Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válás után mit tehet a volt férj? Ha a volt feleség nem akarja a nevét vissza adni?
Semmit.
Minden felnőtt magyar állampolgárnak lehetősége van nevet változtatni, a feleség akár anélkül is felveheti azt a nevet, hogy bármi köze lett volna a férfihez.
(egyébként mitől félsz, ellopta vele a lelked is? :))
Semmit nem tud tenni, jogilag az embernek (függetlenül a nemétől) joga van a SAJÁT nevéhez. Igen, a sajátjához, még akkor is, ha a házassággal vette fel.
Kedvenc példám erre Agatha Christie, aki a férjezett nevén vált ismertté, népszerűvé. Aztán elvált, megtartotta a nevét, még akkor is, amikor újra férjhez ment... Talán egy picit letett az asztalra azért, hogy a neve ismertté váljon...
De még ha nem is egy világhírű valakiről van szó, akkor is nagyon sokat tud számítani a név. Én a magam részéről 30 évesen, szakmai karrierem kezdetekor vettem fel az exem nevét, 10 év alatt a saját szakterületemen ezen a néven ismert meg mindenki. Nem az okmányok cseréjéről van szó, az a legkevesebb... az egész szakmai munkásságom kellene szinte nulláról kezdenem egy másik névvel.
És még egy adalék... az exemnek szültem egy gyermeket, aki szintén ezt a nevet viseli. Ha más nem, úgy gondolom, a közös gyermek minimum "feljogosít" a névviselésre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!