Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Milyen jogok illetnek meg?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Milyen jogok illetnek meg?

Figyelt kérdés
Több jog illeti e meg azt a felet aki a közös tulajdonú házban életvitelszerűen él, és fenntartja az egészet, mint azt aki tulajdonos, de nem lakik ott és nem járul hozzá a fenntartáshoz? Illetve milyen jogok ezek? Tehát, az életvitelszerű ott tartózkodás biztosít e bármilyen plusz jogot az ott élőnek? Nem tulajdonilag értem, mert az tisztázott. Az lakik ott, akinek 3/4 része a tulajdon.
2013. okt. 28. 12:17
 1/9 anonim ***** válasza:
64%

először is ha van hitel a házon akkor mindenkinek annyit kell fizetnie amennyi a tulajdon hányada is. ha tiéd 3/4-ed, akkor a másiknak 1/4-ed et.

Ez megtörtént? Ha nem és te fizeted egészében a hitelt, akkor peres úton visszakövetelheted tőle azt amit te többletben kifizettél.

Arról bírósági döntés született, hogy ki maradhatott a házban?

2013. okt. 28. 12:30
 2/9 anonim ***** válasza:

NEm világos, hogy aki ott él, az milyen jogon teszi ezt.

A legtöbb esetben a tulajdonosnak van joga minden, a házzal kapcsolatos döntésben. Ha több tulajdonos van, akkor mindenkinek ugyanolyan joga van, aki benn lakik, annak nincs semmi elönye, kivéve, hogy a lakás használata során felmerült költségeket (rezsi) neki kell fizetnie.

Ha netán valamelyik félnek haszonélvezeti joga lenne, akkor neki jogában áll meghatározni, hogy ki lakhat abban a részben, amire a haszonélvezet szól, a többire nézve viszont nem megosztott tulajdon esetén. Abban az esetben viszont, ha pl. a fele az ö tulajdona, a másk felén meg haszonélvezeti jga van, akkor ö dönt a fontos kérdésekben.

2013. okt. 28. 12:33
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Nincs hitel, és nem volt bírósági döntés sem, mert nem voltunk házasok, élettársak sem, csak közösen vettünk egy házat. Szét mentünk fél éve, azóta én élek benne, én tartom fenn, enyém a 3/4 rész. Az exem azt akarja, hogy az év 91.25 napján ő tartózkodhasson egyedül a házban, én akkor menjek el. Most szedem össze a gondolataimat, mit írjak neki, hogy szokták ezt intézni. Engem ide köt a munkám, ő máshol él, ezért kérdezem, hogy itt tartózkodás, ki kit hozhat fel, ilyenek dolgában mi a bevett szokás.
2013. okt. 28. 12:38
 4/9 anonim ***** válasza:

Nem rakhat ki az év XY napjára, de te se tilthatod meg, hogy bármikor bemenjen.

Sőt, az 1/4 részre hivatkozva tőled használati díjat is követelhetne.

Ha azt fizetnéd, jogosan használnád az év 365 napján EGYEDÜL a lakást.

2013. okt. 28. 12:41
 5/9 anonim ***** válasza:
Esetleg kivasarolhatnad.
2013. okt. 28. 12:43
 6/9 anonim ***** válasza:

Célszerü lenne a bíróságra menni, és kérned a kizárólagos lakáshaszálatot. HA ezt megitélik, akkor attól kezdve a hivatalosan megszabott lakáshasználati díjat kell fizetned az ö tulajdoni hányada után. Azt semmi esetre sem követelheti, hogy idöszakosan költözz ki a házból, erre semmi joga sincs. Viszont arra lenne, hogy ö is beköltözzön.

Kérheted a közös tulajdon megszüntetését is, ebben az esetben megveheted a részét, és így megszünik a probléma.

2013. okt. 28. 12:45
 7/9 anonim ***** válasza:

Attól, hogy te élsz benne, és fizeted a rezsidet nem lesz több jogod. Ilyen alapon akkor az albérlőnek is idővel több tulajdonrésze lenne mint a tulajnak. Szóval ez hülyeség.

Neked nem kötelező elköltöznöd, de nem is tilthatód meg, hogy ő oda költözőn.

2013. okt. 28. 14:27
 8/9 anonim ***** válasza:
Nem a rezsit mindig az fizeti aki lakja az ingatlant, a bérlőnek se lenne több joga csak mert ott él.
2013. okt. 28. 18:58
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Igazából azért merült fel a kérdés, mert ez egy speciális helyzet, csak ezt nem írtam. Ha én nem lakom itt, és nem tartom fenn a házat, akkor ő nem tud ide jönni alkalmanként, mert nem lesz lakható állapotban a fűtés és víz miatt a hely. Tehát neki szüksége van arra, hogy én itt legyek a mindennapokban. Ezért kérdeztem a jogokat. Neki létszükséglet, hogy itt legyek, de ha ő jön, akkor nekem mennem kellene szerinte, amerre látok arra a pár napra.
2013. okt. 31. 09:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!