Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Hány éves kortól választhat...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hány éves kortól választhat törvény szerint egy gyermek, hogy válás esetén melyik szülőnél szeretne maradni? Igaz az, hogy lehet kérni azt, hogy szakember mondjon véleményt arról, melyik szülőhöz ragaszkodnak jobban a gyerekek?

Figyelt kérdés
3 gyermekünk van, és sokkal jobban ragaszkodnak hozzám, mint az édesanyjukhoz. Nem tudom, ezt a bíróság előtt hogyan lehet bizonyítani.
2015. máj. 10. 18:57
 1/8 anonim ***** válasza:
13%
Először is az anyjukhoz szokták őket utalni az a legalapabb. Viszont ha 14 éves kort betöltötte ha jól tudom szabadon választhat, a kisebbeket pedig meghallgatják talán a bíróságon talán szakemberek.
2015. máj. 10. 19:00
 2/8 anonim ***** válasza:
27%

14 éves kortól a bírói döntés csak a gyermek beleegyezésével erősíthető meg, kiv. ha a gyerek fejlődését veszélyeztetné a dolog, akkor nincs vita.

Amúgy ált. meghallgatják szerintem a gyerekek java részét ha úgy látják, véleménye önálló.

2015. máj. 10. 19:00
 3/8 anonim ***** válasza:
79%

Nincs olyan, hogy elsősorban az anyjához kerül, az első rosszul mondja. A bíró minden körülményt mérlegelve dönt, ha nincs megegyezés a szülők között.

A gyermek véleményét mindig meg kell hallgatni, ha lehetőség van rá (csecsemőét nyilván nem lehet, de egy óvodást már pszichológus/pedagógus meghallgat simán, nagyobb, ha akar, akár a bíróval is beszélhet...), és lehetőség szerint figyelembe is kell venni. (Ami nem azt jelenti, hogy mindenképp annak alapján kellene dönteni, de mérlegelni kell.)

Később, olyan 12-14 éves kor körül már nagyon is sokat nyom a latba, hogy mit szeretne, 14 felett pedig gyakorlatilag - a szélsőséges esetektől eltekintve, mikor nagyon a gyerek érdekei ellen lenne a döntése - az ő akarata befolyásoló tényező.

Egy ügyvéd

2015. máj. 10. 19:14
 4/8 anonim ***** válasza:
26%

Az esetek hány százalékában kerül az anyához és mennyiben a fiúhoz a gyerek? Gondolom te is ismered a statisztikát.

Első körben azt úgy értettem hogy ez a legalapabb hogy oda ítélik őket. Ez a legesélyesebb a statisztikák szerint. Ezt módosíthatják egyéb tényezők.

2015. máj. 10. 19:19
 5/8 anonim ***** válasza:
52%

A gyerek NEM választhat, csak megkérdezik töle 12 év fölött, hogy kivel szeretne inkább maradni.

A bíróság dönt, és nem feltétlen úgy,ahogy a gyereknek tetszene, hanem ahol biztosítottabban látja a gyerek érdekeit.

Ha mindkét szülönél egyforman jók a feltételek, akkor számít a gyerek kivánsága.

2015. máj. 10. 19:54
 6/8 anonim válasza:
22%
5-ös, értem én hogy lövésed sincs a kérdéshez, de akkor minek égeted magadat?
2015. máj. 10. 21:21
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

"Az esetek hány százalékában kerül az anyához és mennyiben a fiúhoz a gyerek? Gondolom te is ismered a statisztikát."

És te ismered-e a statisztikát, kedves okoskodó!?!?

Csak mert két külön dologról van szó: az esetek nagy részében a szülők megegyeznek, és nem a bíróság dönt. Ilyenkor valóban általában - a szülők közös döntése alapján - az anyához kerül a gyerek, ugyanis a férfiak szoktak elköltözni, és otthagyni a lakást a családnak, és tartásdíjat fizetni.

Amikor azonban a bíróságnak kell dönteni, akkor olyan fele-fele az arány. Szóval ne azt nézd, hogy az ismerősi körödben hány nő nevel egyedül gyereket... Arról, hogy hány peres vita van, nem hiszem, hogy professzionális tudomásod lenne, ne is haragudj.

Ügyvéd

2015. máj. 10. 21:36
 8/8 anonim ***** válasza:
Ja, és nem anya és "fiú" van, hanem anya és apa...
2015. máj. 10. 21:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!