Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit jelent az, ha megkérem a ház kizárólagos használati
jogát?
15:43-asnak. Azért kell kifizetnie a férjet, mert a válás után neki jár az ingatlan fele. Mivel még hitel van a házon, ezért úgy kell ilyenkor eljárni, hogy felbecsülik a ház értékét. Mikor ez megvan, akkor nyilván levonásra kerül ebből a fennmaradó hitel értéke, de a többit ki kell fizetnie a férjnek.
Pl: van egy 5 milliót érő ház, amin van még 3 millió hitel. Ilyen esetben 1 milliót ki kell fizessen a feleség a férjnek. Cserébe a férj lemond a feleség javára a tulajdonjogáról. Ezzel egyidejűleg a hitelszerződés is módosul, hiszen a férj kiszáll a hitelügyletből (adósként és zálogkötelezettként is). A bank pedig meg fogja vizsgálni, hogy egyáltalán elengedi e a férjet, mint adóst, hogy a feleség egyedül hitelképes e az adott összegre. Ha nem, akkor gáz van. Akkor még a banknak is ki kell fizetni a férj részét a hitelből, ami a példánkban 1,5 millió. És akkor az talán elég lesz, ha mindketten egyformán kerestek. Ha a férj a nagyobb jövedelmű, akkor akár többet is kérhet a bank. Szóval ez egy elég költséges dolog. És akkor még nem beszéltünk az ügyvédi, közjegyzői, szerződésmódosítási díjakról.
2009. jún. 30. 21:37
"De tényleg, valaki, aki ebben jártas, számolná már ki, hogy akkor hogy is megy ez? A pasi csak úgy lelép és kéri a fél ház árát"
A válás nem szűnteti meg a tulajdonjogot. Mi ebben a furcsa?
2009. júl. 1. 06:54
Gyerektartás címen a ház férjedre eső részét elkérheted, de akkor amíg a 2275000 Ft-nak megfelelő idő le nem telik (X ft gyerektartással osztva megkapod a hónapok számát)addig nem kérhetsz gyerektartást, plusz fizetheted a részletet, meg etetheted a gyerekeket. Elég nagy felelőtlenség volt beadni a válást, főleg ha pénzed sincs megélni...
2009. júl. 1. 08:51
14/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, de azt nem tudom, hogy ki mondta, hogy nincs pénzem megélni. Én annyit kérdeztem, hogyha majd vmikor eladnám a házat, akkor vele feleznem kell-e. Meg, hogy valójában mit jelent a kizárólagos használati jog. Ha ezt megkérem, neki mennyi joga lesz a házhoz, ha önszántából ment el, én elmondása szerint nem tart rá igényt, de ki tudja, h mikor gondolja meg magát.
Szia.Én tudok segiteni,mert átmentem ezeken.Szóval bekell adnod a válókeresetett ott abban kérned kell a ház kizárolagos használtai jogát(mivel van egy gyerked,most várod a másodikat erre kell hivatkoznod),a biróság neked fogja itélni tuti a ház használati jogát!Amig benem töli a gyermeket(ek)a 18 évet te lakhatsz kizárolag benne!A másik ha van hitel a házon arra ügyelj hogy valahogy fizesd!És a válópernél kérjed a befizetett hitel felét(mivel közös néven van a ház as férjeddel,igy a hitel is közös),a biróság ezt befogja hajtani rajta.És a tövábbiakban(elkövetkező hónapokban,években) is fele hitelt kérjed a biróságtól ,hogy fizesse ki a volt férjed neked!Ilyenkor célszerű számlaszámot megadani ahová a hitel megy azt oda fogja utalni a volt férjed a hitel felét!A ház ugyan ugy a volt férjed nevén fog etöl maradni ,tehát ha a gyerked betölti a 18 évet vissza mehet az akár ott is lakhat a volt férjed a házban!Én nem ismerem ,hogy mennyi a hiteletek a havi törlesztöje,de szerintem tefogsz igy jól járni ,mert egy albérlet sokkal többe kerül hidd el!Én nekem sokkal több a hitelem és több gyerekkkel vagyok egyedül gyesen itthol ,és muszály fizetni a hitelt sokkal jobb mint albérletbe menni!Ez legalább a sajátom,mondjuk nekem a volt férjem lemondott a tulajdonjogáról (ugyhogy benne maradt mint adóstárs a hitelbe mivel gyesen vagyok,de a fő adós én vagyok),a bank hozzájárult igy folyamatban van az átíratása a háznak.Nekünk is a váláskor megkérdezte a biró ,hogy igénytartok-e arra az idöszakra a a banki hitel felére amikor férjem eltávozott innen és a házassági vagyonközösség megszünési nyilatkozat megirásáig.De amugy meg mi is ugy voltunk mivel deviza a hitel ,és több volt még tavasszal a hitel a házon mint amennyit ért,uigy a férjem nem kapot pluszba semmit,mondjuk ö aláis írta belátta igy jobb talán a gyerekekre nézvel!Sok sikert neked!
2009. júl. 1. 11:10
16/17 A kérdező kommentje:
Köszi szépen. Azért mostmár így érthetőbb számomra. És ha 18 év múlva újra megkérem? Akkor már nem lehet? Mert így azért elég sz@r, hogy utána akár be is költözhetne. Vagy akkor kellene eladni és kifizetni neki azt a 2 milliót? Talán még ez a jobbik megoldás? Már bocs, h ennyit értetlenkedek, de biztos akarok lenni a dolgomban.
Vagy probálj vele megegyezni,hogy adja oda a részét neked.(álltalában a bankok belemennek a szerződés módositásokba).Vagy ha ö nem akar benne maradni mint adóstárs,mivel szerintem neked is kell ha nem sokára gyesen leszel a másikkal,akkor gondolom most nem dolgozol?Szóval akkor fog kérni a bank egy adóstársat.De ha megtudbnál egyezni a pároddal ö benne maradna a hitelbe,csak a ház kerülne a te nevedre az egész.Ehez egy szerődés módositást kell kérni a banktól,hogy a földhivatalnál is áttudjad jegyeztetni a hitelt.Lehet igy még jobb lenne neked is!Viszont ehez kell csináltatnotok egy ügyvéddel,házassági vagyoni szerződést!
2009. júl. 1. 16:13
Kapcsolódó kérdések: