Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Gyermekelhelyezés, másodfok, mi várható? (kifejtve lent)
Üdv!
Sok jogi kérdésben jártas vagyok, de ebben sajnos pont nem, és a gugliban sem találtam olyat, ami ide vágna, így a segítségeteket kérem...
Barátnőm gyermek elhelyezési pere folyik (zárul le lassan), melynek során első fokon neki ítélték a gyereket. (történetet nehezíti, hogy ő Németországban él, oda is vinné ki a gyereket) Apuka a döntést megfellebbezte, ma volt a másodfokú tárgyalás.
Szóval... Ma megvolt a tárgyalás, Bíróság által kért dolgok becsatolva, mindkét fél meghallgatva, ügyvédek egymás torkának ugorva (sajnos nem tudtam jelen lenni, így csak Anyuka elmesélését ismerem)...
A lényeg: A T. Bíróság megkérdezi Apukát,elfogadná-e az ítéletet, ha helyben hagynák az elsőfokon születettet, vagyis Anyukának ítélik a gyereket? Apuka válasza pedig az volt, hogy elfogadja, de NEM JÁRUL HOZZÁ...
Barátnőm kiakadt. Annyit fogott fel, hogy az ügyvédje valami olyasmit mondott, hogy hiába ítélik neki a gyereket, ha apuka nem adja áldását az ikolai dolgokra, akkor ő nem viheti ki magához Németországba, mivel állítólag van valami jogyszabály, ami kimondja, hogy az iskolaválasztásban a szülőkenek KÖZÖS döntési joguk van...
Na, mivel én nem értek hozzá túlságosan, kérdezem a nálam okosabbakat, mivel tudnám megnyugtatni anyukát?? Mit jelenthet amire az ügyvéd gondolt? mihez nem járul hozzá Apuka? mi van?
(Véleményem szerint nem sok értelme van egy évekig tartó pernek az elhelyezésről, ha a különélő szülő ellehetetlenítheti a gyerek iskolaváltását, költözését bármi egyebét, pusztán azzal, hogy joga van nem hozzájárulni... de ez puszta magánvélemény... )
Kedves Kérdező!
Az Új PTK-ban van benne:
4:175. §
(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása.
(3) Ha a különélő szülők egyes, a (2) bekezdésben meghatározott, közösen gyakorolt felügyeleti jogosítványok tekintetében nem tudnak megegyezni, erről a gyámhatóság dönt.
Tehát az édesapa beleegyezése szükséges a külföldi tartózkodáshoz, illetve az iskolaválasztáshoz is kell az aláírása!
A Gyámhivatal dönt, ha a két szülő nem tud megegyezni!
Remélem segítettem!
Édesanyának kitartást!
Szerintem is a legjobb a nagyszülőknél lenne gyereknek.
Nem is tudom, mi a baj azzal, ha az apa a gyereket nekik is adja, hogy velük legyen. Sok gyereket elzárnak a nagyszülőktől, ez a gyerek legalább ismeri őket. Akármilyenek is.
Nem lenne szabad külföldre engedni a gyereket, ott csak az anyja van. Aki egész nap dolgozik.
Miért nem jön inkább az anya haza? Mi van az anya családjával?
A gyereknek nem csak az 1db anyára van szüksége, és pénzre,pénzre, pénzre. Mindig csak arról beszélünk; ez baj.
Progressziv utazó: sok mindent írtam, többször is töröltem, nem fogok lóval kártyázni... Szép napot neked
11. Köszönöm.
Kérdező!
Azért lettem ideges,mert ha én a szabadidőmből csak egyetlen percet is a te problémádra szánok ingyen,akkor örülnék, ha nem oktatnál ki.
Majd,ha pénzért adok semmitmondó, vagy rossz tanácsot,akkor lehet oktatni, szemrehányást tenni, szerintem.
Ott van a piros kéz,ha valami nem tetszik.
Mindegy, sok sikert kívánok a bíróságon, minél előbb záruljon le ez az egész számotokra pozitívan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!