Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Mi lesz a törlesztővel?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mi lesz a törlesztővel?

Figyelt kérdés
Párommal úgy költöztünk össze, hogy van 1 lakása, amin hitel van még 8 évig. Ugye összeköltözésnél nyilván közös a kassza, tehát én is fizetem a törlesztőt, azaz valamennyi részem van a lakásban. Na most ha neadjisten' szétmegyünk, akkor neki ki kell fizetnie, ami sok, hogy ideadja, viszont sok, hogy lemondjak róla. Most ügyvédhez fordultunk, hogy lepapírozzuk, hogy mi az, amit vittünk a lakásba, hogy azon az esetleges szétmenésnél ne legyen probléma, de erről a törlesztőről nem tudunk közös nevezőre jutni úgy, hogy mindketten jól járjunk. Ezt más hogyan oldja meg ilyen helyzetben? Erről nem kérdeztük az ügyvédet, még nincs aláírva semmi, ha megyünk legközelebb szeretnék tisztábban látni. Kérem segítsetek :) Előre is köszönöm!
2013. okt. 15. 19:59
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

A lakása attól még megmarad sajátnak. Viszont ebben az esetben ha beleadtok bármit a lakásba (törlesztő, felújítás, vagy ha vesztek egy autót) azok feleződnek. hiszen a felét te adtad bele, de ha nem is közvetlen te, akkor lehet, hogy amit ő új festékre költött, abból te főztél neki vacsit, ha érted így lebutítva a dolgot. Szóval a közös vagyonotokból fizettétek a lakás költségeit, tehát jár neked.

Nem hiszem, hogy ügyvéd lehet részrehajló, de nem is vagy köteles semmit aláírni. Kérd el a papírokat és add át egy általad választott ügyvédnek, hogy nézze át neked, nincs-e benne egy csúnya kiskapu, ha ennyire félsz. Mondjuk nekem nem valami szimpi még most se. Látod mérgezi a bizalmad ez az anyagiaskodás.

2013. okt. 15. 20:26
 12/24 anonim ***** válasza:
4%
Hát ez nagyon durva! Jól értem, hogy még most fogsz hozzáköltözni, és már azon gondolkozol, hogy mikor szétmentek, hogy követeld vissza tőle a pénzt? Sok szerencsét... Remélem, 8 év múlva mentek szét, és nem kapsz tőle semmit. Veszel neki egy fél házat. :D Amilyen anyagias vagy, megérdemelnéd. Borzasztó ez a hozzáállás, engem sokkolt.
2013. okt. 15. 20:26
 13/24 anonim ***** válasza:
Na amúgy akkor én ezt most nem értem.. Te nem akarod ezt a hajcihőt csak ő? Vagy te is egyetértesz ezzel? SEMMIT ne írj alá, amit nem akarsz aláírni!
2013. okt. 15. 20:31
 14/24 anonim ***** válasza:
Nem könnyű beleképzelni magam a helyzetbe, mert mi egész máshogy élünk, máshogy gondolkodunk, de azért megpróbálom. Ha minden érzelmet kizárva csak az anyagi részét nézem, akkor nekem az lenne a logikus, hogy az ő lakásának a törlesztő részletét kizárólag ő fizeti, te pedig albérleti díjat fizetsz neki a lakás használatáért. Így az "esetleges szétmenésnél" a lakáskérdés megoldott, senki nem tartozik senkinek. A többi költséget nyilván felezitek, vagy a közös kasszából álljátok (rezsi, élelmiszer, stb.).
2013. okt. 15. 20:40
 15/24 A kérdező kommentje:

12 es...ha már így játszunk, akkor én meg azt kívánom neked, hogy egyszer tegyenek ki téged az utcára 0 ft-tal. Több "választ" ne írj! Nem is erre vonatkozott a kérdés, hogy erről ki mit gondol. Biztos sokkal jobb lenne szakításnál bíró előtt állni, hogy ez az enyém, az meg a tied, mert nem tudunk megegyezni. És igen, ebben a világban igenis bele kell gondolni a legrosszabbra is.

