Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek menjek bíróságra, vagy várjak még, hátha az exemnek megjön az esze?
8 éves a közös lányunk, 5 éve váltunk el.
Gyerektartás nincs, nagyjából felezzük a költségeket. Ha veszek valamit, befizetem az ebédet stb akkor szólok, odaadja a felét. Láthatás is rugalmasan van már, megbeszélés alapján.
Úgy fél éve megismerkedett egy nővel, azóta kevesebbet is van a lányunkkal, most meg egy ideje nem hajlandó semmit fizetni, mert szerinte felesleges dolgokat veszek. Nem fizette ki a tankönyvek, a csizma, a téli kabát felét.
Ti mennétek bíróságra?
Én beszélgetnék vele, ha lehet.
A bíróság arra való, ha más út nincs.
Ha 4 és fél évig normális volt, akkor van rá esély, hogy most is az, csak a körülmények változtak meg, ahogyan írtad is. Tehát elvileg lehet vele beszélni. A tankönyvekre biztosan nem mondhatja, hogy felesleges. A ruhákra mondhatja, hogy túl drágák, ezt meg lehet beszélni, ha mindketten úgy álltok hozzá. Ha szereti a lányát, biztosan nem érdemes összeveszni vele, haragossá tenni.
A bíróság bármennyire is Neked fog ítélni, nem fog összebékíteni titeket. Erre inkább a mediációt javasolnám, ahol egy külső személy, ha kell, képzett szakember közvetít kettőtök között. Nem hagyja, hogy a személyes ellentéteitek, érzéseitek, problémáitok befolyásolják a felvetett probléma megoldását, hanem egyengeti a közös megegyezést. Ezt a bíróság nem teszi, az dönt a törvények alapján és néha mindkét fél elégedetlen lesz a döntéssel. Ezért én ezt a lehetőséget utoljára hagynám, bár igaz, amit fentebb írtak, ott nem fognak visszamenőlegesen éveket megítélni. Ezeket kell mérlegelned, meg persze azt, mennyire hiányzik a pénz, milyen sürgős a dolog?
Én drukkolok, hogy jóban maradjatok, mert ez minden gyerek érdeke, akiknek elváltak a szüleik...
Nem beszélhetek vele, nem engedi neki az új nője. Se személyes találkozó, se telefon. Csak e-mail, azokra meg napokig nem reagál - gondolom a nő hagyja jóvá azt is.
Nem vettem drága ruhákat, csak a szokásos.
Ne várj, de még ne is menj a bíróságra. Ha csak e-mailben tudtok kapcsolatot tartani, írd le egy részletes levélben a problémáidat. Mit vettél, mennyibe került, szerinte ebből mi a felesleges? Egyébként a tartásdíjban a gyerek étkezése, rezsi költsége is benne van, de úgy tűnik elég nagyvonalú vagy és ezeknek a felét nem számoltad föl eddig.
Bármilyen nehéz neked ez lelkileg, próbáld meg az új nővel is felvenni a kapcsolatot, hiszen hiába állapodtok meg a gyerek apjával, ha a háttérből ő mozgatja a szálakat, mindent keresztül húzhat, ha nem vonjátok be. Ha viszont húzzák az időt és nem lehet velük konkrét megállapodásra jutni, fordulj bírósághoz.
Először beszélnék vele. Ha csak email-en megy, akkor email-en. Szabnék neki egy határidőt arra, hogy "visszaváltozzon", vagy legalább írja le, hogy mennyi gyerektartást hajlandó fizetni, illetve, hogy mikor hajlandó ismét törődni a lányával.
Megerősíteném őt abban, hogy te továbbra is halandó vagy vele az együttműködésre, és a gyerek érdeke is, hogy ezeket normálisan meg tudjátok beszélni.
Leírnám őszintén, ha nem sikerül megállapodnotok, akkor bírósági úton kéred a gyerektartás megállapítását.
Adj neki a levél elküldése után 1, max. 2 hetet. És add be a bíróságra a kérelmet.
Nem veszi fel a telefont....
Augusztusban leírtam a költségeket, akkor azt mondta hogy nem számít mert nincs iskola. A szeptemberit a múlt héten küldtem el, még nem reagált.
A rezsit, kaját nem számoltam fel, de akkor még sokat volt nála is a lányunk, ő is vett neki dolgokat, nem éreztem volna fair-nek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!