Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit takar konkrétan a "megtérítési igény" válás esetén? Egyszerűen leállt az agyam. Ha butaságot gondolok javítsatok ki. A nevemen hitel volt, az asszony adóstárs. Ő rendezte, így most kéri az általa befizetett összeg felét.
Jogos, mondom én, adom is. Ez a megtérítési igény? Ezt nevezik annak?
Volt nekem egy tárgyam, kaptam ajándékba karácsonyra, az asszony eltulajdonította, /amikor kiderült, hogy most aztán vége, elválunk /bizonyítani is tudtam a per folyamán. Megtérítési igényemnél beleírhatom ez a tételt?
Egyszerűen nem értem, pontosan mit takar a megtérítési igény.
5: 119. § [Megtérítési igény]
(1) Ha a kötelezett a jogosulttal szemben olyan szerződésszegésért áll helyt, amelyet a közreműködő okozott, az emiatt felmerült kárának megtérítését a vele szerződő közreműködőjétől követelheti. A közreműködő a szerződési láncolatban őt megelőző közreműködőkért felelős.
(2) A kötelezett megtérítési igényként a jogosulttal szembeni helytállásból származó kárát annyiban háríthatja át a közreműködőre, amennyiben meghatározható a kötelezett szerződésszegésének az a része, amelyért kizárólag a közreműködő felelős.
(3) Az (1)-(2) bekezdésekben foglalt szabályt kell érvényesíteni a szerződési láncolatban szereplő valamennyi közreműködő kárigényének megítélésénél.
(4) A kötelezett megtérítési igénye a jogosulttal szembeni helytállásától számított egy év alatt évül el.
(5) A kötelezett a közreműködővel szemben érvényesítheti a szerződésszegési igénynek a megtérítési igénnyel nem fedezett részét.
Ha ez így igaz, akkor2017-ben nem követelheti tőlem a 2014-ben rendezett adósságunk.
A másik meg, az eltulajdonított ajándékom, az mi? Természetbe nem adja vissza soha. Jó zavaros az egész.
Mit takar konkrétan a "megtérítési igény" válás esetén?
Írnátok pár példát erre! Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!