Egyébként akarom én is ezt, mert nem akarok szarban maradni ha véletlenül úgy alakulna, de azt sem, hogy én maradjak úgy.

2013. okt. 15. 20:40
 16/24 A kérdező kommentje:
mármint ő
2013. okt. 15. 20:41
 17/24 A kérdező kommentje:
14es válaszadó, igen még talán az is lehet megoldás. Köszönöm (majdnem) mindenkinek az eddigi választ, várok még továbbiakat is, ha van használható ötlet! :)
2013. okt. 15. 20:45
 18/24 anonim ***** válasza:

Óriási káosz van ilyen ügyekben jogilag már csak azért is, mert extrém helyzetek is kialakulhatnak

Pl nézzük az alábbi esetet:

X vett 10M Ft-ért egy lakást 5 évvel ez előtt, amihez felvett 7M Ft hosszú lejáratú CHF alapú hitelt, majd összeköltözött Y-nal, akivel innentől közösen fizették a részleteket napjainkig.

A lakás vesztett az értékéből, jelenleg csak 8M Ft-ért lehetne eladni, viszont a tartozás már 10M Ft-ra emelkedett. A egyenleg mínusz 3M Ft. Akkor ilyenkor kinek kellene fizetni és mit?

Egyszerűbb a helyzet egy Forint hitelnél, de véleményem szerint akkor sem lehet visszakövetelni a távozó félnek a befizetett összeg felét, hiszen a kamat, amivel nem feltétlenül nőtt a lakás értéke, azzal gyakorlatilag a lakhatásukat oldja meg Y, kb mintha albérletre fizetné.

Ilyen esetben talán az lenne az igazságos elszámolás, ha az összeköltözés pillanatában a lakás értékéből levonjuk a fennálló tőketartozást, ez lenne a kiindulási alap, ez lenne a külön vagyon. Az együtt töltött évek alatt az értéknövekedés úgy számolható ki, hogy az aktuális ingatlan értékből le kell vonni az aktuálisan fennálló tartozást és ha ez több lesz, mint az összeköltözés pillanatában kiszámolt érték, akkor ennek a fele jár Y-nak, hiszen ennyi lett a többlet értéke a lakásnak.

(Az ügyvédek nem tudnak számolni, a banki matematikához meg végképp nem értenek, tőlük erre a helyzetre hiába vársz igazságos megoldást.:))

2013. okt. 15. 20:46
 19/24 A kérdező kommentje:
Utolsónak nagyon köszönöm! Ez is jó. Alig várom, hogy hazajöjjön és megmutassam a válaszokat, de anyósékkal konzultál :)
2013. okt. 15. 20:50
 20/24 anonim ***** válasza:
Nálunk hasonló a helyzet mint nálatok.1 éve jártunk,amikor eladtam a lakásom és "vettünk" egy házat.Az idézőjel azért van,mert a ház vásárlásába 0 Ft-tal szállt be mivel nem volt mit hozzáraknia.A + hitelt is én vettem fel és azóta is egyedül fizetem.Úgy egyeztünk meg,hogy a rezsit ő állja,ez a két összeg kb. ugyanannyi.Mi már akkor megbeszéltük,és egyet is értettünk benne,hogy a ház ilyen módon az enyém.A párom mondta,hogy nem tartoznék semmivel,mert ha más nem albérletben lakna,így pedig nem kell fizetnie csak rezsit.Közben elkezdtük felújítani a házat,aminek természetesen ha valami történne kifizetném a felét.Már 8 éve együtt vagyunk,1 éve vagyunk házasok és van egy kislányunk.Én szeretném eladni a házat,mert nem szeretek itt lakni stb.,és lakást vásárolni.Hitelt sajnos kéne felvennem így is,de jobban járnánk.Véleményem szerint úgy lennék korrekt a férjemmel,hogy vagy a lakásban adnék tulajdonrészt neki(pl.15%-ot,teljes hitel kifizetése esetén 25%-ot )v. lepapirozzuk,ha szétmegyünk,akkor a lakás mindenkori értékének az x%-a jár neki.Mi ilyen dolgokban teljesen egyetértünk.
2013. okt. 15. 21:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!