Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Lakcímváltozáshoz kell az apa aláírása is?
Igen, származhat, mert a családjogi törvény szerint az ilyen dolgokba a különálló szülőnek beleszólási joga van.
1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról
VIII. fejezet
"72/B. §120 (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása."
( [link]
Igen kell, mint ahogy az előttem szólók idézték a törvényt is, de a gyakorlat az, hogy a hatóságok mégsem kérik.
Nálunk is ez történt, amikor megtudtam bejelentettem és kértem az eredeti állapot visszaállítását. A polgármesteri hivatal persze elutasította, mert nekik érdekük a minél több lakó, de a másodfok már nekem adott igazat, s végül bár nem állították vissza az eredeti lakcímet, de fiktiválták az anya által bejelentettet.
Ez persze az adminisztratív része, a gyakorlati meg az, hogy nem várhatod el tőle, hogy a te önös érdekedből megváltoztatott lakcím miatt neki pluszköltsége és idővesztesége keletkezzen. Próbáljatok meg megállapodni, ha pedig nem sikerül, akkor add át neki a gyerekeket és költözz el egyedül. A gyerek akkor is közös, és nem véletlenül írja elő a törvény bizonyos fontos dolgokban a közös döntést.
Származhat bajod belőle, lehet neki jogi következménye.
Mondjuk ha nem lenne törvénybe foglalva, akkor evidens, hogy azért mert ti elváltatok és nálad laknak a gyerekek még nem jelenti azt, hogy egyedül te lettél a szülő, az apa is ugyanolyan szülő maradt, ugyanannyira beleszólhat a nevelésbe és minden a lányokkal kapcsolatos dolgokba mint te. Együtt kell vele működnöd, nem magad miatt, hanem a gyerekeitek miatt. Pl. nem költözhetsz olyan helyre ahol a távolsággal vagy az utazási nehézségekkel akadályozod a láthatást és a beleegyezése nélkül se költözhetsz. Kívánom, hogy legyél nagyon boldog az új pároddal, de azt ne felejtsd, hogy csak Te cseréltél partnert, a lányok nem cseréltek apukát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!