Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » 16 éves lányom azt szeretné,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

16 éves lányom azt szeretné, ha elválnánk. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
23 év házasság után eltávolodtunk a férjemmel, válságba jutott az életem. Először csak munkahelyemen mondtam fel (multi) mert nem bírtam már, úgy gondoltam, hamar munkába tudok állni. Nem így lett. Aztán jelentkeztek a házasságban is a gondok, mindketten más-más irányba kezdtünk fejlődni. Férjemmel úgy döntöttünk, meg szeretnénk menteni a házasságunkat, ezért párterápiára járunk, ami sokat használ, de azért hetente egyszer előfordul összezörrenés, esetleg megemelem a hangom, akaratom ellenére. 16 éves lányom ezt nehezen éli meg, bár én őszintén beszéltem vele, soha nem szidnám neki az édesapját, tiszteletben tartom az érzéseit, tudom, én is ugyanúgy hibás vagyok. Ma megnéztem a lányom levelezését (tudom, nem volt helyes) és arra panaszkodik a barátnőjének, hogy a legjobb lenne, ha elválnánk, mert az békésebb lenne. Ez nagyon szíven ütött, tudom, hogy türelmesnek kell lennem vele, ő nem kérte ezt a helyzetet, csak áldozat, de ez volt az utolsó csepp a pohárban... Úgy érzem, mindenki ellenem fordult. Tudnátok egy-két szóval megvigasztalni, tanácsot adni?

2013. ápr. 17. 08:27
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

Mielőtt a konkrét kérdésedre válaszolnék: minden elismerésem nektek a párterápia vállalásáért!!! A párok jelentős része amikor megromlik a kapcsolat, inkább csöndben mérgezik egymást, másik része elválik, de nagy kisebb része hajlandó arra, hogy lelkileg dolgozzon a helyreállításon, és még kisebb része hajlandó arra, hogy külső segítséget kérjen. Még egyszer: őszintén becsüllek ezért, sok sikert hozzá a továbbiakban!

A lányoddal kapcsolatban: hidd el, megértem, h ezt írta, és az is, hogy neked ez fáj, de egy valamit ne felejts el: akármennyire is "nagylány", meg közeledik a felnőttkorhoz, meg hasonlók, mégis csak gyerek. Ő azért szeret hazamenni, mert otthon nyugi van és béke. Ő még nem tudja, hogy ahogy azért, hogy az asztalon étel legyen, keményen dolgozni kell, úgy azért is, hogy az emberi szívben, és az emberi szívek közti békéért is küzdeni kell. Nyilván - a mag "gyermek-, tini-eszével" úgy gondolja, hogy a válás egy varázsütésre megoldana mindent, és nem gondolja végig, hogy ez mit jelentene mind nektek, mind neki néhány év, és majd évtized múlva, ill. az ő gyerekeinek.

Föl a fejjel, beszélgess sokat a lányoddal, esetleg ugrasd ki a nyulat a bokorból, hogy mit gondol (ha már elolvastad :( bár nem tudom, hogy be meri-e majd vallani, hogy így érez) és mondd el neki, hogy mit miért csináltok, és hogy ez nektek miért fontos. (Egyébként meg egy ilyen válságrendezéses időszakban szerintem a heti egy összezörrenés nem sok, bár megértem, hogy neki kényelmetlen.)

Szóval, föl a fejjel, hálásak lehettek egymásért férjeddel és a házasságotokért, hogy így tudtok dolgozni rajta, és mivel ilyen elszántak vagytok, biztos vagyok benne, hogy sikerülni is fog, és biztos vagyok benne, hogy egyszer majd a lányotok is büszke lesz rátok, sőt ez a helyzet segíthet majd neki a saját kapcsolata rendezésében is. Jó példák lesztek neki, csak így tovább, elmondhatatlanul drukkolok!

33FFI, 8 éve házasságban

2013. ápr. 17. 09:10
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ne válj még el, csak vedd ezt is egy jelnek, hogy ideje rendbe tenni a dolgokat. A lányod persze, hogy nehezen viseli, ezért is törekedjetek arra, hogy minél rövidebb legyen ez az időszak. Esetleg elmondhatod neki, hogy jártok ilyen terápiára, legyen egy kicsit türelmes, mert meg akarjátok menteni a házasságotokat.

Ha már érzitek a párterápia hatását, akkor főleg butaság lenne most eldobni 23 évet és az energiát, amit belefektettetek a dolgok javításába. Adj még egy kis időt magatoknak, de azt is tudd, hogy ha eljött az a pont, amitől már nincs értelme az egésznek, mindhárman vergődtök , senkinek sem jó a szitu, de már csak azért is görcsösen ragaszkodtok a nem működő kapcsolathoz.

2013. ápr. 17. 09:49
 13/26 anonim ***** válasza:
88%

Nem vagy túl idős, de ez a korosztály nem kelendő az ismerkedési piacon.

Gondold át bírod -e a magányt, csak a lányoddal élni.

Van -e pénzed elég, lesz-e tudsz e pénzt keresni.

Ki hol fog lakni?

Ha bérelned kell, akkor bizony havi 150 eft min. kell, és akkor nem fogtok öltözködni még turiból sem.

Próbálj valamit dolgozni, maradj a férjeddel, szerintem csak akkor lenne új és ennél tartalmasabb életed, ha nagyon gazdag lennél, akkor jutna gazdag elvált pasi. Így viszont csak kallódni fogsz újra a világban.

Csöbörből vödörbe kerülhetsz.

Heti egy vita nem sok, nem ok a válásra.

