Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Közösen felvettünk hitelt a férjemmel de most sajnos válunk. Szét lehet osztani hitelt kettőnk között?
Azért ez nem annyira egyszerű, mint a "vagyonmegosztás", mert itt nem elég, hogy Ti megállapodjatok, ehhez még a bank hozzájárulása is kell, az viszont csak akkor sikerül, ha a feltételek ehhez adottak.
Milyen típusú a hitel? Jelzálog alapú, vagy fedezet nélküli?
Mi is elváltunk és az OTP-nél van forint alapú lakáshitelünk. Meg akartuk osztani, de a bank nem engedte, mivel szabályzatuk szerint nem lehetséges. A hitel kettőnk nevén van és a lakás is.
Úgy oldottuk meg, hogy a volt férjem számlájáról vonják az egész havi törlesztőrészletet, én pedig minden hónapban átutalom a felét a ő számlájára.
11.19.
Azért, mert egy házasság felbomlik, a közösen aláírt kölcsönszerződés még élő szerződés marad, erről a bíróság sem dönthet másképp. Szerződést módosítani, "szétosztani a hitelt" csak akkor lehet, ha a hitelezési szabályok alapján ez lehetséges, de ha a bank ehhez nem járul hozzá, akkor a kölcsön visszafizetése továbbra is közös teher marad.
Csak egy példa:
Néhány éve 10 millió Ft-ért vett lakást egy házaspár 7 millió Ft CHF alapú hitelből. Az árfolyam változás miatt a tartozás ma már 10 millió Ft, a lakás értéke már csak 9 millió. A házaspár válik. A lakást az egyik fél szeretné megtartani, a költöző fél szeretne a hitelből kikerülni. (Talán még pénzt is szeretne, hiszen volt 3 millió önerejük, de sajnos az elpárolgott...) A bank csak abban az esetben engedi ki a távozó felet a szerződésből, ha a bent maradő fél jelenlegi jövedelme elég egyedül is a törlesztőrészletek kifizetésére, vagy ha hoz maga mellé egy új adóstársat.
Első vagyok: én sem azt mondtam, hogy a bank osztja szét a hitelt. Természetesen nem.
A vagyonmegosztás épp arról fog szólni, hogy megállapodnak pl. abban, amit itt is írtak: egyik fél számlájáról megy a törlesztés, a másik fél oda fizeti a felét. Vagy ilyesmi. Ez a vagyonmegosztás - egymás közötti megosztás. Nyilván a banknak tök mindegy, hogy elválnak, attól még ő nem fogja megosztani a tartozást. De nem is erről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!