Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ti hogyan intéznétek ezt a válást? Lásd részletesen lent.
Szeretnék elválni a férjemtől még az idén.
Azonban mielőtt belekezdenék rengeteg jogi és pénzügyi kérdést kell tisztáznom egy ügyvéddel, magamban és ővele is.
Még egy fedél alatt élünk bár megegyeztünk abban, hogy el fogunk válni. Azért hagyom, hogy ott maradjon bár már lelkileg egyre nehezebb, mert nincs hova mennie és ő akkor szeretne elköltözni ha már a kezében van a "válási" pénze. Akarna venni egy telket belőle, ahova majd elköltözne.
Van egy 2 éves gyermekünk és miatta is hagyom hogy ott legyen addig.
A lakás amiben élünk a szüleim nevén van, jogilag egy szívességi lakáshasználatiszerződésünk van velük, aminek van egy 30 napos felmondási ideje. Illetve ennek a szerződésnek a mellékletében szerepelnek azok a vagyontárgyak, amik házasságkötéskor a lakásban voltak, érték szerint feltüntetve. Ez a szerződés 2005-ben írodott, a szüleim ragaszkodtak hozzá, egy esetleges válás esetére.
A lakásban az évek alatt kicseréltük a fűtést konvektorosról központira cirkóra és kicseréltettük az ablakokat műanyag nyílászárókra, konyhabútort csináltunk bele és kifestettünk egyszer. Ennek költsége kb 1,5-2 Millió volt összesen. A központi fűtés cserét ő csinálta, mivel fűtésszerelő. Az ő munkadíját is beleszámoltam ebbe a 1,5-2 Millióba. Tavaly vettünk új tűzhelyt, mikrot, idén mosogatógépet. Én mindennek eltettem a blokkját, tehát csak készítetem kell egy részletes kimutatást.
Jelenleg szeretne belerángatni egy telekvásárlásba engem, mivel ő minimálbéres és nekem pedig jó a bejelentett bérem. Valamint úgy tudom engem ki sem tudna hagyni, ha lenne önereje egy telekvásárláshoz, ami ugye nincsen.
Nem azonosak a hosszútávú elképzeléseink, én nem akarok hitelt felvenni telekre!!!
Van ezen kívül egy autónk, ami piaci áron ér kb 1 milló Foritot. Ez az ő nevére került, amikor vettük. Bár az én szüleim adtak rá 1,1 Ft-ot. Ennek az autónak a vételára 1,7 Millió Ft volt 2010-ben. Még hátravan belőle 350 ezer Ft, mert amikor tudtuk fizettük nekik. És ezt vezette egy papírom anyám a mai napig.
Verzió1: Valahogy ő úgy képzeli a válást, hogy megveszi a telket egyedül, hozzájárulásommal amiben lemondok a tulajdonjogomról.
Bár ha jól gondolom a bankot ez nem érdekelné, mert adóstárs lennék.
Utánna meg felveszek én személyi kölcsönt, amit már eleve nem is adnának mivel van egy másik hitelem. Szóval ez nem jó!
Azért gondolkodom a személyi kölcsönbe, mert nem akarok senkit, a szüleimet sem eladósítani egy válással, amely házasságot soha sem szabadott volna megkötnöm vele. Most egy bruttó 350 ezer Ft-os bejelentett állásom van, sajnos még próbaidőn vagyok, ez 08.14-ig tart utánna azonnal lépni akarok a válás beindításával és a hitel ügyitézésével kapcsolatban.
Verzió 2: - nem tudom, hogy mennyi az annyi, ami járna neki?
-kis korú gyermek mellett nem biztos, hogy tudom fizetni a személyi kölcsön havi 80ezer Ft-ot törlesztését!
- a fiamat közös nevelésben szeretné, tehát egy teljes hétig (H-Vasárnapig nála lenne, másik héten nálam), ilyen egyáltalán van? Nem lesz rossz ez a gyereknek? Még bele is mennék, de nem tudom hogy jó lesz ez egy kétévesnek a fejlődése szempontjából?
Tisztában vagyok vele, hogy anyámnak szólni kéne, hogy lakáscélú hitelt vegyünk föl a meglévő ingatlanra, mert ez az olcsóbb, de nincsen tényleg más megoldás??? Nem akarom őket eladósítani öregkorukra az én hibám miatt.
