Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Elettarsi kapcsolat megszunese utan mennyi ideig kovetelhetoek a hatrahagyott ingosagok?
A parommal megszunt elettarsi kapcsolatunk 8 honapja.
Az en kizarolagos tulajdonu hazamban laktunk a teljes eletkozosseg soran.
Az egyutteles szabalyait egy elettarsi vagyonjogi szerzodesben rogzitettuk.
Az egyutteles soran a teljes vagyon tekintetében a vagyonelkülönítés szabályait alkalmaztuk.
A szetkoltezest a kovetkezo pont szabalyozza:
"Szerződő felek megállapodnak, hogy ha valamely ingatlant valamelyik fél kizárólagos joga alapján laknak, úgy az életközösség megszűnésétől számított 90 napon belül a másik fél a lakást elhelyezési, továbbá minden más igény (pl. lakáshasználati jog ellenértéke) nélkül köteles elhagyni, ingóságaitól kiüríteni. Ennek elmaradása esetén az adott időpontban számítható lakáshasználati díjat köteles fizetni a reá eső rezsiköltségek fizetésén felül."
A volt parom nehany hete megkeresett, hogy par nalam maradt cuccat szeretne elvinni – melyeket valoban o vasarolt korabban, ezt nem is vitatom!
(90napig biztositottam a kiurites lehetoseget, mellyel elt tobb alkalommal is! Sokmindent elvitt, de van ami meegis nalam maradt.)
A kerdesem az lenne, hogy a fenti pont alapjan jogosan gondolom e:
1. 90 nap letelte utan barmi nalam maradt holmi a sajat tulajdonomba kerult?
2. biztositanom kell e a 90 nap utan hatramaradt holmiainak a szabad elvitelet?? Meddig??
3. amennyiben nem valik automatikusan a tulajodonomma az ingosag, kerhetek e tarolasi/berleti dijat az eltelt idore?
Sok cuccot mar igy is sajat hataskorben hasznositottam - kidobtam, eladtam, ajndekoztam, hasznaltam, stb.
Masreszt az egyutteles alatt eltekintettem a lakashasznalat dijatol (lakasfenntartast kozosen finansziroztuk!).
Ebbol fakadoan a paromnak - szamlalevelekkel igazolhatoan - vagyona kepzodott (korabban nulla megtakaritas evekre visszamenoleg, a szetkoltozeskor megtakaritasi szamlan levo penz, mely az egyutteles alatt nyitodott).
+1: Tarthatok e igenyt erre a vagyongyarapodasra, mivel ez az en hazambol - azaz mert nalam lakott - fakadt??
Elore is koszonom a segitseget!
Azért az fantasztikus, hogy egy olyan szerződés alapján éltetek együtt, amit képtelen vagy értelmezni..
1. Nem kerül semmifél ingóság a tulajdonodba, a beidézett szerződés erről nem rendelkezik. Oda van írva, hogy ha 90 nap után nem hagyja el a lakásodat és nem viszi el az ingóságait, akkor lakáshasználati díjat kell fizetnie
2. Igen, biztosítanod kell. Ismétlem az első ponthoz írtakat; nem arról szerződtetek, hogy nem viheti el 90 nap után, hanem arról, hogy lakáshasználati díjat kell fizetnie, ha 90 nap után is ott tárolja a cuccait
3. Igen, kérhetsz, ezt fejtettem ki az 1. és 2. pontban
+1: Ehhez látni kéne a teljes szerződést, a beidézett részben erről semmi sem szerepel
De itt van részemről is +1 pont:
Nem ismerem ugyan a sztoritokat, de a leírtakból nekem nagyon úgy tűnik, hogy ki akarod forgatni mindenéből szerencsétlen exedet, még a spórolt pénzét is lenyúlnád. Ami egy elképesztően aljas cigányság, már ne is haragudj. Még akkor is, ha a jog a te oldaladon áll. Szóval én azt javasolnám hogy a jogi csűrés-csavarás meg cigánykodás helyett esetleg próbáld meg, hogy tisztességes, korrekt módon megbeszéled vele, hogy vigye el minél gyorsabban az ÖSSZES ott maradt cuccát, és kész, vége.
Nem vagyok jogász, de úgy értelmezem, hogy vagy kiüríti a lakásodat 90 napon belül a másik fél, vagy ha ez nem teljesül, akkor lakáshasználati díjat kell fizetnie.
Magyarul, ha ottmaradt a kissámlija, és nem vitte el 90 napon belül, akkor a) lemond róla, vagy b) megfizeti az 5 hónapi tárolási/lakáshasználati díjat, és utána viheti.
A második kérdésedre nem tudok válaszolni. A gyarapodást, ha a vagyonjogi szerződésben nem rögzítettétek, akkor tudtommal a jövedelem arányában vizsgálja a bíróság.
Ismerős a sztori akár az exem is irhatta volna, leszámítva, hogy nem kötöttünk szerződést (hiba volt).....ő is egy utolsó cigány sóher, aki úgy gondolja, hogy a saját tulajdonú házában laktam INGYEN (2 GYEREKünk született!) és mivel nem fizettem(tünk) a lakáshasználatért díjat, ezért már úgyis annyival támogatott, hogy ő most akkor nem fizet gyerektartást....kicsit elfelejti, hogy én tartottam el, a gyerekekre tizenévek alatt én költöttem, de ez mellékes).
Kérdező, ha intelligens ember módjára viselkednél, hagynád hogy elvigye a cuccát és kész....
Az enyém nem engedi elvinni azt se, amit megismerkedésünkkor vittem oda, úgyhogy én már kénytelen leszek feljelentést tenni.
Koszonom a valaszokat az osszes hozzaszolonak!!!
Nem biztos, hogy szeretnek minden lehetoseggel elni, egyenlore a lehetosegeim szeretnem szamba venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!