Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Mi lesz a törlesztővel?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mi lesz a törlesztővel?

Figyelt kérdés
Párommal úgy költöztünk össze, hogy van 1 lakása, amin hitel van még 8 évig. Ugye összeköltözésnél nyilván közös a kassza, tehát én is fizetem a törlesztőt, azaz valamennyi részem van a lakásban. Na most ha neadjisten' szétmegyünk, akkor neki ki kell fizetnie, ami sok, hogy ideadja, viszont sok, hogy lemondjak róla. Most ügyvédhez fordultunk, hogy lepapírozzuk, hogy mi az, amit vittünk a lakásba, hogy azon az esetleges szétmenésnél ne legyen probléma, de erről a törlesztőről nem tudunk közös nevezőre jutni úgy, hogy mindketten jól járjunk. Ezt más hogyan oldja meg ilyen helyzetben? Erről nem kérdeztük az ügyvédet, még nincs aláírva semmi, ha megyünk legközelebb szeretnék tisztábban látni. Kérem segítsetek :) Előre is köszönöm!
2013. okt. 15. 19:59
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:
Ez azert mas, mert en ha nem itt laknek, akkor en otthon anyameknal, ahova nem kene fizetnem...
2013. okt. 15. 23:16
 22/24 anonim ***** válasza:

A 20-as válaszoló megoldása egy igen gáláns gesztus a tulajdonrészt nem szerzett fél részéről, de meglehetősen hátrányos, mert így az együttélés időszaka alatt a tulajdonnal rendelkező vagyona jelentősen gyarapodik, míg azonos teherviselés mellett a másik fél 0-ával szállhatna ki a kapcsolatból.

Az lenne igazságos megoldás ilyenkor, ha az előző lakás eladásából származó részt, mint külön vagyont vennék számításba az új ingatlan megvásárlásakor, de az azóta bekövetkezett értéknövekedés fele a tulajdonrésszel nem rendelkező vagyona lenne.

Ezt úgy szokták megoldani pl a stabil párkapcsolatban, házasságban élők, hogy a közösen vásárolt ingatlant olyan tulajdoni arányban vásárolják meg, ahogy a külön vagyon aránylik a teljes vételárhoz.

Pl ha az eladott lakás 5M Ft volt, az új lakás ára 10M Ft, amiből az 5M Ft a közösen fizetett hitel, akkor az 50% külön vagyon, a maradék 25-25% pedig megoszlik a két fél kötött.

(Nem tartom igazságosnak egy élettársi kapcsolatban, hogy az egyik fél fizeti a KÖZÖS rezsit, a másik meg a saját ingatlana hitelét és így az egyik folyamatosan gyarapítja a vagyonát, a másik fél meg 0-án marad.)

2013. okt. 16. 10:24
 23/24 anonim ***** válasza:

Húha, elég sok kérdést felvet ez a kérdés...

Egyrészt jogosnak tartom, hogy be akarod biztosítani magad, én is megtanultam, hogy ne bízz senkiben. Másrészt elég nehéz igazságos döntést hozni ebben a kérdésben. Harmadrészt a bank megnehezítheti a dolgokat, merthogy van beleszólása.

Ha jól értem, azt szeretnéd aláírni, hogy az élettársi kapcsolat alatt fizetett törlesztő részlet fele, járjon vissza ha esetleg elválnak útjaitok. De ha ez megtörténik, a párod nem tudná kifizetni, ezt már most tudod. Ha az ingatlanra ráterhelteted, a bank szerződést bont itt mindkét fél nagyot bukik és pénz nem nagyon lenne belőle.

Másik mi van, ha ne adj isten fizetés képtelenné váltok, vagy az ingatlan leég, a párod lenullázódik, te meg "mosod kezeid" ami jár az jár.

Én kétféle megoldást látnék igazságosnak, vagy hivatalosan bejegyeztet a párod tulajdonosként (x arányban) és a banknál mint adóstárs szerepelsz (így kötelezettséged is ugyan annyi lesz), de ezt nem olyan egyszerű megjátszani mert nyilván a bank is feltételhez köti. Vagy a törlesztő részlettel megegyező összeget egy saját bankszámlán saját vagyonként tennél félre és erről írnátok egy szerződést, hogy ahhoz senkinek semmi köze, neked meg a párod lakásához semmi közöd, de nyilván a felújítások fele járna.

2013. okt. 16. 11:29
 24/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon okos ötleteket adtatok :) A vége veszekedésbe fulladt mások miatt, nagyon elegünk van az egészből, úgyhogy végtörleszteni fog, de így nem lesz most felújítás meg ilyenek, és együtt indulunk közösen elvileg, ha ez az egész most nem mérgezte meg a kapcsolatunkat :/
2013. okt. 16. 18:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!