Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Gyerektartás elmaradása -...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Gyerektartás elmaradása - hová forduljak?

Figyelt kérdés

Négy éve váltam el. Sajnos nagyon kedvezőtlenül alakult a válóper - a volt párom fenyegetőzése miatt (gyorsan szabadulni akartam). Közös megegyezéssel váltunk el, úgy hogy fele-fele arányban nálam, illetve a volt férjemnél lesznek a gyerekek, és a gyerektartás megbeszélés kérése, nincs fixen leírva. Messzebbre (50 km) költöztem, így a gyerekek nálam vannak, csak a hétvégére utaznak le az apjukhoz (két nap), de az egyik gyerekem csak kéthetente (ő akarta így). Így a gyerekek 70 %-ban nálam vannak. Az utóbbi időben megnőttek a kiadások, kamaszodnak, sokat esznek - és az apjuk havi szintem kb 10-15 000-el száll be a költségekbe. Hab a tortán, hogy a családi pótlék meg van felezve- nem 30, hanem 15000-et kapok csak két gyerekre.A volt férjemnek bejelentett, fix munkahelye van 300 körül keres, így volna miből adnia. Mikor a gyerekek nála vannak, jól ellátja őket.

Épphogy csak megélünk. Beszéltem már sokszor erről a volt párommal, de nagyon ellenségesen fogadta a kérésemet.

A kérdésem a következő: Lehet- e kérelmezni, hogy a növekvő költségek miatt fix gyerektartást kaphassak? Ha igen, hol lehet elindítani az ügyet? Bíróságon?

Tudom, ügyvéd, jogi tanácsadó segítsége kellene (amire most nincs pénzem, egy köhhintés is több tízezerbe kerül az ügyvédeknél), tudna valaki hozzáértő útmutatást adni, mit tegyek, hogy minőségibb életet éljünk?

2019. márc. 29. 14:38
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
51% több, mint amit ebben a kategóriában az értelmes válaszok általában kapni szoktak.
2019. márc. 29. 23:17
 12/16 anonim ***** válasza:
73%

#9-es jól leírta. Mindenkèpp azt kell elèrni, hogy a közös felügyelet megszűnjön, ès nálad legyenek elhelyezve. Onnantól kezdve leszel jogosult gyerektartásra, meg egyebekre. Azèrt nem jár neked gyt sem, meg csp ès adókedvezmènynek is a fele, mert közös a felügyelet papíron. Amikor ebben megállapodtak mèg rendben volt, de 50 km-es távlatból ez már nem megoldható. Szerintem simán meg fogod kapni.

Annak nem látom reális esèlyèt, hogy ha apa harcol èrte, akkor ő is megkaphatja, mert jobb körülmènyeket tud biztosítani. Te is normálisan el tudod látni őket, eddig is veled èltek, ès az döntő szempont szokott lenni, hogy a gyerek(ek) ne szakadjanak ki a megszokott környezetükből. Ott járnak iskolába, ott vannak a barátaik, stb. Csak azèrt nem fogják átpakolni oda őket, mert valamivel ő jobban el van eresztve anyagilag. Ès gyakorlatilag már a közös felügyelet is megoldhatatlan, szóval nem lesz ezzel gond szerintem.

2019. márc. 30. 09:12
 13/16 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a kommenteket - nagyon hasznos volt - a jövő héten próbálom is intézni! :)
2019. márc. 31. 13:08
 14/16 anonim ***** válasza:
Kérjél időpontot panasznapra (most ügyfélsegítőnek hívják) és akkor nem kell órákat dekkolnod. Az adott bíróság honlapján megtalálod az infókat és tel. számot. Üdv. 9-es
2019. márc. 31. 21:45
 15/16 anonim ***** válasza:

Nagyon fontos, ha pert is inditasz, mindenképpen kérjel egy ideiglenes gyerektartást mig a per le nem zárul! Azt mar ha megítelik muszáj fizetni. Nálam is ügyvéd nelkul mentem 2 evig aztan lett igyved azonnal kerte az ideiglenes gyt-t.

Hivatkozhatsz nyugodtan hogy pszichiatriai kezelés alatt áll!

2019. ápr. 2. 16:11
 16/16 anonim ***** válasza:

Gondolom ,amikor egy nő azzal érvel a bíróság felé, hogy nem akarják a gyerekeket kiszakítani a megszokott közösségből mikor előtte ő költözött el 50km távolabb a volt lakhelyétől és szakította ki a gyerekeket addigi életközösségükből akkor ez egy kicsit álságos érvelés szerintem.

Ami a tényeket illeti, a két szülő megegyezett abban, hogy a gyerekeket közösen nevelik és együtt látják el a szülői felügyeletet. Külföldön ez a bevett gyakorlat, a gyerekek érdekeit tekintik fontosnak, azt nézik számukra mi a kedvező és a szülőket kötelezik, hogy állapodjanak meg egymással és ne a saját egojukat fényezzék. Azzal hogy az anya 50km távolságra költözött korábbi közös lakhelyüktől már megnehezítette az apa dolgát abban, hogy a gyerekivel találkozzon, az apa már ekkor is panasszal élhetett volna a bíróságon. Sok nő játssza el ezt a trükköt, hogy több 100km elköltözik, mert csak ott kap a képzettségének megfelelő jól fizető állást, és közben sír, hogy a gyerekek után járó 100000ft állami támogatás+gyt nélkül nem tudja fenntartani életvitelét. A leírásodból és érvelésedből is kitűnik, hogy a 2 gyerek után járó CSP+Adókedvezménnyel könnyebb lenne az életed és ebben látod a megoldást. HA sikerrel jársz, akkor havi szinten akár 100000ft nőhet a bevételed, feltéve hogy dolgozol és be vagy jelentve. A helyzet az, hogy ugyanezt a kérvényt az apa is benyújthatja, mondván az anya önerőből nem képes ellátni vállalt feladatait és ő pedig képes lenne rá.

Végezetül csak annyit, hogy az apák többsége nem szokott nagy GYT összeget kifizetni, inkább megveszi a cipőt, táskát, telefont, számítógépet vagy fizeti a különórákat, mert így legalább a gyerek is látja és felfogja ki biztosítja a jólétet számára. Nagyon kevés anyuka mondja el a szeretett gyerekeinek, hogy a mindennapi ételt is az apád fizette, nemcsak a GYT összegével, hanem a gyerekek után járó támogatások átcsoportosításával.

Nem akarom menteni azon apákat akik nagy tételben sz..rnak a saját gyerekük fejére, de akik odafigyelnek a gyerekükre, foglalkoznának vele és mégis apa nélkül vagy nevelőapával nőnek fel ez egy rosszul működő rendszer ismérve és sajnos a magyar rendszer ilyen.

2019. ápr. 5. 16:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!