Na most akkor a a többszöri (kevés) étkezés segíti az anyagcsere gyorsulását vagy nem? Dr. Gödény szerint a böjt segíti az autofágiát?!
Tényleg? :O
Erre kérhetek hiteles forrást?
Ez arról szól, hogy az étkezések gyakorisága nem hat az anyagcserére:
Az IR-es már egy-két éves anyag volt, talán majd kikeresem. De ha ilyen témában olvasol, sok helyen leírják, hogy az egyik kiváltó ok a gyakori étkezés.
Nem vagyok akkora hozzáértő, és nem olvastam még el, mindjárt fogom.
De szerintem - így logikus - valami nagyon elcsúszhatott a vizsgálatokban. A gyakori étkezés általában azoknál jellemző, akik folyamatosan csokit meg édességet esznek.
Nehezen tudom elképzelni, hogy a 2-3 óránként valami egészséges evése hozzájárulna az IR-hez, szóval ez elég erős következtetés.
De ezek után már szeretnék utánaolvasni.... Mindenesetre nem szerencsés, ha félreértelmezik az eredményeket/következtetéseket.
Nem néztem meg a videót, de doktor Gödénynek és az IR-es válaszolónak igaza van. A böjt, főleg a rendszeresen, vagy kúra szerűen végzett böjt tényleg jótékony hatással vannak a szervezetre. A böjt felgyorsìtja azautofágiát, ami a sejten belül felgyülemlett rossz proteinek megsemmisìtését jelenti. Ez egy fajta túl élő mechanizmusa a sejtnek, és nagyon hatényony, mert amikor ezek a rossz proteinek felhalmozódnak a sejtben, akkor ezek a sejt halálát okozhatják, vagy rákos folyamatokat indìthatnak be. Ez az öntisztìtó folyamat azonban csak akkor indul be, ha legalább 16 órát tartunk 2 étkezés között! Miért? A sejt részéről ez a túlélést jelenti. Mivel te nem viszel be proteineket, attól a sejtnek még szüksége van amminosavakra (ezek alkotják a proteineket) és emiatt a rossz szerkezetű, amúgy haszontalan fehérjéket kezdi lebontani, hogy ebből építőanyagot, vagyis amino-savakat nyerjen. Ez az öntisztulási folyamat életmentő, nagyon hasznos, és egyesek szerint a hosszú élet titka.
A böjt nem hogy nem lassìtja, de sokkal inkább eredményessé teszi az emésztési folyamatokat. Nincs ilyen hogy akkor "bekapcsol a raktározó mód és akkor hìzni fogsz".
Ha eszünk akkor a táplálékban lévö mikro-tápanyagok a felszìvódás után a vérbe kerülnek. Ezek közül főleg a cukor, de a fehérjék is inzulin választ váltanak ki, tehát a hasnyálmirigyet arra kényszerítik, hogy inzulint adjon le a vérbe, ami majd ugye csökkenti a vércukorszintet, mert mint egy kis kulcs kinyitja a kaput ahhoz, hogy a cukormolekulák bejuthassanak a sejtbe. A cukor ezután az energia szintézisben vesz részt. Ezt az energiát a sejtek a fehérje szintézishez használják és arra, hogy zsìrt raktározzanak. És itt a lényeg! Az inzulin a zsìr elraktározódását stimulálja.
Amikor eszel, akkor megnő az inzulin szintje a vérben, a szervezet zsìrt raktároz! Aki folyton, 2-3 óránként eszik, és ugye itt nem zsìros csülök-pörköltről van szó, hanem általában valami inzulin-választ kiváltó magas ch-tartalmú dologról pl. Csoki, gyümölcs, joghurt, nasi ecc. az inzulin szint folyton magas lesz, és zsìrt fogsz raktározni! Ilyen állapotban nagyon nehéz lesz a zsìrégetés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!