Vagy részletekben nem tudok fizetni a férjemnek, de akkor ő meg nem tud venni magának semmit, hogy nem albérletbe keljen mennie, mert a sajátjába. Neki a telek az álma. Kb 4-6 Milió között már tudna is venni egyet.
Nem haragszok rá, szeretnék egy jó kompromisszumos, átgondolt megoldást a váláshoz még annak beindítása előtt.
Elvált nő vagyok, nekem is kisgyerekem van.
Amit tanácsolni tudok (természetesen te is keress ügyvédet, mindenképpen kelleni fog): ha válni készülsz, akkor a jelenlegi férjeddel SEMMIKÉPPEN NE vágj bele olyan hosszútávú anyagi dolgokba, mint egy közös ingatlan, telek vagy egy közös hitel.
El akartok válni, mert nem egyeznek a céljaitok, akkor nem látom értelmét, hogy te legyél akár kezese, akár adóstársa. Különösen akkor óvnálak ettől a lpéstől, ha nálad marad a közös gyermeketek- neked a sajátmagad és az ő ellátása kell mindig, hogy fontosabb legyen, mint a férjed álmai meg lakhatása.
A leírtak alapján nagyvonalakban jár neki:
- közösen az évek alatt végzett felújítások, beruházások fele (1,5-2 MFt-ot írtál, így 750eFt-1 MFt körüli érték)
- a házassági vagyonközösség alatt vett ingóságok fele (pl. mosógép, mikro meg ilyenek, amiket írsz, de ennek természetesen NEM a 2-3-5-10 évvel ezelőtti árát kell tekinteni- egyezzetek meg, hogy természetben viszi el a dolgokat pl. vagy egy éves amortizációs kulcsban stb.- ilyen "piti" tételeken már ne akadjatok fent, ha egyébként normális a kommunikáció és lehet vele beszélni
- a gépjármű is közös tulajdon, ha házasság alatt szerszett- de ha bizonyítani tudod szerződéssel (kölcsön vagy ajándékozási), hogy a te szüleid pénzéből vettétek, amit csak és kizárólag NEKED és nem nektek közösen adtak, akkor tök mindegy, kinek a nevén van a kocsi, a tiéd.
Ha ezt nem tudod bizonyítani, akkor a kocsi fele-fele.
Itt viszont a jelenlegi piaci értéket kell nézni (1,1 MFt) amiből le kell vonni még a hátralévő hitelt (350 eFt)- az így kapott 750 eFt-os érték feleződik ebben az esetben, vagyis a férjedet nagyjából 375 eFt illeti meg.
Én valószínáleg a leírtak alapján megegyeznék vele (amennyiben a kocsinál a közös tulajdont feltételezzük), hogy a házból a kisebb műszaki cikkek értékcsökkentett feléért cserébe övé a gépjármű- nem kell hurcolászni a mikrót és nem kell átírogatni az autót- már ez is pártízezres megtakarítás.
Egyébként pedig kifizetném neki a közös felújítás rá eső részét (750 eFt-1 mFt), a szülők írásban mondják fel a szívességi lakáshasználatot 30 napra.
A válókereset 30 eFt-os illetékét, a gyermek születési anyakönyvi kivnatának 2.200 Ft-os illetékét és a lakás tulajdoni lapjának illetékét (6.600 Ft) megelőlegezném, beadnám a válókeresetet felperesként és kérném a költségmegosztást.
Célszerű lenne közös megegyezésre törekedni, a fent leírtakat írásba foglalni, tanukkal aláíratni stb.
Ekkor 2 alkalommal elintézhető a válás.
Szerintem a gyermeketeknek akkor lesz rossz ez a heti huza-vona, ha az apukának most konkrétan nincs hol laknia- azért a telek még messze van egy beköltözhető ingatlantól és erről szót sem ejtesz- egy házat önerőből felépíteni sem 2-3-4 hónap azért és jelentős pénz emészt fel.
A helyedben én kérném, hogy nálam helyezzék el a gyermeket, apuka addiug tudja rendezni sorait, akár albéretben, akár házat vesz/épít- legyen ez az ő dolga. Ha tisztázódnak a körülményei, akkor bármikor kérheti a gyermekelhelyezés újratárgyalását- esetleg gálánsan akkor ne is kérd a jelenlegi perköltség rá eső részét.
(anyaként én egyébként nem feltétlenül tartom jónak a heti ingázást- főleg ilyen kicsi gyereknél nem, főleg más települések között nem...)
