Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Hogyan működik a gyerektartás...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogyan működik a gyerektartás újra megállapítása?

Figyelt kérdés
Arról van szó, hogy a volt páromnak új családja van (ami persze teljesen rendben van), nemsokára megszületik a közös gyermekük is (ami megint csak teljesen rendben van). Kaptam tőlük egy email-t, hogy beadták a keresetet a bírósághoz a gyerektartás újra megállapításához, mert, hogy nagyon rosszul állnak anyagilag (én meg tök jól, nevelem a 3 közös gyerekünket) és szeretnék csökkenteni a gyerektartást. Az egy dolog, hogy szerintem legalább első körben megpróbálhattak volna velem megállapodni, de ettől függetlenül nem tudom, hogy ez, hogy működik. A bíróság csak simán megállapítja, vagy tárgyalás van, mint a válópernél? Előre is köszönet a válaszokért.
2013. dec. 12. 09:02
 1/6 anonim ***** válasza:

Először is mennyit fizetett eddig a ti 3 gyermeketek után? Százalékos forma volt? Vagy fix összegű tartásdíj?

Mennyi a hivatalos keresete a volt párodnak?

2013. dec. 12. 09:05
 2/6 anonim ***** válasza:

Valószinüleg hivatalosan szeretnék lepapírozni, ezért fordultak a bírósághoz. (Ugyanis ha ti ketten szóban megegyeztek is, az jogilag nem köt téged, és adott esetben késöbb emiatt visszamenöleg nehézségeket tudsz neki támasztani. Ez nem jelent semmiképpen valami ellened irányuló dolgot, ez a hivatalos menete az ügyintézésnek.)

A gyerektartás mértéke több gyerek esetén a tartásra kötelezett nettó jövedelmének 50%-át jelenti az összes gyerekre elosztva - azaz ha van 5 gyereke, mindegyiknek akkor 10% jár, ha öszesen 3, akkor 16,6.

Ha beadott egy kérvényt a tartásdíj összegének újra szabályozásáról, az annyit jelent, hogy neki igazolnia kell a csökkent jövedelmet, illetve a gyerekek számát, a bíróság ennek alapján állapítja meg az új összeget és ezt veled is hivatalosan közlik, illetve megkérdezik hogy egyet értesz-e vele.

Az egész lényegében csak formaság, ha értelmes emberek vagytok, és kizárólag a hivatalos határozat a lényege.

Szóval nagy valószinüséggel egy tárgyalásról lesz szó.

2013. dec. 12. 09:13
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Tárgyalás lesz. Kell a hivatalos ut, nem eleg a megállapodásotok.

A tartasdij a kotelezett jövedelmének max 50 százaléka lehet, amit az összes gyerek között osztanak fel. Nálatok van egyszer 3 közös es nála születik 1 uj gyerek. Tehat az 50 százalékot négyféle osztják. Gyerekenkent 12,5 lesz, igy te a háromra fogsz osszesen kapni 37,5 százalékot.

2013. dec. 12. 09:20
 4/6 anonim ***** válasza:
1 vagyok, amúgy abszolút egyetértek az előttem szólókkal! :) Magam sem írhattam volna jobban! :)
2013. dec. 12. 09:23
 5/6 anonim válasza:
Én most pont ebben a helyzetben vagyok.Május óta járom a bíróságot gyerektartás megváltoztatása miatt.Mi már az I.fok 4-ik meneténél tartunk.Egyetértek az előttem szólókkal!Valóban úgy van,hogy 50%-kot lehet csak erre felhasználni és annyival kell osztani,ahány gyermek van.Mivel nálatok 4 gyermekről van szó,így az 50%-ék osztódik 4 felé,ami 12,5%-ék.Tehát neked a 3 gyermekedre 37,5%-ék fog járni.
2013. dec. 13. 15:54
 6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített a hozzászólásával, magam is valami ilyesmiben gondolkodtam, igazából nem is izgatna a dolog, csak bántott, hogy nem is szólt, csak arról, hogy beadta a bírósághoz a keresetet. Pont azért esett rosszul, mert eddig nem így intéztük a dolgainkat. Köszi még egyszer.
2013. dec. 13. 21:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!