Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válni szeretnék, mert sajnos a kettönk közötti viszony
megromlot. Ha válunk hogyan kell a közös vagyonunkat és
tulajdonunkat osztani? Van 2 gyerekünk (az egyik közös a
másikat a nevemre vettem-de nem bánom. Mi lenne az elsö
lépésem?
Fő elv, hogy a vagyonszerzés arányában. Vagyis ami a házasság előtt már a tied volt, az is marad, ami az övé volt, övé is marad. Amit pedig közösen vettetek, az fele-fele arányban oszlik meg. Ezt meg kellene beszélnetek, ha van erre mód, még a válás előtt. Akkor könnyebben menne a válás hivatalos része. Egyébként a bíróságon pontosan elmondják, mit kell tartalmaznia egy válópert elindító keresetlevélnek, hogy ne kelljen hiánypótlásra visszaküldeniük. A tárgyaláson aztán úgyis mindenre kitérhettek. Mégis jobb, ha már úgy mentek oda, hogy pld. a vagyoni kérdésben és a gyermelelhelyezésben, netán a tartásdíjban is megegyeztek.
2009. júl. 12. 20:20
2/5 anonim válasza:
A gyerekek miatt az a legjobb ha békésen megegyeztek mindenben.Ezek után be kell adni a váláshoz szükséges nyilatkozatot,vagy bemenni a bíróságra személyesen és ott felveszik az adatokat.Be kell telefonálni,hogy ez ott hogy megy mert lakóhelyenként változó.Én tavaly váltam el a férjemtől,ott úgy volt,hogy bementem panasznapra,ahol elmondtam töviről hegyire,hogy megromlott a kapcsolatunk,és a többi...Mivel megegyeztünk mindenben így 2 tárgyalás volt,kb 30 prcig tartottak vagy még annyi sem.Mindenre rákérdeztek,hogy megegyeztünk e,rögzítették,aztán mehettünk ki merre lát.A mostani párom most vált el az exétől.Neki csak be kellett adni a papírt amiben leírt mindent,és neki csak 1 tárgyalása volt.Ezért gondolom,hogy lakóhelytől és bíróságtól függ.
2009. júl. 12. 20:26
Akár kézzel is megírhatjátok otthon a bontóper iránti keresetet, valamint a vagyonmegosztást és a gyermekelhelyezést. Két tanuval irassátok alá. 12 EFt illetékbélyeg kell. Egyébként minden bíróságon van ingyenes jogsegély szolgálat, ahol segítenek megírni. A legelső lépés, hogy meg tudtok e egyezni mindenben a férjeddel, mert a közös megegyezésssel válás a legegyszerűbb. Én saját magam írtam meg mindent, egy tárgyalásunk volt, ami 15 percig tartott. Nálunk az volt az egyszerű, hogy gyermekelhelyezésről nem kellett dönteni.
2009. júl. 12. 20:38
4/5 anonim válasza:
Szerintem pasi az illető,bocsi.
2009. júl. 12. 20:45
Szia,
A legjobb, ha közös megegyezéssel el tudtok válni, ilyenkor kötelezően meg kell egyeznetek a gyermekek elhelyezéséről, tartásdíjról(mértéke, fizetés módja/ideje), kapcsolattartásról, lakáshasználatról ( egyikőtöké marad a lakás vagy megosztjátok), vagyon megosztásáról. A keresetlevél megfogalmazásához akár az interneten rákeresve rengeteg minta áll rendelkezésre, az alapján csak értelemszerűen saját adatokkal be kell helyettesíteni. A bontóper illetékköteles amit szintén meg kell fizetni. A keresetlevelet benyújthatod a lakóhely szerint illetékes bíróságnál.
1 tárgyaláson csak bizonyos feltételek esetén bontható fel a házasság, így nálatok valószínűsíthető a 2 tárgyalás (hacsak nem éltek külön min. 3éve és nem rendeztétek a gyerek elhelyezését, tartását)
Ha nem sikerül megegyeznetek akkor kissé hosszadalmasabb lesz a válás (voltam már olyan tárgyaláson ahol azon ment a vita kié lesz a porszívó, ilyen is van... és ez bizony órákig is eltarthat).
2009. júl. 12. 22:40
Kapcsolódó kérdések: