Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válófélben vagyok kisbabát várok, de nem a férjemtől hisz 1-éve külön élünk, de kíváncsi vagyok arra, ha csak folyamatban van a válás akkor kinek a nevét kapja a pici?
nem elég az apasági sajnos. vacak a törvény jelenleg.
az számít, hogy a fogantatás pillanatában házas voltál-e, szóval hiába válsz el 3 hónapos terhesen, ha visszaszámolva házas voltál...
csak akkor kerülhet egyből az apa nevére a kicsi ha elválsz, és összeházasodtok!
ha nem házasodtok, akkor először a (volt) férjed nevére kerül és majd akkor kell az apasági, hogy levegyék és új anyakönyvit kapjatok...
Hiába van apasági nyilatkozat, ha nem váltál el, a baba a volt férjed nevét kapja. Sőt, ha el is választanak gyorsan, akkor is az ő nevét kapja, ha a válás és a szülés között nincs meg, ha jól emlékszem 10 hónap! Ezt azzal tudod elkerülni, ha nagyon-nagyon megsürgeted a válást, és gyorsan összeházasodsz a gyerek apjával. Ellenkező esetben a volt férjed a gyerek apja hivatalosan, amit utólag bíroságon lehet rendezni persze, csak macerás.
Tapasztalatból mondom, én is így voltam anno.
A gyerek csak akkor nem kapja a jelenlegi férjed nevét, ha elváltok, és még a szülés előtt elvesz valaki más feleségül( gyerek apja ;))
Egyébként megkaja a gyereke a jelenlegi fjed nevét, amikor megszületett, és be kell adni az apasag vélelmének megdöntésére vonatkozó keresetet.
A legegyszerűbb, ha bebattyog a volt férj, és az igazi apa, egyik nyilatkozik, hogy nem az övé, másik nyilatkozik, hogy az övé, és átírják. De ezt már csak akkor lehet, ha megszületett.
( itt a gyakorin olvastam olyat, hogy 1,5 éves volt a gyerek mire jogilag is az lett az apja, aki, pedig mindenki egyöntetűen nyilatkozott,mtehát nem nehezítették meg a dolgaikat, persze nem általános, szerintem, hogy enniy idő, de azért nem semmi)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!