Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Milyen életkorban és hogyan magyaráznátok el a gyereknek, hogy miért vált el apa és anya?
Még nem időszerű a téma, de nem árt jó előre infót gyűjteni, mert szerintem igazán jó válasz erre nem is létezik. Ötleteket és szakirodalmat is szívesen fogadok.
Mi most fogunk válni 1,5 éves gyerekkel. Biztos vagyok benne, hogy ha egy kicsit nagyobb lesz, fel fogja tenni a kérdést, hogy apa miért nem laksz velünk együtt, mint az óvodás/iskolás barátaim apukái? Nem szeretsz bennünket?
Röviden a történet: Anya még a terhesség előtt szerelmes lett valakibe. Azt hitte el fog múlni. Aztán mégse múlt el, éppen ellenkezőleg, a terhesség alatt kezdett igazán komoly lenni, most kiderült a történet, és a szerető miatt fog engem elhagyni. Én nem szerettem volna válni, mindent megtettem, hogy helyrehozzuk a házasságunkat, hogy a gyerkőc családban tudjon felnőni. Nem mellesleg még mindig szeretem a feleségem. (A viszonyát mélységesen elítélem, de sajnos a szívnek nem lehet parancsolni, az érzésem nem múlnak el egyik percről a másikra.) Nem sikerült, anya a szeretőt választotta, apának meg mennie kellett.
A legapróbb részleteket nem szeretném az orrára kötni, az nem rá tartozik, meg se értené, meg az anyja ellen se akarom hangolni. De ugyanakkor falazni se szeretnék anyának, úgy érzem tartozunk neki azzal, hogy megtudja az igazságot, ha eljön az ideje.
Ti mit gondoltok, milyen életkorban és hogyan lehetne ezt normálisan elmondani a gyereknek, hogy egyik szülőjét se utálja meg, de nagyjából megértse mi is történt, miért nem élnek együtt a szülei?

"Nem is akartam a részletekbe beavatni. De ezzel a magyarázattal nem értek egyet, ezt így hazugságnak tartom, apa igenis szerette anyát és esze ágában se volt tőle soha elválni - amíg a halál el nem választ, és boldog családban szerette volna felnevelni a közös gyermeküket."
Tök felesleges magad fenyezni, neki Te az apja vagy a "Nő" meg az édesanyja. Egyformán szeret titeket, ha elkezded magad felemelni így az anyát fogod lenyomni. Gyereknek ez rossz.
Értem, hogy az igazság erzetednek ez rossz de ha csíped a gyereked csak annyit mondasz, hogy így döntöttünk. Ez igaz és tényszerű.

Bencével ertek egyet. Persze nem akarsz hazudni...igazából az van mögötte, hogy a gyerek is tudjon róla, hogy nem te rajtad múlt.
Nem kell túlbonyolitani, semleges dumát kell lenyomni, és kész. Vannak olyan részletek, amikről nem kell tudnia egy gyereknek, mindenkinek jobb úgy.

A terhelem meg a titkolózás egx külön dolog.
Ha érzéseidről beszelsz, hogy pl hiányzik a masik az érthető, őszinte dolog.
Anyád megcsal nekem már a terhelés.

Csak az IGAZAT, az ő szintjén! Kicsiknél tőmondatokban.
Mondd el neki, hogy elköltözöl anyától és tőle, ugyanakkor jössz majd hozzá. Előtte mutasd meg, hogy hova költözöl. A lényeg hogy a stabil kapcsolat/kapcsolattartás meg legyen köztetek. Cikket is tudok ajánlani a témában, ha érdekel.
18-as: Köszi a választ, természetesen érdekel a cikk, megköszönöm, ha belinkeled.
A költözés csak 1-2 hónapon belül lesz aktuális, addig még felújítás, lakás berendezés, stb. hátravan. Bőven lesz lehetőség megmutatni, hogy hova költözöm. Mi több, lesz a gyerkőcnek nálam is saját szobája, rendszeresen lesz nálam, ha kicsit nagyobb lesz, ott is aludhat. A stabil, napi szintű kapcsolat/kapcsolattartás biztosan meglesz, szerencsére ez a veszély nem fenyeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!