Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Mit takar konkrétan a "megtérí...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mit takar konkrétan a "megtérítési igény" válás esetén? Egyszerűen leállt az agyam. Ha butaságot gondolok javítsatok ki. A nevemen hitel volt, az asszony adóstárs. Ő rendezte, így most kéri az általa befizetett összeg felét.

Figyelt kérdés

Jogos, mondom én, adom is. Ez a megtérítési igény? Ezt nevezik annak?

Volt nekem egy tárgyam, kaptam ajándékba karácsonyra, az asszony eltulajdonította, /amikor kiderült, hogy most aztán vége, elválunk /bizonyítani is tudtam a per folyamán. Megtérítési igényemnél beleírhatom ez a tételt?

Egyszerűen nem értem, pontosan mit takar a megtérítési igény.

2017. okt. 29. 06:54
 1/7 anonim ***** válasza:
Tőle kaptad ajándékba azt a tárgyat ? Mert akkor felesleges beleírni,mivel mondhatja hogy azt ő vette például magának.
2017. okt. 29. 06:59
 2/7 A kérdező kommentje:

5: 119. § [Megtérítési igény]

(1) Ha a kötelezett a jogosulttal szemben olyan szerződésszegésért áll helyt, amelyet a közreműködő okozott, az emiatt felmerült kárának megtérítését a vele szerződő közreműködőjétől követelheti. A közreműködő a szerződési láncolatban őt megelőző közreműködőkért felelős.

(2) A kötelezett megtérítési igényként a jogosulttal szembeni helytállásból származó kárát annyiban háríthatja át a közreműködőre, amennyiben meghatározható a kötelezett szerződésszegésének az a része, amelyért kizárólag a közreműködő felelős.

(3) Az (1)-(2) bekezdésekben foglalt szabályt kell érvényesíteni a szerződési láncolatban szereplő valamennyi közreműködő kárigényének megítélésénél.

(4) A kötelezett megtérítési igénye a jogosulttal szembeni helytállásától számított egy év alatt évül el.

(5) A kötelezett a közreműködővel szemben érvényesítheti a szerződésszegési igénynek a megtérítési igénnyel nem fedezett részét.

Ha ez így igaz, akkor2017-ben nem követelheti tőlem a 2014-ben rendezett adósságunk.

A másik meg, az eltulajdonított ajándékom, az mi? Természetbe nem adja vissza soha. Jó zavaros az egész.

2017. okt. 29. 07:01
 3/7 A kérdező kommentje:
Nem. Nem tőle kaptam. Még tanúm is volt, Jzk.-be van véve, bizonyítottam. Ő csak azt tagadta, hogy elvitte.
2017. okt. 29. 07:03
 4/7 anonim ***** válasza:
Nem kell megpróbálnod jogászkodnod, mert úgyis rosszul jössz ki belőle, csak nevetségessé teszed magad. Írd le rendesen magyarul mit szeretnél, mindenki jobban fog szeretni.
2017. okt. 29. 08:13
 5/7 A kérdező kommentje:

Mit takar konkrétan a "megtérítési igény" válás esetén?

Írnátok pár példát erre! Köszönöm.

2017. okt. 29. 08:19
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha vettél egy autót/lakást/házat és a hitelt felesben fizettétek, válás után meg a tiéd maradt, akkor jogosan kéri a fele értéket vissza - mert a haszon csak a tiéd belöle.
2017. okt. 29. 08:37
 7/7 anonim ***** válasza:
A hitel felét termesztésen kérheti. Gondold végig ez így korrekt. Házasságban teljesen mindegy kinek a nevén van valami, attól még az közös, vagyon is, hitel is. Ettől házasság a házasság, vagyon közösségre léptek, a többi körítés és nem jogi dolog. Ha házasság előtt vetted fel a hitelt és úgy adóstárs, akkor lehet némileg más , mint fele-fele, de mivel összeházasodtatok akkor is felesben fogja a bírói gyakorlat megítélni, főleg ha előtte együtt éltetek. Az ajándék neccesebb dolog. Elvileg ha direkt Neked adták és tudod bizonyítani akkor a tiéd, de nem feltétlen. A tárgytól is függ, mert ha a bíróságon megáll, hogy ok csak Neked adták, de a közös életviteleteket szolgálja akkor nem biztos, hogy külön vagyonnak ítélik. Ez a bíró dolga,hogy kibogozza és ítélkezzen, hogyan jogos. Amúgy írd le részletesen ( mi az ajándék,a hitelt milyen jogi-kapcsolatban vettétek fel stb. a jogifórum.hu-n, ott majd adnak tanácsot.
2017. okt. 30. 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!