Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Fizetett már valaki váláskor...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Fizetett már valaki váláskor ún. lelépési pénzt?

Figyelt kérdés
Vagy kapott már valaki? Ez kb. mekkora összeg? A hivatalos magyarázatát ismerem, de mégis hozzávetőlegesen meg tudná valaki mondani mennyi lehet?
2012. jún. 14. 11:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
A lelépési pénz gazdasági jogi definíció, és vállalkozási jogviszonyban használatos :) Magánszemélyek között, válásnál se, meg másmilyen jogviszonyban sem találkoztam vele, igaz én cégekkel foglalkozom nem válásokkal a teljesség kedvéért.
2012. jún. 14. 12:09
 2/11 A kérdező kommentje:
Arra gondolok, amikor egyik fél lemond a lakáshasználati jogáról, és ennek van egy ellenértéke, amit lelépési pénznek is csúfolnak.
2012. jún. 14. 12:57
 3/11 anonim ***** válasza:

Nem teljesen értem. Van egy közös ingatlantulajdon. Amennyiben az a közös vagyon része és nincs házassági vagyonjogi szerződés amiben mást kötöttetek ki, úgy a házastársakat fele fele arányban illeti az értéke.

Ezt lehet úgy foganatosítani, hogy eladjátok vagy az egyik fél kifizeti a másikat.

Ha közös gyerekek vannak és a közös ingatlanból nem lehet két különálló ingatlant venni, akkor a bíróság kikötheti annak a félnek a kizárólagos használati jogát, akinél a gyerekeket elhelyezték, amennyiben a másik fél életvitele magatartása a gyerekek érdekeit súlyosan veszélyezteti. Ez utóbbi esetről van itt szó? Mert lakáshasználat kikötését igazából én csak ebben az egy esetben ismerem.

2012. jún. 14. 13:02
 4/11 A kérdező kommentje:
És ha én önként átengedem a lakás használati jogát a férjemnek? Nem engedi, hogy kifizessem, ő nem fizet ki és közölte, hogy nem hajlandó eladni sem. Én meg nem vagyok hajlandó évekig pereskedni a fél részemért, inkább mennék a gyerekekkel. Az ügyvéd azt mondta, hogy ilyenkor jár egy bizonyos összeg annak aki kimegy a házból, de ezt a bíróság számolja ki a ház beköltözhető és lakott értékének a különbözete. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy mégis a valóságban ez mennyi szokott lenni, mert ugye nekem a nulláról kell kezdenem két kisgyerekkel:(
2012. jún. 14. 14:53
 5/11 anonim ***** válasza:

Ez igazából a 2. eset amit írtam... csak önként mennél ki belőle te,akinél a gyerekek maradnak.

Több kérdés is felvetődik:

Mi van ha a férjed nem fizet (mondjuk bírói határozat ellenére sem, a végrehajtás sok idő, és sokat vesztetek ha végrahajtás során adjátok el a házat) Van hová menned olyankor is a gyerekeiddel, pl család, ha mondjuk akár egy évig is eltart ez a cécó?

Másrészt ha a lakhatásod nem biztosított és a gyerekeid is nálad vannak, a férjed kérheti a gyermekelhelyezés megváltoztatását, mert ugye neki hála a te döntésednek van hol laknia.

Bírói úton a te javadra állapítaná meg a bíróság a lakáshasználatot (amennyiben a gyermekek egyezség vagy bírói döntés folytán vannak nálad)

És végül, hogy a kérdésedre is válaszoljak, amikor a bíróság becsülteti fel az ingatlant, az mindig kevesebb, mint a tényleges forgalmi érték legalábbis ha nagyobb városban laktok. Falun lehet jobb a bírói felbecsülés. Mivel ezt több paraméter alapján sorolják kategóriákba és a végén katalógus szerű nyilvántartásból kalkulálódik az ár.

Én nem mennék ki önként a helyedben, mivel nagy valószínűséggel se ingatlanod se pénzed nem lesz belőle a végén.

2012. jún. 14. 15:23
 6/11 A kérdező kommentje:
A szülői házunk negyede az enyém, gondoltam a felső szintet rendbe tenném és ott elférnénk kényelmesen a gyerekekkel (kb 90 m2). Ha úgy alakul veszek fel hitelt és abból megcsináltatom. Kész rémálom ez az egész, semmit nem lehet vele beszélni, ő tudja, hogy ha nálam marad a két gyerek, akkor esélye sincs, hogy itt maradjon, ezért vergődik a nagyobbik fiamért:( Szánalmas! Az első reakciója a válásra az volt, hogy leíratja a gyereket a nevéről, hogy ne kelljen fizetnie, a következő, hogy leszámol a munkahelyéről, és csak ezután következett, hogy kell neki a gyerek:( Szerintetek mi a fenét csináljak? Én hajlandó lennék kölcsönbe verni magam és kifizetni, de azt mondta nem megy el innen! Se a gyerekeket nem akarom hónapokig húzni, se az idegeimet. Van erre jó megoldás?
2012. jún. 14. 15:32
 7/11 anonim ***** válasza:

Ja van hova akkor költözz el , és bírói úton a volt közös ingatlan (és egyébként ingó is) értékének felét érvényesítsd. Majd meg lesz a per, nem fizet, felszólításra sem fizet, jön a végrehajtási szak elárverezik. Mint írtam buksz rajta anyagilag (végrehajtási költséget tuti) de jobb, mint a semmi nem? Ha magától nem hajlandó fizetni.

