aztán utánajártam és tájékozódtam.
A szervezet hozzàszokik a kevesebbhez, ahhoz ha az ember időnként tovàbb csökkenti az energiabevitelt a fogyàs érdekében, mert azt hiszi ez a logikus, de lelassul az anyagcsere, ahogy lelassul, megàll a fogyàs is. Az össz kcal inkàbb mennyiségre utal, de a minőség , a makrotàpanyagok minősége, arànyai sokkal fontosabbak.
Nem azt kell nézni hogy miben hàny kalória van, hanem azt, hogy miből szàrmazik. A teljes értékű élelmiszerek energiatartalmàtól nem kell tartani.
Pl az olajos magvakban nagyon sok kalória van, DE ezek egészséges energiaforràsok. Míg egy szelet cukros fehérlisztes sütinek semmi érdemi tápértéke nincs. Csak üres kalória.
Nekem pl azért magas a kcalbevitelem mert zsír alapú az étrendem, kevés 80-85g szénhidràttal, sok fehérjével. Mégis lefogytam 53 kilót. És még nem végeztem.
#5 vagyok.
Mint írtam mindig is fog ingadozni. Nincs olyan hogy te több héten át vagy csak egy hétig mondjuk 62,50 kilo vagy. Nem minden nap eszel ugyan annyit, nem minden nap iszol ugyan annyit, nem mindig ugyan olyan gyors a kiválasztásod vagy az anyagcseréd,nem mindig ugyan annyi a hormonok aránya, van hogy a szervezet vissza tartja a folyadékmennyiséget pl nőknél a cikus előtt pár nappal stb. Ilyen tulajdonképpen nem létezik.
Rendben van. Igazat adok nektek sok mindenben, sőt. De akkor az a végkövetkeztetés, hogy csináljam így tovább és akkor egyszer csak beindul?
Viszonyításképp: 162 centi magas vagyok, jelenleg 66 kiló körül. Már több, mint 5 hónapja életmódot váltottam. Régebben nem számoltam, most 1400 kalórián vagyok, de ezt a legtöbbször csak úgy bírom megtartani, hogy rengeteget edzem és ilyen napokon kb 5-600 kalóriával megemelkedik a keret.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!