Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kell e fizetnem?
Férjemmel 2009 -ben házasodtunk össze,2008 ban jelzálog hitelt vettem fel az akkori saját lakásomra,amit azóta is ÉN fietek. (ő nem száll bele egy fillérrel sem).
Kérdésem az lenne: válás esetén számit e ez,vagy pedig,mivel vagyonközösség van egy házasságban,úgy veszik majd,mintha ő fizette volna a felét??? Ő 3 éve munkanélküli,segélyből él,azelőtt se igen dolgozott.
Követelhet e tőlem vmit? (szomorú lennék, ha igen....)
Sokan, sokfélét válaszoltak már itt.
Én a SAJÁT, igazi, megélt példámat szeretném megosztani veled kérdező, mert van hasonlóság a történetünkben.
Előre bocsátom, NEM vagyok jogász, ellenben a válás elhatározásakor első dolgom volt egy megbízható ügyvédet keresni (ismerősi körből érdemes ajánlást szerezni, annál jobb referencia nem kell).
Én is 2009-ben házasodtam, 3 éve váltam el.
Saját ingatlanokkal, megtakarítással, egyéb értékes vagyontárgyakkal mentem a házasságba. A házassági életközösségünk helyszínéül szolgáló lakásomon volt még hitel, melyet egyedül a saját jövedelmemből/vagyonomból fizettem.
Váláskor NEM kellett egy fillért sem fizetnem a férjemnek ebből.
Volt bizonyítási eljárás, de viszonylag egyértelmű volt a helyzet és a férjem sem követelt olyat, amihez az ég világon semmi köze nem volt.
Igenis fontos a hozzáértő, családjogban, polgári jogban felkészült ügyvéd, de legalább ennyire fontos az is, hogy a férjeddel igyekezzetek megállapodni (célszerűen azután kezdeményezz ilyet, ha a te saját helyzetedre vonatkozóan az általad fizetett megbízható ügyvéd pontosan meg tudja mondani a jogi helyzetet!).
Jó esélyeid vannak a munkanélküli férjjel, akit ugyan a házasság alatt eltartani köteles voltál a közössé váló keresményedből, de a többi már lehet bizonyítási eljárás, bírói mérleglés/döntés tárgya.
Én ezt éltem meg, ezt tapasztaltam, ezt tudom megosztani veled.
Még egyszer utoljára. Amit 2008-2009-ben fizetett abból nem jár a férjnek. Amit 2009-válásig fizetett, annak a fele jár a férjnek és teljesen mindegy mit fizetett bele. Amit a válás után fizet a nő, ahhoz már nincsen köze. Pontosan annyi jár neki mint gy háztartásbelinek aki nem dolgozott egy percet sem és nem volt jövedelme.
Attól még hogy itt egy férfiról van szó, még nem esik más megítélés alá a jog szerint, ugyanúgy megilleti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!