Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi a teendő ha válás után az a szülő akinél marad a gyerek külföldre akar vele költözni?
Azt hiszem, ideje lenne egy kis felvilágosítással szolgálni a kérdezőnek is, és az itt hozzászólók egy részének is: ha a másik szülő megtagadja a hozzájárulást a gyerek külföldre viteléhez, a gyermeket gondozó szülő a gyámhatósághoz fordulhat a hozzájárulás pótlása végett, ha a gyámhatóság is megtagadja ezt, akkor pedig a bírósághoz.
Végső soron tehát a bíróság dönthet, és az jogosult mérlegelni, hogy a gyerek érdekében áll-e a külföldi tartózkodás vagy sem.
Ezt itt valószínűleg mi nem tudjuk eldönteni.
Mind a gyámhatóság, mind a bíróság kizárólag a gyermek érdekeit veszi figyelembe, és ha úgy gondolják, döntéssel pótolják a másik szülő nyilatkozatát. A hozzájárulás megtagadása tehát e szülő oldaláról nem lehet végleges.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, én nem pontoztam senkit se fel se le. Érdekelt a véleményetek és ezt most meg is kaptam tőletek.
Köszi mégegyszer mindegyikőtöknek!
Ha egy évnél nem hosszabb időre viszi a gyereket külföldre a nevelő szülő, akkor ehhez nem kell a másik szülő engedélye. Ez biztos, egyszer utána érdeklődtem.
Sajnos a mai helyzetben megértem, hogy az anyuka külföldön próbálna szerencsét, rokonoknál. Aki ezt nem érti meg, az még biztosan nem volt egyedülálló anya, akinek egyedül kell eltartania a gyerekét, egyedül kell fizetnie a rezsijét, és a többi...
Utolsó válaszoló: ott a pont, ez volt a jó válasz.
Magyarország is aláírta a Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló hágai egyezményt, törvényben ki is hirdettük, tehát kell az apa hozzájárulása is a gyerek külföldi tartózkodásához.
Ezt a jogot azonban nem lehet visszaélés-szerűen gyakorolni, ezért úgy rendelkezik a törvény, hogy az apa hozzájárulását pótolhatja a gyámhatóság, vagy ha az elutasítja az igényt, bírósághoz lehet fordulni, és ez esetben a bíróság - ha helyt ad a kérelemnek az összes körülmény vizsgálata alapján - pótolja a hiányzó hozzájáruló nyilatkozatot.
Az,hogy apa fizet-e semmilyen összefüggésben nincs a láthatással!
Egyébként itt néhány olyan baromságokat írnak!Könyörgöm attól, hogy elváltak az apának a jogai megmaradtak csak max. felfüggesztik, de minden a gyermek jövőjével,életpályájával kapcsolatos döntést KÖTELES a gondozó szülő megbeszélni a másikkal (családjogi tv)Hivatalosan csak akkor viheti ki a gyereket az országból,ha a másik fél hozzájárult.Amennyiben a párod engedélye nélkül teszi,és a párod feljelenti a rendőrség hazahozza a gyereket.Célszerű lenne megegyezni,de felhívni anyuka figyelmét,hogy MINDEN a gyermek láthatásával kapcsolatos költség őt fogja terhelni,ha elmegy.Tehát két hetente ő fizeti a hazautat stb.
Az utolsó válaszolótól kérdezném hogy mit jelent az hogy az apának hozzá kell járulnia a kimenetelhez? Alá kell írnia vmilyen papírt? Csak így lehetne bizonyítani hogy hozzájárult, mert ugye a szó elszáll....
Nagyon hasznos volt hogy írtad hogy az anyának kell fizetnie az utazás költségét, ezt eddig nem tudtam, szerintem ő sincs tisztában vele. Más kérdés hogy valószínű nem lenne megfizettetve de hát papírforma szerint így kellene cselekednie. És ha tényleg kimennek és az apa feljelentést tesz a rendőrök vagy a gyámhatóság (nem tudom ki) hazahozzák a gyereket akkor már ő az apánál is marad? Jaj! Nagyon nem akarjuk ennek kitenni szegénykét!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!