DE és ez kizárólag azaz út ahogy én csinálnám, nem kell velem egyet értened:

ÉN maradnék a lakásban kizárólagos lakáshasználati bírói döntéssel (ha van ügyvéded, mint írtad ezt elmondja neked hogyan folyamodj ilyenért), ilyenkor neked kéne az ő részét kifizetni. De ha nincs rá pénzed, akkor kérheted a bíróságtól, hogy a gyerekeid számára megállapított tartásdíj fejében, a tartozásod mértékéig mentesülj alóla. Azaz nemjogilag: te nem fizeted ki a részét ő nem fizet tartásdíjat,, egész addig amíg a két összeg egalban nem lesz. Mihelyst a lakáshasználatról a végzés a kezemben lenne zárcsere, ha cirkuszol az ajtó előtt rendőrség. Ha kell minden nap. Majd megunja.

2012. jún. 14. 15:39
 8/11 A kérdező kommentje:
Hát igen, ezt a variációt(nem kell gyerektartás) is felajánlottam már neki, erre ordítani kezdett, hogy nem fogom én őt lehúzni, meg nem fogok vele kib@szni! Tehát gyakorlatilag semmi nem jó neki, de tényleg semmi. Már nem is próbálok beszélni vele erről, mert azonnal veszekedés lesz belőle, már ott tart, hogy azt állítja, hogy ezt a házat ő építette, nekem semmi közöm hozzá, na de ez nem így van, ezt az ügyvéd is elmondta nekem, ezen nem is agyalok. Csak nem szeretnék évekig pereskedni és közben egy fedél alatt lakni vele:( Arról nem beszélve, hogy a nagyobbik fiam nem akar vele maradni, teljesen kétségbe van esve még a gondolattól is, ő mégis pereskedni akar érte, nem érdekli semmi, csak a pénze.
2012. jún. 14. 16:13
 9/11 anonim ***** válasza:

Nem tudom milyen ügyvéded van.. :SSS

Ezt nem férjeddel kell megbeszélned, ha nem hajlik egy megoldásra sem.

Ezeket a kérelmeket a BÍRÓSÁGRA kell benyújtanod és üvöltözzön a férjed a bíróval ha mer. Ha a döntésig (ne egy perhosszúságú eljárást képzelj, el ez rövidebb) költözz a szülői lakrészbe amit írtál, ha félted a nyugalmad. Aztán egy javadra szóló bírói döntés birtokában te a végrehajtó meg a rendőség kiteszitek a férjet ha nem hajlandó magától elmenni.

Javaslom sürgősen válts ügyvédet, ha ezeket a dolgokat nem mondta el.

2012. jún. 14. 16:21
 10/11 A kérdező kommentje:
Ha nem kerül szóba itthon ez a téma, akkor csend van, nem bántjuk mi egymást, de beszélni nincs is értelme vele:( Elköltözni nem akarok, mert egyszer már elmentem, de akkor azt mondta az ügyvéd, hogy így lemondok a lakáshasználati jogomról (ez kb 2 éve volt), így visszacuccoltam, kibékültünk, de most kezdődik minden előröl, meguntam, beadtam a válópert. Az ügyvéd azt mondta kezdjünk bele a válásba, gyerekelhelyezésbe és utána, ha nem tudunk megegyezni addig sem, akkor vagyonjogi per, szerinte alakulni fog a dolog menet közben. Hát nem tudom:( Csak azt, hogy a fiamat nem akarom hónapokig tartó hercehurcának kitenni, hogy olyan sokáig a bizonytalanságban legyen, hogy mi lesz a sorsa:( Ezért gondoltam, ha a gyerekelhelyezés meglesz, akkor ha semmi nem jó neki, akkor megyünk, mert utána tuti háború lesz, de azt már nem szeretném a gyerekek előtt játszani. Ezért kérdeztem ezt a pénzt, hogy kb mennyi, mert ha abból meg tudnám csinálni anyunál a felső szintet, akkor nem kellene két gyerek mellett kölcsönbe vernem magam, vagy ha mégis, akkor mégsem sok millióba. Inkább itt hagynám neki a házat, lakjon benne, amíg él, aztán majd egyszer úgyis a gyerekeké lesz.
2012. jún. 14. 17:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!