Tényleg ilyen nehéz szobabiciklivel kalóriát égetni?
Külön kell kezelni a kardió- és az erősítő edzést. A kettőnek nem ugyanaz a célja, és valamennyire ütik is egymást. El kell dönteni, mit szeretnél. Ha kalóriát akarsz égetni, a futás, sífutás (nálunk jellemzően gépen), kerékpározás, túrázás a legjobb. Ha erősödni akarsz, akkor viszont erőkifejtést igénylő mozgásokat kell végezni. A szobakerékpár óráján megjelenő kalóriaértékek csak tájékoztató jellegűek, nagyon ne bízz bennük. Egy mellkasra erősíthető pulzusmérő megbízhatóbb, de az sem pontos.
2020. jan. 23. 14:42
2/10 A kérdező kommentje:
Tudom és tisztában vagyok vele, hogy az erősítés és a kardió két külön fogalom és más tevékenység. És mint említettem elkezdtem erősíteni, hogy izmot növeljek de mivel az izom nem látszik ha zsír fedi így vettem szobabiciklit is, hogy kalóriát égessek. Csak azt nem értem, hogy a karomon lévő aktivitásmérő óra hogy-hogy a 30 perces kevésbé izzasztó tornát amit kifejezetten erősítésként csinálok (mert nincs ugribugri a feladatsoromban) azt háromszor több kalóriafogyasztásnak érzi mint a 45 perc kb 20 km/h tekerést változó ellenállással. Felmerül bennem a kérdés hogy én csinálok valamit rosszul tekerés közben vagy az óra valamit máshogy érzékel?
Érdekes, mert én többet égetek el szobabiciklivel mint futással, a pulzusom is magasabb. Nekem is a csuklómon van a mérő. Én max fokozaton tekerek, iszonyat hatékony a szobabicó. Én úgy csinálom hogy 1 maximum két perc a bemelegítés rendes tempóban, aztán megy ezerrel (nem őrülten persze, simán csak gyorsabban biciklizel) úgy hallottam így hatásosabb.
2020. jan. 23. 15:26
4/10 A kérdező kommentje:
Na igen. Mondjuk a futás nekem alapból olyan dolog amit sosem szerettem biciklivel meg a világ végére is képes lennék elmenni szóval így egyértelmű volt a választásom. Szerintem a tempón fogok feljebb tornázni aztán meg kiderül. De igazából hatásosabb a semminél mindenhogy így igazából az már csak részelt kérdés, hogy az óra mit mér.
Az órát esetleg becsaphatja az, hogy ha mozgatod a karod, akkor magasabb lesz a pulzusod. Tehát a csak a lábadat mozgató biciklizés kalóriafelhasználását alulbecsli, a karodat is használó tornáét meg felül.
De amúgy a sport kalóriafelhasználása nem olyan jelentős, nagyon sokat kéne biciklizni, hogy egy big mac-et ledolgozz. Pláne szobabiciklivel, ahol nem hűt a szél és a szervezeted lekorlátozza a leadható teljesítményt, hogy nehogy túlmelegedjen. A fő előny az, hogy javul a szervezeted inzulinérzékenysége, így kevesebb inzulint is fogsz termelni, ami nagy segítség a fogyáshoz.
2020. jan. 23. 16:50
Én biciklin égetek a legtöbbet, lehet sokszor csak magától szalad a lábad, nincs rajta kellő ellenállás. Ha elkezdtet a tekerést az első 5 percbe vidd fel a pulzusod amennyire csak tudod, utána nehezen csökken jóval alá. Pl. én felviszem 160-70-re utána nem engedem h leesen 140 alá, amit nem nehéz tartani a már megemelkedett pulzus miatt, így égni fog a kalória 🙂
2020. jan. 23. 22:21
Ha hozzá vagy szokva a biciklizéshez, akkor a pulzusodat sem emeli meg annyira. Ez minden mozgásformára igaz egyébként, evolúciós hatás.
2020. jan. 24. 08:56
8/10 anonim válasza:
6-os!
Hülyeség felvinni a pulzust 170-re
A pulzustartomány határozza meg hogy mit használ fel a szervezet, zsírt, izmot, vagy szénhidrátot
Magas pulzuson max csak az állóképességed nő, de zsírt égetni nem fogsz, helyette izmot bontasz
Aerob tartományban kell maradni, 130-as pulzus körül
2020. jan. 24. 09:14
Nem hülyeség amit írok, ha fel kéne futnunk a 10.-re megnézném melyikőnk érne fel hamarabb és ki akarná kiköpni a tüdejét 😉 Úszók, focisták szerinted "zsírégető tartományba" vannak azért ilyen szálkásan izmosak? Vagy akik 100 kg-ot dobálnak? A táplálkozáson múlik szinte minden.
2020. jan. 24. 13:54
Vagy nézdd meg Jesse Owensszel-t vagy bármelyik híres futó fizikumát, van izom bőven!
2020. jan. 24. 14:07
Kapcsolódó kérdések: