Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Elváltam, szeretném ha a 2 kiskorú gyermekem az én családi nevemet viselhetné. Megléphetem-e a névváltoztatást az apa tudta nélkül? Van beleszólási joga?
Abban az esetben van beleszólási joga, hogy a felügyeleti joga megmaradt az apának. Én pedig vélelmezem, hogy a válás során a közös felügyeletet nem szüntette meg a bíróság (ez függetlenül attól, hogy kinél él a gyerek), így az apa a gyerek minden olyan kérdésébe jogosult beleszólni, amely "nagy kaliberű", legyen az névváltoztatás vagy iskolaválasztás.
Tehát az apa tudta nélkül ugyan meglépheted a névváltoztatási kérelmet, de azt az első ajtó utasítják el az apa beleegyező nyilatkozatának hiánya miatt.
Nem lehet!
Most csináltuk meg az apasági nyilatkozatot, mert nem vagyunk házasok, hogy a gyermek az apja nevét kaphassa, és ekkor megkérdeztem, mivel mondták,hogy így az apának ugyanazok lesznek a jogai , mint házasság esetén, szóval megkérdeztem mit jelent..azt mondták, hogy a név visszavonhatatlan, csak a gyermek 18 éves kora után módosíthatja, vagy ha az apa bíróság előtt lemond róla.
A válaszokban a szezon a fazonnal keveredik. A névváltoztatást - kiskorú esetében - , a Családjogi Törvény értelmében a két szülőnek kell kérni. Amennyiben az apa nem fellelhető a gyámhatóság pótolhatja az aláírását. Ha nem járul hozzá az apa a névváltztatáshoz, csak a 18. életévét betöltve tud nevet váltotatni a gyermek.
Ha hozzájárul az apa hogy megváltozzon a gyermeke neve,az nem azt jelenti, hogy lemond róla, attól még vérszerinti apaként szerepel az anyakönyvben, anyakönyvi kivonatban, csak a gyermek családi neve lesz az anyáé. Egyébként egy gyermeknek nem kötelező az apa családi nevét viselnie. Megállapodás alapján a házasságon kívül született gyermek is és a házasságból született gyermek is viselheti az anya nevét. Utóbbi esetben csak akkor, ha a feleség megtartotta a születési nevét.
Lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél kell benyújtani a kérelmet formanyomtatványon, személyesen, mindkét szülőnek meg kell jelenni. Tízer Ft. az illetéke. Az IRM Anyakönyvi osztálya dönt a névváltoztatási ügyekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!