Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Fizetett már valaki váláskor ún. lelépési pénzt?
Nem teljesen értem. Van egy közös ingatlantulajdon. Amennyiben az a közös vagyon része és nincs házassági vagyonjogi szerződés amiben mást kötöttetek ki, úgy a házastársakat fele fele arányban illeti az értéke.
Ezt lehet úgy foganatosítani, hogy eladjátok vagy az egyik fél kifizeti a másikat.
Ha közös gyerekek vannak és a közös ingatlanból nem lehet két különálló ingatlant venni, akkor a bíróság kikötheti annak a félnek a kizárólagos használati jogát, akinél a gyerekeket elhelyezték, amennyiben a másik fél életvitele magatartása a gyerekek érdekeit súlyosan veszélyezteti. Ez utóbbi esetről van itt szó? Mert lakáshasználat kikötését igazából én csak ebben az egy esetben ismerem.
Ez igazából a 2. eset amit írtam... csak önként mennél ki belőle te,akinél a gyerekek maradnak.
Több kérdés is felvetődik:
Mi van ha a férjed nem fizet (mondjuk bírói határozat ellenére sem, a végrehajtás sok idő, és sokat vesztetek ha végrahajtás során adjátok el a házat) Van hová menned olyankor is a gyerekeiddel, pl család, ha mondjuk akár egy évig is eltart ez a cécó?
Másrészt ha a lakhatásod nem biztosított és a gyerekeid is nálad vannak, a férjed kérheti a gyermekelhelyezés megváltoztatását, mert ugye neki hála a te döntésednek van hol laknia.
Bírói úton a te javadra állapítaná meg a bíróság a lakáshasználatot (amennyiben a gyermekek egyezség vagy bírói döntés folytán vannak nálad)
És végül, hogy a kérdésedre is válaszoljak, amikor a bíróság becsülteti fel az ingatlant, az mindig kevesebb, mint a tényleges forgalmi érték legalábbis ha nagyobb városban laktok. Falun lehet jobb a bírói felbecsülés. Mivel ezt több paraméter alapján sorolják kategóriákba és a végén katalógus szerű nyilvántartásból kalkulálódik az ár.
Én nem mennék ki önként a helyedben, mivel nagy valószínűséggel se ingatlanod se pénzed nem lesz belőle a végén.
Ja van hova akkor költözz el , és bírói úton a volt közös ingatlan (és egyébként ingó is) értékének felét érvényesítsd. Majd meg lesz a per, nem fizet, felszólításra sem fizet, jön a végrehajtási szak elárverezik. Mint írtam buksz rajta anyagilag (végrehajtási költséget tuti) de jobb, mint a semmi nem? Ha magától nem hajlandó fizetni.
DE és ez kizárólag azaz út ahogy én csinálnám, nem kell velem egyet értened:
ÉN maradnék a lakásban kizárólagos lakáshasználati bírói döntéssel (ha van ügyvéded, mint írtad ezt elmondja neked hogyan folyamodj ilyenért), ilyenkor neked kéne az ő részét kifizetni. De ha nincs rá pénzed, akkor kérheted a bíróságtól, hogy a gyerekeid számára megállapított tartásdíj fejében, a tartozásod mértékéig mentesülj alóla. Azaz nemjogilag: te nem fizeted ki a részét ő nem fizet tartásdíjat,, egész addig amíg a két összeg egalban nem lesz. Mihelyst a lakáshasználatról a végzés a kezemben lenne zárcsere, ha cirkuszol az ajtó előtt rendőrség. Ha kell minden nap. Majd megunja.
Nem tudom milyen ügyvéded van.. :SSS
Ezt nem férjeddel kell megbeszélned, ha nem hajlik egy megoldásra sem.
Ezeket a kérelmeket a BÍRÓSÁGRA kell benyújtanod és üvöltözzön a férjed a bíróval ha mer. Ha a döntésig (ne egy perhosszúságú eljárást képzelj, el ez rövidebb) költözz a szülői lakrészbe amit írtál, ha félted a nyugalmad. Aztán egy javadra szóló bírói döntés birtokában te a végrehajtó meg a rendőség kiteszitek a férjet ha nem hajlandó magától elmenni.
Javaslom sürgősen válts ügyvédet, ha ezeket a dolgokat nem mondta el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!