Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Gyámügy-kérdés: meddig veszik komolyan?
Válás és jogerős gyerekelhelyezés után vagyunk, amit az exem nem tud megemészteni. Van fix láthatási szabályzat, de megesik gyakran, hogy felhív, hogy nem jó neki a kiszabott hétvége, vinné inkább legközelebb, én természetesen beleegyezem. Erre ő a végzést lobogtatva rohan a gyámügyre, hogy pl. páros hétvége van, és nincs ott a gyerek, magyarul gátlom a láthatást.
Most kb. kéthavonta rohangálhatok a gyámügyre emiatt.
Meddig veszi komolyan a gyámügy ezt a majomkodást? Kicsit unom már, és a gyereknek se túl jó, hogy állandóan kihallgatják.
Csinálj valami programot péntek estére, "reklámozd" a gyereknek, hogy várja. Menj el elé a sulihoz és mondd az exednek, hogy múlt héten volt láthatás, most progitok van, amit a gyerek is nagyon szeretne, az ő érdekében sem lenne jó, ha elmaradna.
Kitartás :-)
A gyereket az iskolából nem viheti el az apja (sem), a tanitás után haza kell jönnie.
A cserekéréseket meg irásban kérd töle, ha nem akarja elvinni a gyereket, akkor adja irásban.
A gyámügynek meg te is elmesélheted, hogy mit játszik, és kérheted, hogy ellenörizzék azt, hogy te elengeded a gyereket a neki járó héten, csak az apa nem jön érte.
Aranyosak vagytok, hogy írtatok!
Bíróságra nem akarok menni, így is 3 évembe telt már a válás is... Gyámügyre se mentem volna önszántamból, csak mert miatta kell.
Nem rugalmatlan ő, hanem agyament, és ahogy írtátok: a gyerek a hülye viselkedése miatt már nem is úgy tekint rá. Nem áll szándékomban elválasztani őket, de megteszi maga.
Idáig befogtam a számat, de az engedékenységnek meglett a kára, többet tényleg nem hagyom magam.
Nem olvastam el a válaszokat, de elmesélem, hogy nálunk mi volt.
Anyuék elváltak, 6 éves voltam, Dunaújvárosban laktunk. Paksra költöztem édesanyámmal, 8 évesen. Apu normálisan járt értem 2 hetente, bár volt olyan, hogy mi is cseréltünk hétvégét, mert én beteg voltam, vagy barátokkal akartam lenni inkább vagy apunak nem volt jó, bár az utóbbi nagyon ritka volt egészen addig, amíg apunak nem lett barátnője.
Volt olyan, hogy beteg voltam, nem mentem, de utána 2 hétvégét mentem.
Aztán apu ebbe "beleunt", feljelentette anyut, de mivel még kicsi voltam, nem hallgattak ki, csak orvosi igazolást kellett vinni állandóan.
Aztán betöltöttem a 12. életévem, onnantól voltam kihallgatható és legalább 2 havonta a gyámügyön ültem, mert apu állította, hogy anyu nem ad neki oda, pedig ő jött értem(mindig ő hívott fel, hogy most nem jó, majd máskor és mindig az utolsó pillanatban)...
Anyu akkor megelégelte, mert lelkileg engem nagyon megviselt, felhívott egy ügyvédet és azt mondta, hogy mindig legyen egy tanú arra, hogy én péntek délután összepakolva vártam aput, csak ő nem jött értem. Így anyunak a barátnője vagy valami rokon mindig ott volt.. Persze tudtuk, hogy nem fog jönni értem, de össze kellett pakolnom és otthon kellett maradnom.
Aztán nálunk úgy lett vége a huzavonának, hogy 13-14 lehettem amikor karácsonykor nem jött értem úgy, ahogy megbeszéltük és anyu jelentette fel. Ugye akkor is kihallgattak én meg elmondtam, hogy apu nem kíváncsi rám és hogy nem jött értem, pedig nagyon vártam...(Persze "kíváncsi volt rám", csak én így éltem meg) Onnantól többet nem kellett gyámügyre járni, újra megítélték, hogy mikor kell jönnie értem és a bíróság kötelezte arra, hogy betartsa... Ha nem tartotta volna be, megbüntetik.(anyunak feljelentést kellett volna tennie)
Mondjuk nálunk ennek az lett a vége, hogy apám fellebbezett és követelte, hogy járjak busszal, mert hogy már betöltöttem a 14-et. Anyu meg nem engedte, így köteles lett volna járni értem, csak hát nem járt:D
Köszönöm az új válaszokat is!
Én is abban bízom, amit az utolsó írt és a gyámügy is mondott, hogy a 14. év után nem köteles menni, illetve dönthet, hogy mikor megy. És ha így folytatja az apja, nem fog akarni menni.
Amúgy a legutóbbi ügyben annyi történt, hogy mivel a láthatás nem csak jog, hanem kötelesség is, megrótták, ami miatt nem jött, amikor kéne, és amiért elvitte, amikor nem járt volna. Most a saját dugájába dőlt...
Az utolsó válasz írójának sem lehetett egyszerű feldolgozni mindezt gyerekfejjel, sajnálom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!