Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Tartásdíj, meddig jár és kinek?
A válás után a fiai a bátyámat választották, nem az anyjukat. A nagynak még egy éve van a főiskolából. Új barátnője sokba kerül. A diákmunkával keresett pénz nem elég neki. Az anyjával /akit anno nem akart / kitalálták, hogy nem az apának fizetné a havi 13 ezer Ft-t tartásdíjat, hanem a gyerek saját számlájára. Mivel, már úgyis keres ezért nem az apa jogosult szerintük rá. Sokat van a barátnőjénél ezért úgy gondolja, hogy a napi lakhatási költségek és a kaja költségek rá már nem vonatkoznak. Közben persze az apa tarja el, eteti, itatja, mos rá és mindent, ugyan úgy áll mindent, mint eddig, ami egy gyerek neveltetéséhez kell. Tankönyvek, ruha, kaja, pia, nyaralás stb….No és persze nem elhanyagolhatóan a szeretet, a gondoskodás és a figyelem. Bár, az új barátnő elvadította tőle a fiát, reméli, talán nem lesz végleges. De, ezzel a lépésével betelt a pohár. Kérdezném, hogy meddig köteles a másik fél tartásdíjat fizetni a gyereke után és a fiú szövetkezhet-e az anyával, hogy ne az apja kapja a pénzt, hanem a gyerek?
Köszönöm előre is választ kapok!
Elvileg a szülőnek kell fizetni. Nekünk se sokat fizetett anyukánk (mi is apuval élünk), de amikor fizette - apukánkkal való megegyezés alapján - a saját bankszámlánkra küldte. Ilyet lehet, de meg kell egyezni, mert az alap, hogy a szülőnek kell fizetni, a szülőnek pedig a gyerekre kell költenie.
A főiskola ideje alatt még fizetnie kell, de szerintem életszerű, hogy ennyi idősen már a gyerek kapja meg. (De mondom, megállapodás alapján, nem "csak úgy", saját döntésből!)
Mivel a fiú elmúlt 18, amit az anya fizet az már nem gyerektartás, hanem rokontartás.
Az bizony nem a másik szülőnek, hanem az eltartott rokonnak (=fiú) jár.
Viszont az apa NEM köteles mindent kifizetni a fiának.
Nyugodtan mondja csak, hogy "ennyivel többet kapsz, én kevesebbet, akkor vállald át ezt, meg ezt (pl.: ruha, tankönyvek...) ezután".
4
18 évesen ha nappalira jár az ugyan úgy a gyt
és mivel a fiúnak munkája van akkor már egyáltalán nem kell fizetni a másik szülő gyt-t -- nálam is így volt anno az egyetem utcsó évében rendesen dolgoztam az apám mikor megtudta kérte a rokontartás megszüntetését és megítélték neki -- arra hivatkozva h önnálló
az h mellette tanul az egy dolog
az apa helyébe kitenném a fiút ha az anya a gyerek részére küldené a tartásdíjat hiszen nagykorú innentől már nem kötelessége eltartani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!