Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házasság alatt, örökségemből vettem a házunkat (bizonyítani tudom) és csak az én nevemen van. Kérdésem: milyen arányban kéne osztozkodnunk, hány % járna neki? Eladhatom válás előtt-közben? Ebben ő megakadályozhat? Köszönöm a segítséget!
A ház azon része a tiéd kizárólagosan, amennyit az örökség értéke fedez. Azt az értéknövekedést pedig, amit a felújítással szereztetek, meg kell felezni.
Például ha a házat 10 millió forintért vettétek 10 millió forintnyi örökségből, majd a felújítást követően - azaz jelenleg - 15 millióért lehetne eladni, akkor 2,5 millió forintot kell a párodnak fizetned. Az értéknövekedés fele az övé.
Igen, ezt értem,de én a házat több mint 10 éve vettem (6miilióért) és azóta azért már nem annyit ér, még abban az állapotában sem. (Most jelenleg kb.25mill. az értéke)Tehát az eltelt éveket, inflációt nézik? Számolnak azzal, hogy azóta eltelt évbn már az ingatlanok értéke is növekedett? Vagy én csak a vételi árral (6mill.) számolhatok, csak az ami az én külön vagyonom lesz?
Köszönöm.
6 millióért vetted a házat, mikor összeköltöztetek ért kb. 10 milliót, majd ráköltöttetek x összeget és az ára megint csak növekedett az évek során pedig 25 millióra felugrott az ára
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy amikor ő odament 10 milliót ért a ház, most pedig 25 milliót, így úgy gondolom, hogy a fennmaradó 15 milliót kéne feleznetek
Szerintem azt nézik, mennyit érne jelenleg a ház a felújítás nélkül, mennyit ér azzal együtt, és a különbséget kell felezni. Ha nem nyúltak volna hozzá, akkor teljes egészében azé az ingatlan, aki vette, a passzív értéknövekedés (pl. felment a telkek ára a környéken) biztosan nem osztandó meg.
Mindenesetre a legjobb az lenne, ha egy erre szakosodott ügyvédet keresnél meg, nehogy rosszul járj...
Ügyvédet kérdezz, mert konkrét számokkal ő fog tudni számolni, mert azt neki megmondod. :)
Hivatalosan külön vagyonod a ház, függetlenül a felújításoktól. Tulajdonrészt, vagyis ami jár neki csak akkor szerezhetett, ha a felújítás mértéke tulajdonjog keletekeztető hatású volt. Ilyen típusú munka pl. ami falmozgatással jár. Üdv.
a felújítási költség fele (vagy inkább arányos része) a házastársé
házfelújításban mindkét fél pénze benne volt
ezzel közös tulajdon jött létre
bíró, ügyvéd is csak megsaccolni tudja
ki mennyit adott bele
mert számlák stb. már nincsenek meg úgysem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!