Ketó okozhat agressziót, ingerlékenységet?
Az elején mindenképp, ha túl hirtelen kezded, és nincs ideje a szénhidrátháztartásodnak átállni az új étrendre. Idővel elmúlik. Agressziót közvetlenül nem okoz, de ha hirtelen jóval kevesebb szénhidrátot eszel, akkor nagyon lecsökkenhet a vércukorszinted, főleg, ha előtte sok gyorsan felszívódó szénhidrátot ettél (cukrot meg finomlisztet főleg, de a rizs, főtt krumpli is ilyen), amitől ingerlékeny leszel, és persze onnan már egyenes az út az agresszió felé.
Ha ragaszkodsz a ketogén diétához, akkor két lépésben próbáld meg, először cseréld le a szénhidrátokat lassan felszívódóra (zöldségek+egész magok, pl. zabpehely), és ha ezzel már jól elvagy, akkor próbáld tényleg lecsökkenteni. Így nem lesz akkora sokk, jobban tudsz alkalmazkodni.
Nem én csinálom, a baráti köröm. Ketten vannak ketósok, kb nyár eleje óta mindkettőjük kibírhatatlan, az egyik állandóan sír, a másik veszekszik, kötekedik ok nélkül.
Hány hónap még mire ez beáll? Már nagyon fáradunk.
Mindenféle étrendváltozás stresszeli a béltraktusban tevékenykedő mintegy 2 kg baktériumot. Ha belegondolsz, könnyű megérteni, hogy amit eddig ettél, az ahhoz a táplálékhoz szükséges bacik voltak túlsúlyban, hiszen azokat tápláltad. Ezek most éhen halnak, és átadják a helyüket más baktériumtörzseknek. Ezek között vannak "rossz" bacik is, melyek csúnya dogokat tudnak csinálni.
A barátaid okosan teszik, ha egy komoly probiotikum-kúrát tartanak.
Mielőtt itt (is) elkezdenek egyesek értetlenkedni, hogy mi köze a bélnek a mentális állapothoz, sietek leszögezni, hogy nagyon is sok. Az emésztésünk határozza meg a hangulatunkat, a stressztűrésünket, mindent. A tudósok szerint minden kis redőt beleszámítva a belek több száz négyzetmétert fednének le. Sokkal nagyobb területet, mint a bőröd és a tüdőd együttvéve. Amit tehát megeszel, az az elsődleges és legfontosabb érintkezési felületed a külvilággal. Kimutatták, hogy a depressziósok bélflórájából pl. teljesen hiányzik két baktériumtörzs: a Coprococcus és a Dialister. Neves ideggyógyász szerint minden autoimmun betegségnek is a bélben van a melegágya. Ezt hosszú lenne elmesélni, csak érdekességképpen jegyeztem meg.
Igaza van Miquelnek. Viszont megjegyezném, hogy az erőteljes ch csökkentés (igaz, nem keto), amellett, hogy igyekszem túlnyomórészt feldolgozatlan ételeket enni, az én bélflórámnak és egyben a lelki nyugalmamnak nagyon jót tett. Én akkor voltam sírós és gyakran ideges, amikor minden vackot összeettem évtizedeken keresztül, de ez már a múlté :)
Szerintem a ketogén étrend akkor okozhat ingerlékenységet, ha valamit nem jól csinálnak, valamilyen hiányzó tápanyagot nem pótolnak. Mint minden szigorú, erőteljesen megszorító étrendnél, a ketogénnél is oda kell figyelni a tápanyagokra (beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is). Persze a probiotikum is hasznos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!