Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan is kell a következőket pontosan értelmezni?
Szülők elváltak, van egy bírói ítélet.
Az ítéletben a következő szerepel:
-Az apa minden páratlan hétvégén jogosult a folyamatos kapcsolattartásra péntek 14 órától szombat 17 óráig.
-Minden páratlan évben december 25-én 8 órától 21 óráig.
-Téli szünetben ha a szünet időtartama 8 naptári napot meghaladja abban az esetben három napra, a szünet első napjának 8 órájától kapcsolattartás utolsó nap 18 óráig.
A téli szünet első napja a dec 22 csütörtök.
-A téli szünetbe nem tartozik bele a dec 24-26 közötti időszak.
Ebben az évben a folyamatos kapcsolattartás az 51. hétre esik, ami dec 23-a péntek, dec 24 szombat.
A dec 24 nem számít bele a téli szünetbe, de a folyamatos kapcsolattartásba igen??
Akkor az itt leírtak szerint meddig maradhat a gyerek az apánál a téli szünet első napjától nézzük?
A karácsonyt kivéve a téli szünetben 3 napig. Elég világosan kifejti.
De ha a szülők normálisak,és a gyerek érdekeit nézik,akkor nem ragaszkodnak a határozathoz. Hanem akkor megy a gyerek az apjához,amikor akar. Csak így érhető el a jó apa-gyerek kapcsolat,és a gyerek is kevésbé sínyli meg a válást.
Szerintem a folyamatos kapcsolattartásba beleszámít, úgyhogy a gyerek az apánál karácsonyozhat. Amennyiben páratlan év van, a 25-ét is ott töltheti, és ezen felül még három napot.
De szerintem is a legokosabb megkérdezni, mit akar a gyerek.
Szüleim válása:
-bíró(vagy akivel egyezkedtek): apa láthatási joga minden második hét vasárnap
-apum: nem lehetne hetente?
-bíró: de lehetne
-apum: és naponta? :)
Szerintem szánalmas és nevetséges, hogy szülők úgy osztják fel a gyermekeiket mint pár szelet tortát...ha ennyire nem tudtok viselkedni nem is értem mire vállaltatok gyereket...sajnálom szegényt.
23N
Én is hasonló problémával küzdök. Nálunk a láthatás a páratlan hétvégékre, az ünnep második napjára , illetve "mindezeken túlmenően" (idézet a bírósági döntésből) a téli szüntet második felére vonatkozik.
Volt feleségem a láthatást természetesen úgy értelmezi, hogy a szünet elejétől elkezdődik az időszakos kapcsolattartás periódusa, ezért nincs hétvégi láthatás, a karácsony másnapját pedig levonja a 12 napos szünet második hat napjából, azaz a szünet második felére csak öt napot "ad ki".
A kérdés kapcsán sehol sem találom annak a jogszabályi megfogalmazását, hogy a folyamatos kapcsolattartás időszaka a szünet kezdetével véget ér, és megkezdődik az időszakos kapcsolattartás időszaka. Sőt mindenhol az kerül megfogalmazásra, hogy az időszakos kapcsolattartás a tanítási szünetek és a többnapos ünnepek időszakában csupán a gyermekkel való huzamos együttlétet foglalja magában.
Segítségeteket, véleményeteket kérem!
Nálam pont ez a helyzet: ha az egyik kapcsolattartási jogosultság másnapján kezdődik a másik, akkor a gyerekeket haza kell vinnem.
A kérdésem továbbra is áll és segítséget kérek! Mikor kezdődik az időszakos kapcsolattartás a téli szünetben? A szünet első napján, vagy csak a szünet második felére eső láthatás első napján?
Ha ez utóbbi lenne a helyzet, akkor idén (először) együtt karácsonyozhatnék kislányaimmal, mert 24-e az 51. hét hétvégéjére esik.
Talán először túlzásnak látszódhat igényem, hogy szinte az egész téli szünetet együtt tölthessem kislányaimmal, de annyi láthatás maradt el év közben ilyen-olyan ok miatt, hogy ez is csak szerény kompenzáció lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!