2013. ápr. 17. 10:28
 14/26 anonim ***** válasza:
77%
Szerintem jól teszitek ha menteni próbáljátok a házasságotokat. A lányod azért írja, hogy jobb lenne ha elválnátok, mert nem tudja milyen is lenne az. Ha heti egy gubancot nem bír elviselni, akkor hogy viselné a különválást, ami rengeteg fájdalommal, változással jár együtt. Gyerek ő még, nem tudja miről szól az élet. Én csak biztatni tudlak, hogy ne válj el ha még úgy látjátok a férjeddel hogy menthető a helyzet. Én pont 16 év házasság után váltam el, de hiba volt, ma már látom. Előbb utóbb lányod is be fogja látni, hogy jobb ha egy család maradtok. Ha mégsem sikerül megmenteni a házasságot akkor váljatok, de csakis a saját döntésetek alapján, ne egy 16 éves gyerek mondja meg mi a helyes.
2013. ápr. 17. 10:37
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

Nézd. Kétlem, hogy a lányod amiatt a heti egy gubanc miatt írja ezt. Nyilván ti se mentetek volna párterápiára, ha csak hetente egy ilyen eset fordult volna elő régebben.

Nem csak ti csömörlöttetek meg a sok balhétól, hanem ő is. Szép dolog, hogy menteni próbáljátok a dolgot, és ez példaértékű is lehet a lányod számára. Felteszem, ezt azután írta, miután újabb vita volt. Úgy érezheti, semmi értelme egymással bajlódnotok. Hogy őszinte legyek, szerintem nagyon kevés olyan kamasz van, aki ne kívánta volna már azt, hogy a szülei inkább hagyják egymást a fenébe, váljanak el.(valószínűleg azok is, akik most buta fruskának minősítik a lányod...) Csakhogy ti - ellentétben más párokkal - hajlandóak vagytok küzdeni a kapcsolatotokért, és ezt a küzdelmet nem szabad emiatt feladni, épp most, mikor már látjátok a fényt az alagút végén.

Ez semmiképp se hátráltasson titeket a "gyógyulásban", hadd lássa a lányod is, hogy a fontos dolgokért küzdeni kell.

2013. ápr. 17. 12:31
 16/26 anonim ***** válasza:
100%
mintha anyukámat olvasnám :) csak ő nem olvasgatta a beszélgetéseimet. egyébként ő is felmondott multinál, mert idegroncs lett belőle, apával is szarban voltak, nonstop mentek a veszekedések. ez tartott kb 13-16 éves koromig. akkor én nem csak barátnőknek, de konkrétan a szüleimnek is a szemébe mondtam, hogy inkább váljanak el, mert se nekem, se az öcsémnek nem jó ez. kerek szemekkel néztek rám ők is. de aztán valahogy összeszedték magukat, én nem tudom hogy csinálták, de jelenleg második tinikorukat élik. most már nem a veszekedés hangjától nem tudok aludni este hanem másétól:D szóval szerintem beszélj a lányoddal, mert neki ez az egész marhára meghatározza az életét, viszont én azt is mondom, hogy (szüleim példáján) még van remény:) akkor is, ha nem ez volt a kérdés. 19L
2013. ápr. 17. 12:47
 17/26 anonim ***** válasza:
65%

vajon miért szeretné? Ha szerinte egy jó házasságban nincsen hangos szó, akkor burokban neveltétek, talán nem rá kellene hallgatni.

Ráadásul a férjed is veled jár párterápiára, akarja a házasságot, nem?

Szerintem nem a gyerek dolga ezt eldönteni.

2013. ápr. 17. 13:14
 18/26 anonim ***** válasza:
94%
Akkor éri meg a férjeddel maradni, ha vele akarod majd leélni az életedet. Viszont ha már nem szereted, akkor a te és a lányod érdekében érdemes elválni. Ezt csak te tudod.
2013. ápr. 17. 14:06
 19/26 anonim ***** válasza:
Ohò, nem a fenét!:D tényleg pitsafüst! Minden csalàdban elôfordul, hogy az alkesz részeg anya veri a férjét meg a gyereket. Honnan is tudnàm?:D ezért tûnik nekem piti gondnak.
2013. ápr. 17. 14:26
 20/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi hasznos válaszokat és privátokat egyaránt, tényleg mindenki segített :)

Szeretném tisztázni, hogy a férjemmel nem akarunk elválni, ezért választottuk a párterápiát, ami higgyétek el, nagyon fájdalmas is tud lenni néha. A kérdésem nem arra irányult, váljak-e vagy sem, ha a gyerek így érzi, hanem hogyan kezeljem ezt a helyzetet. Igaza volt annak, aki azt írta, a gyerek nem a heti veszekedésekért írta ezt. Hát mostanság lehet, hogy morcosabb vagyok vele, de előfordult az is, hogy az Apjával egyeztetve nem engedtem el valahová, mert nem neki való. vagy este nem engedtem egyedül kóricálni az erdőben, pedig az olyan romantikus neki. Azt látja, hogy az elvált szülők gyerekeinél sokkal kevesebb a kontroll, minden héten másik szülő, Apuka alapból engedékenyebb mindenhol. (és esetleg bőkezűbb is, bár nem hiszem, hogy ez számítana neki)

És a férjem kollégái, sok ismerős is mintha akarattal szedne szét bennünket, van aki 3. feleségével van, mégis a férjemnek akar tanácsot adni. (gondolhatjátok, mit).

Engem sokkolt a lányom reakciója, tudom, hogy a gyerekek kegyetlenek és őszinték, de szerintem ez nagyon önző megnyilvánulás volt tőle. Megértem, miért tette, de attól nagyon fáj, és annak is igaza van, aki azt mondta, burokban neveltem, megkíméltem mindentől. Szóval azt kaptam , amit megérdemeltem.

2013. ápr. 17. 14:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!