Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Feljelentheti-e anyám aput, ha 18 éves korom után nekem utalja a gyerektartást?
Most múltam el 18 éves, de még gimibe járok. Nem tudom mi lesz jövőre, remélem felvesznek egyetemre, de nem tudom.
Jelenleg apu anyunak utalja a gyerektartást, de azt szeretné, hogy mostantól én kapjam, ne anyám. Meg is értem, amilyen gáz a viszony köztük. Ez nekem is jó lenne, mert gondolkodtam azon is, hogy a nagymamámhoz költöznék, de ezt inkább nem mondom anyámnak. Apu joggal útálja anyut, és ő azt szeretné ha hozzá költöznék, de anyám azt mondta, hogy akkor őt soha többet nem látom, és ezt sem akarom és elvégre itt is megvagyok, nekem mindegy. Tudom ez sem volt szép tőle, de nem ez a kérdés lényege.
Szóval anyám azt mondta, hiába múltam el 18, a gyerektartás neki addig jár, amíg suliba járok, mert megítélte a bíróság, és ha apu nem fizet, azonnal feljelenti.
Nem tudom, hogy egyáltalán feljelentheti-e, hiszen ha jól tudom 18-tól már nem vagyok kiskorú és rokontartásnak hívják. Én nem akarok apuval pereskedni, mi meg tudunk mindent beszélni, de azt sem akarom, hogy ők megint pereskedjenek egymással, mert már nagyon elegem van belőle.
A gyerektartás nem anyádnak jár, ha nem az aktuális gondviselődnek.
Ha a nagyanyád az, akkor annak.
Ne hagyd, hogy anyád téged is zsaroljon!
Anyukád érvelésének az a szépséghibája, hogy a GYEREKtartás valóban neki jár, amíg nála élsz, viszont ha betöltöd a 18-at, te már nem leszel gyerek.
Perelni perelhet, hiszen pert mindenki indíthat mindenért, de nyerni nem fog.
Nem utalhatja neked a gyerektartást, csak ha a bíróság engedélyezi. Anyukád utána behajthatná rajtad az összeget.
Téves az az információ, hogy a gyermektartási díj fizetésének kötelezettsége megszűnik 18 éves kortól. Ezt külön bírósági eljárásban kell kezdeményezni. Ennek elnevezése "gyerektartás megszüntetése iránti kereset"
Amíg ezt apukád nem indítja el, addig köteles édesanyád számára a gyt-t utalni.
De amíg nappali tagozaton tanulsz, addig is jár egy ún. rokontartás.
Tehát a legegyszerűbb, ha bírósági úton kérvényezitek a rokontartást, és hogy a rokontartást összegét neked utalhassa apukád. Ez csak bírósági úton rendezhető, különben édesanyád jogosan fogja perelni tőle a pénzt.
Amig az anyádnál laksz (hivatalosan), ADDIG neki kell utalni a gyerektartást, mert (jogilag) ebblk fedezi a költségeidet, a gyerektartás a gyerekRE, de nem a gyerekNEK jár.
Ha elköltözöl máshová (és nagykorú vagy), akkor apád kérvényezi a bíróságon, hogy ettöl kezdve neked utalja a gyerektartást (vagy annak, akinél élsz) és ha erröl határozat van, AKKORTÓL kezdve utalhatja neked illetve a nagyszülönek.
#6, 18 éves kor után már nem gyerektartás jár, hanem rokontartás, aminek másak a feltételei...
Kérdező, persze, feljelentheti, bárki feljelenthet bárkit... Különösebb jelentősége nincs, ebből így valszeg soha nem lesz büntetőügy...
Mondjuk azt soha nem értettem meg, hogy egy anyámak miért éri meg, hogy ilyen kisstílű kekeckedéssel lejárassa magát a gyereke előtt, ráadásul pont egy olyan ügyben, ahol max kellemetlenkedhet, de nyertes NEM LEHET, ugyanis a nagykorú lánya akkor és oda költözik, amikor és ahova akar, az apjának meg max némi plusz-energia elintézni a bürokráciát is hozzá...
Hogy mi ebben az üzlet az anyukának.... rejtély...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!