Minden jót.
jól értem, hogy nincs készpénzed, és a férjed úgy akarod "kivásárolni", hogy hitelt veszel fel?
amiket itt számoltál - tehát a közös szerzemények - annak a fele nem nagy érték ... jobb lenne a szüleidtől, vagy bárkitől kölcsön kérni, hogy kifizess neki 1-2 misit (mert kb annyi a fele), mint több millióra eladósodni a bank felé ... ugyanis, ha ő nem fizet, akkor mindenképpen rajtad hajtják be
...előző vagyok.
A házasság egy vagyonközösség is- ti most ezt akarjátok jogi úton megszüntetni.
Semmi értelme nem lenne a válásotoknak, ha bizonyos jelentős ügyekben (ingatlanvásárlás, kölcsönfelvétel) újra kényszerű "közösségbe" kerültök adóstársként vagy kezesként.
Ne engedj a zsarolásnak, nem vagy köteles támogatni őt ebben- ettől lehetsz normális, korrekt, elszámolhattok egymással tisztességesen, nevelhetitek azonos elvek mentén, normális elvált szülőkhöz mérten a kicsit.
Anyagiakban nem kell közösködni válás után.
Nem lehet, hogy a férjed azért erőltetni ezt a heti váltásos nevelést, mert nem akar tartásdíjat fizetni?
A vagyoni részéhez én is csak annyit mondanék, hogy semmiképp ne vegyél fel hitelt. Ha jól értem az az ingatlan lenne a fedezet, amiben éltek és a szüleidé. Én ezt biztos nem tenném meg. Keress egy ügyvédet aki megmondja, első körben hogy mi az ami jár neki. Én úgy érzem az írásodból, hogy nem akarod kisemmizni, ami nagyon szép dolog, de azért magadat se hozd hosszú távon nehéz helyzetbe.
A gyerek kérdés: mi is válunk, bár nálunk 5 éves gyermek van, nálunk is felmerült az egy hét itt-egy hét ott. Nagyon sokat olvastam róla, bár nekem nem szimpatikus, de alapvetően jó visszajelzéseket olvastam. Mondjuk én picinek tartok ehhez egy 2 évest. De ehhez az kell, hogy közel lakjatok egymáshoz, nálunk is azért hiúsult meg végül, amit nem annyira bánok, mert az exem az új párjával tőlünk 40 km-re költözik. Azért gondold végig, oké, hogy most még kicsi, de jön az ovi, később az iskola, ha férjed még azt se tudja hol akar telket, vajon a közeletekbe lesz-e ami jó neki. Másrészt én személy szerint felnőttként is megőrülnék ha hetente költöznöm kéne, nem hogy egy ilyen kis gyerek. Legyen rugalmas a láthatás, vigye minél többször, de szerintem fontos, hogy legyen egy állandó, biztos pont a gyerek életébe, egy otthona. Nálunk úgy néz ki ez a verzió lesz végül.
Pénz nélkül nehéz nagy álmokat dédelgetni. A férjednek sincs pénze és Neked sem, ráadásul még a kocsi árának egy részével is tartoztok a szüleidnek.
Én ez mellett nem mernék hitelt felvenni, főleg nem egy kisgyerekkel és egy még bizonytalan munkahellyel.
A férjed miért nem megy albérletbe?? Mire megy egy telekkel? Azon nem lehet lakni és főleg nem gyereket nevelni.
Mindenképpen kérj ügyvédtől tanácsot. Én a helyedben nem foglalkoznék a telekvétellel, inkább azzal, hogy a közösen szerzett ingóságok felét hogyan fizessem ki a férjemnek, hogy minél hamarabb tiszta vizet lehessen önteni a pohárba.
Sok válaszra egyszerre válaszolnék:
- Sajnos a béke kizárt még a fia születése előtt megpróbáltuk többé kevésbé sikerült is, de az ember természete alapvetően soha nem változik meg, sem az enyém sem az övé.
- amikor kicsi voltam és a szüleim boldogtalanságban éltek együtt sokszor kívántam bárcsak elválnának, hogy boldognak lássam őket
-tinédzser koromban pedig depressziós lettem
-most a fiam miatt akarok válni, hogy külön-külön de boldog kiegyensúlyozott szülei legyenek
A férjem nem akar elköltözni a településről szerencsére, itt akar teleket venni, amin van egy kicsi lakható házikó, amit télen is lehet fűteni.
Egyébként 3 Milliót akarna, de az szerintem is sok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!