Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Fel lehet venni egy teljesen új nevet?
Házasságkötéskor felvettem a férjem vezetéknevét (nem kötőjellel, sem pedig -né nem vagyok), most pedig válunk. Azt már eldöntöttem, hogy nem tartom meg a jelenlegi nevemet, de a leánykorit sem szeretném visszavenni, mert a családom elfordult tőlem.
Meg lehet oldani, hogy egy teljesen más nevet vegyek fel? És ha igen, hogyan?

Igen, lehet. Vannak rá szabályok, például nem lehet történelmi vagy védett, régies írásmódú vagy magyartalan.
Tehát pl. nem lehetsz Kossuth Antónia. :D

utolsó vagyok, lemaradt a második fele: szóval meg kell indokolnod, hogy miért akarsz új nevet felvenni, leírod egy papírra, közben megkérdezed az anyakönyvvezetőt, hogy lát-e esélyt arra, hogy változtass, azaz megkapd rá az engedélyt.
de egyébként szokták engedélyezni.

Az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet (At.) 28. § (1) bekezdése szerint magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását – kérelmére – az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter (Közigazgatási és Igazsságügyi Minisztérium) engedélyezheti. A kérelmet, az állandó lakóhely szerinti anyakönyvvezetőnél is lehet kérelmezni.
Részletes tájékoztató:
Jogszabály
MTA névjegyzék az utónevekre (ha azt is meg akarod esetleg változtatni)
Köszönöm a válaszokat!
Igen, mindent meg szeretnék változtatni, ezt el lehet intézni 1 kalap alatt? (vezetéknév+keresztnevek)

Mindennel egyetértek, egy apróság: nem tudom, hogy megvan-e még az a szabály, ami azt mondta ki, hogy ha új vezetéknevet veszel fel, akkor ugyanolyan betűvel kell kezdődnie, mint a réginek.
Akár van ilyen szabály, akár megszűntették, az anyakönyvvezető biztosan segítőkész lesz és mindent el fog mondani. Kérvény kellett régen a Közt. elnökhöz, indoklással és ő engedélyezte az új névviselést. Szinte mindig megadták, pláne olyan esetben, mint a tiéd.
Kitartást, és a családod szégyellje magát! :(

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!