IR, anorexia, kaloria, nem ertem, elmagyaraznatok?
Ugye aki anorexiabol gyogyul pl vagy aki falasrohamokkal kuzd annak szoktak mondani hogy IRes lehet mert hirtelen sok cukrot visz be, stbstb..
de en most ezt azert nem ertem mert ha tegyukfel valaki megeszik egy csomag csokis kekszet - mondtam egy tok hasrautes szeru pldt- de belefer a kaloriajaba , akkor attolfuggetlenul kialakulhatna nala az IR , annak ellenere hogy a napi kaloriaja nem tobb annal mint amit eleget. Szoval ez ket kulon dolog? Total sotetseg ez nekem ... remelem valaki eltudja magyarazni.
Anorexia=mentalis betegseg amely a testre is kihat. Az anorexiasok koverebbnek latjak magukat mint amilyenek valojaban. Pszihologussal pszihiaterrel kezelheto de teljesen soha nem gyogyul ki belole az ember. Betegesen izgulnak azert h alig egyenek, buntudatuk van ha esznek...attol is lehet valaki anorexias ha nem feltetlen 180cm es 45kg.Ez inkabb agyban dol el ezert is nehez kezelni. Arrol nem is beszelve h egyes esetekben ez halalos is lehez de minimum vmilyen karosodast fof okozni(emesztes, pajzmirigy,immunrendszer...
IR=inzulin rezisztencia, tobb fajtaja van, ez a cukorbetegseg eloszobaja. Valakinek kell szurni magat, valakinek nem. Cukormentes es 160grammos szenhidratos dietaval kordaban tarthato (valahol 150g valahol 180). Ez is kihathat pajzsmirigy..mas szervekre.
Kaloria=energia amit az etelek, italok tartalmaznak. Azonban nem mindegy h 2000kaloriat hamburgerbol chipsbol cola ..viszel be vagy csirkemell, zoldseg, bulgur, zabkasa... Ezek a makrotapanyagok:szenhidrat, zsir, feherje ezeknek a szamertekere erdemes figyelni. Az hogy egy adott embernek mennyire van szuksege fugg a nemetol, koratol, magassagatol, tomegetol, celjatol
na pont megvalaszoltad ! aztaa! na ez is uj nekem. bar igy belegondolva logikus... ez olyyn mint akarmilyen mas betegseg.
koszonom!!
Ő, nemtudom ezt honnan szedted, de az ember akkor eszik annyit, amennyit akar, hogyha mellette rengeteget mozog.
Az meg totál nem igaz, hogy egy ember a sok szartol lesz IRes. Unokatestvérem szénhidráton él (csoki, csipsz,torta, süti, cukor, üdítő), meg rizsen, tésztán, krumplin és egy kevés húson. A gyerek úgy néz ki, mint egy atléta, mivel nem eszik többet a kalória szükségleténél(na persze nem eszik keveset, napi 1 tábla csoki a minimum este, lefekvés előtt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!