Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Köteles vagyok odaadni a gyermekem az apjának ebben az esetben?
Nézd, én nem vagyok szakértő, de csak úgy nem viheti el tőled a babádat, hiába az apja. Tekintettel, hogy egy 1 hónapos babáról van szó, akinek szopnia kell és elsősorban az édesanyával lenni, nem foghatja és viheti el. Ki eteti meg, ki gondsokodik róla?
Mindenképp fordulj szakértőhöz és kérdezd meg, mik a jogaid ebben az esetben! Sok sikert! :)
Apasagi nyilatkozat van?
Mert a fentiek alapjan meg az se biztos hogy ala tudja tamasztani hivatalosan hogy o az apa.
Első és legfontosabb kérdés:
Az apa elismerte-e a gyermeket (volt-e teljeshatályú apai elismerő nyilatkozat)? Ha nem, akkor nem kell foglalkozni a családdal. Előbb akkor rendezni kell a gyermek jogállását, aztán lehet egyezkedni.
Ha elismerte valamikor (bocs, de nem egyértelmű egy ilyen kapcsolatban...), akkor a következő lényeges kérdés:
Mi a kicsi állandó lakcíme?
Ha az a cím, amin most te élsz vele, akkor semmi teendőd nincsen.
Ismét apuka térfelén a labda: ha az apuka nehezményezi a láthatást, akkor indíthat keresetet és majd a bíróság eldönti, hogy hogyan lesz pontosan a láthatás, a feleknek meg kutya kötelessége lesz betartani. Neked is.
Amennyiben NEM ott él most a baba életvitelszerűen, ahol a ti élettársi kapcsolatotok volt, ahová be lett jelentve, akkor amit tehetsz:
- normális hangon megegyezel az apával (mert a gyermek lakhelyének önkényes megváltoztatása nem túl jó pont...)
- megpróbálod intézni a gyemek átjelentését (kérdéses sikerességel)
- keresetet adsz be a bíróságon láthatás szabályozására azzal, hogy ideiglenes intézkedésként nálad helyezzék el a gyermeket (a kora elég indok, főleg, ha szoptatod is és jelenleg is veled él- ebben nagy meglepetésekre számítani nem kell)
Amit célszerű tudnod:
- az eljárás illetéke 30 eFt
- a nagyszülő is kérhet és kaphat is láthatást
Minden jót.
(és csak lábjegyzet: néha azért nem árt valamilyen szinten legalizálni egy kapcsolatot, főleg, ha már FELELŐSEN vállalunk gyermeket...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!