Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válás esetén a közös házból a részemet hogyan kapom meg?
Azt írhatja elő a bíróság, hogy a bent maradó fizesse ki a távozót, ha a ház beletartozik a vagyonközösségbe, vagyis a házasság ideje alatt szereztétek.
De, ha nincs pénze, akkor alighanem el kell adni, az meg macerás lehet
11:
Így van. És ez tarthat akár hónapokig, évekig is.
Sajnos én hasonló cipőben járok, ezért van tapasztalatom.
Tehát ha a ház közös tulajdonban van, és a tulajdoni hányad alapján megosztható, akkor a bíróság megosztja. Ennek feltétele, hogy a megosztás után mindenkinek legyen saját fürdőszobája, WC-je, konyhája, szobája.
Ha nem megoldható, akkor meg kellene egyezni, ha sikerül. Valaki kifizeti a másikat, vagy közösen eladjátok.
Ha ez sem megy, akkor jön a közös tulajdon megszüntetése iránti kereset benyújtása. Itt eleve a ház értékének 6%-át kérik illetéknek. Ezt nem kell egyből kifizetni, széljegyként feljegyzik a tulajdoni lapra, eladás után is kifizethető. Ha a bíróság előtt sem tudtok megegyezni, akkor jön az árverezés. A bíróság értékbecslővel felméreti a ház értékét, és minimum 70%-os kikiáltási áron meghirdeti. Tehát egy 10m-s házat ebben az esetben el lehet vinni már 7m Ft-ért. Ekkor ti fejenként 1,5 m Ft-t buktok. Plusz a fentebb említett illeték, esetleg ügyvédi díj.
Ezen kellene elgondolkozni, hogy hány Ft-t ér meg, hogy kiszúrjunk a másikkal.
Sajnos én sem tudom exemmel megértetni, hogy ezen a peren csak veszíthetünk, de ez már egy másik történet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!