Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi lesz a törlesztővel?
A 20-as válaszoló megoldása egy igen gáláns gesztus a tulajdonrészt nem szerzett fél részéről, de meglehetősen hátrányos, mert így az együttélés időszaka alatt a tulajdonnal rendelkező vagyona jelentősen gyarapodik, míg azonos teherviselés mellett a másik fél 0-ával szállhatna ki a kapcsolatból.
Az lenne igazságos megoldás ilyenkor, ha az előző lakás eladásából származó részt, mint külön vagyont vennék számításba az új ingatlan megvásárlásakor, de az azóta bekövetkezett értéknövekedés fele a tulajdonrésszel nem rendelkező vagyona lenne.
Ezt úgy szokták megoldani pl a stabil párkapcsolatban, házasságban élők, hogy a közösen vásárolt ingatlant olyan tulajdoni arányban vásárolják meg, ahogy a külön vagyon aránylik a teljes vételárhoz.
Pl ha az eladott lakás 5M Ft volt, az új lakás ára 10M Ft, amiből az 5M Ft a közösen fizetett hitel, akkor az 50% külön vagyon, a maradék 25-25% pedig megoszlik a két fél kötött.
(Nem tartom igazságosnak egy élettársi kapcsolatban, hogy az egyik fél fizeti a KÖZÖS rezsit, a másik meg a saját ingatlana hitelét és így az egyik folyamatosan gyarapítja a vagyonát, a másik fél meg 0-án marad.)
Húha, elég sok kérdést felvet ez a kérdés...
Egyrészt jogosnak tartom, hogy be akarod biztosítani magad, én is megtanultam, hogy ne bízz senkiben. Másrészt elég nehéz igazságos döntést hozni ebben a kérdésben. Harmadrészt a bank megnehezítheti a dolgokat, merthogy van beleszólása.
Ha jól értem, azt szeretnéd aláírni, hogy az élettársi kapcsolat alatt fizetett törlesztő részlet fele, járjon vissza ha esetleg elválnak útjaitok. De ha ez megtörténik, a párod nem tudná kifizetni, ezt már most tudod. Ha az ingatlanra ráterhelteted, a bank szerződést bont itt mindkét fél nagyot bukik és pénz nem nagyon lenne belőle.
Másik mi van, ha ne adj isten fizetés képtelenné váltok, vagy az ingatlan leég, a párod lenullázódik, te meg "mosod kezeid" ami jár az jár.
Én kétféle megoldást látnék igazságosnak, vagy hivatalosan bejegyeztet a párod tulajdonosként (x arányban) és a banknál mint adóstárs szerepelsz (így kötelezettséged is ugyan annyi lesz), de ezt nem olyan egyszerű megjátszani mert nyilván a bank is feltételhez köti. Vagy a törlesztő részlettel megegyező összeget egy saját bankszámlán saját vagyonként tennél félre és erről írnátok egy szerződést, hogy ahhoz senkinek semmi köze, neked meg a párod lakásához semmi közöd, de nyilván a felújítások fele járna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!