Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Gyermekelhelyezés: Milyen esetek történtek meg ténylegesen, mikor nem az anya kapta a gyereket?
Ismerosomeknel apa kapta meg a felugyeleti jogot. A szulok mindketten megfelelo hattert tudtak volna biztositani a gyerekek viszont az apjukhoz huztak jobban.
OFF
törvénybe ütköző módszerek sem állnak távol tőle (mondjuk lehet, hogy a bűnügyi "előélete" is elég lenne ahhoz, hogy ne igzuljak :-)
Arra jo volt, hogy gyereket csinaljon? Addig nem zavart a multja?
Ismerősömet kislányként a NEVELŐapának ítélték. A biológiai apja meghalt kicsi korában, ez a férfi nevelte fel. Az anyja elég nemtörődöm alak volt, az ismerősömet megkérdezték a váláskor, hogy kihez szeretne kerülni, az apát mondta, így is lett. Elég kicsi volt még ekkor, 10 év alatt.
A kérdésed inkább elméleti részére válaszolva: természetesen meg tudják vizsgálni, hol jobb a gyereknek. Hol bizotsított a lakhatása, melyik fél keres jobban, valamint tanúkkal bizonyítható, hogy melyik fél gondoskodó, törődő, figyelmes a gyerekkel. Az is bizonyítható, hogy ki él normális, rendezett életet: ankohol, gyógyszer, depresszió, függőség, agresszió stb. kizáró ok, valamint az is, ha az anya/apa hetente más szexpartnerrel állít haza (nem a megcsalás ténye a befolyásoló, hanem a rendezetlen élet a gyerek előtti nyilvánvalósága). Az egyik legfontosabb, hogy a gyerek megszokott környezete ne változzon. Tehát ha pl. az anya 400 km-re akar költözni, akkor jelentősen csökkennek az esélyei.
Kérdező, elég sok esetben, a tapasztalat az, hogy első fokon az egy szem (többnyire nő) bíró 90+%-ban az anya mellett dönt, de ha az apának van elég kurázsija, és megfellebbezi a döntést (és figyelmen kívül hagyja az ilyenkor szinte törvényszerű "ezzel a gyerrekkel szúrsz ki te mocsok"-sipákolást) másodfokon hivatalos statisztika szerint 70:30 az arány, tehát a máodfokú ítéletben 10-ből 7 esetben az anya, 3 esetben az apa mellett döntenek. Szóval évente többezerszer megtörténik valszeg Magyarországon, hogy az apa "kapja a gyereket" - ennyi.
De nem is értem, miért kellene az anyának bármiféle előjogának lennie...
A gyereket, amikor már a kora alapján beszámítható véleményt tud adni, megkérdezik, hogy kinél szeretne lenni. Ez a legnagyobb mértékben befolyásolja a döntést.
Egyébként pedig a bíró általi leggyakoribb döntés, hogy ha az anyának van bejelentett állása, rendszeres jövedelme, a gyerek számára tud normális otthont biztosítani, és ezek mellett a pszichés állapota is teljesen normális, akkor nála marad a gyerek. Ha az apa fellebbez, és bizonyítékai vannak arra, hogy az anya alkalmatlan, akkor felülvizsgálják az ügyet.
Saját példám: 8 éves koromban a bíróság anyukámnak ítélt, de apám fellebbezett azzal az indokkal, hogy anyukám nem tud otthont biztosítani számomra, mert nagyszüleim 1,5 szobás lakásában tudtunk volna lakni. A bíróság erre megkérdezett engem, én pedig megmondtam, hogy ha apámnak ítélnek, akkor azonnal megszököm, mert nem akarok vele és az új családjával élni. Az a nap volt az, amikor apámat utoljára láttam, mert ott a bíróságon kijelentette, hogy ő nem fog engem láthatásra vinni.
Nálunk most ér véget a per,én vagyok az anya.4 éves a kisfiam, sajnos az apja 3 nappal előbb indította meg a pert, mint én ,így ő a felperes.
Van rendes bejelentett állásom,szellemi munka ráadásul,több nyelven beszélek, korábban dolgoztam külföldön, stabil az anyagi helyzetem, és saját kertes házzal rendelkezem. Emellett boldog párkapcsolatban élek.
Ennek ellenére elsőfokon az apjának ítélték a gyermeket...
most hozza meg a végső döntést a bírőnő, és sajnos 99 %, hogy ő nyeri meg a pert.
A fellebezést megteszem ,és elfogultságra hivatkozva új bírót fogok kérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!